Επικαιρότητα

Κοτζιάς σε Ρωσία: Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει

Ο κ Κοτζιάς κάνει λόγο για ασέβεια προς την Ελλάδα καθώς και έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου στον οποίο τα κράτη έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Σκληρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που απειλούσε με συνέπειες την Ελλάδα για την απέλαση ρώσων διπλωματών, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίζει.

Κάνει λόγο για ασέβεια προς την Ελλάδα καθώς και έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός εξωτερικών ανέφερε πως τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενέργησε η Ελλάδα, και προχώρησε στην απέλαση, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές.

Τόνισε ότι η χώρα μας επεδίωξε εξ αρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες αυτών των ατόμων από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική, ωστόσο, μετά τις σημερινές δηλώσεις, η Ρωσία υιοθετεί και δείχνει σαν να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει, καθώς κανείς δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Τέλος, χαρακτηρίζει ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι η απόφαση για την απέλαση των ρώσων ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων.

Νωρίτερα, η κα Ζαχάροβα κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας, τονίζοντας πως αμαυρώνονται οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος».

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς απειλήθηκε από τον Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, κάτι τέτοιο είναι παράλογο, είναι ανοησία και περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν το σχολίασε, πολύ περίεργο.

Τέλος η κα Ζαχάροβα απέφυγε να απαντήσει για το βίντεο που φέρεται να έχει στη διάθεσή του το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και ήταν ο λόγος που απελάθηκαν οι ρώσοι διπλωμάτες.

«Πιστεύω ότι πρέπει να το δούμε διότι δεν το έχω δει. Δεν έχω ιδέα τί μου λέτε....» απάντησε σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες φέρονται να επιχείρησαν να παρέμβουν στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.


Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x