Επικαιρότητα

Κρίσιμη εβδομάδα για Σκοπιανό και συζητήσεις για το χρέος

Εβδομάδα πολιτικού καύσωνα. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και η συνεδρίαση του Eurogroup θα μονοπωλήσουν την επικαιρότητα.

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις εξελίξεις στα εθνικά μέτωπα και την οικονομία. Στις 13:30 το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και στο τέλος της εβδομάδας θα έχει μία ακόμη συνάντηση με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή μετά από αίτημα της Φώφης Γεννηματά για την έξοδο από το πρόγραμμα και την Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι τουρκικές προκλήσεις.

Τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της συμφωνίας με τα Σκόπια και της απόρριψη του ονόματος «Μακεδονίας του Ίλιντεν» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήταν η πρώτη φορά από την στιγμή που ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με την γειτονική χώρα που επίσημα τέθηκε ένα υποψήφιο όνομα υπόψη των πολιτικών αρχηγών, γεγονός που επιβεβαιώνει πως Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται αρκετά κοντά, χωρίς να σημαίνει πως έχει βρεθεί η χρυσή τομή.

Παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις από ΗΠΑ και Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή συνισταμένη μεταξύ των δύο χωρών. Το τηλεφώνημα του Μάικ Πέϊν στον Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο το βράδυ είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης Τράμπ, που ζητά την επίλυση του ζητήματος, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει νέο γύρο διαπραγματεύσεων – ίσως τον πιο κρίσιμο – με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς. Μετά την απόρριψη της «Μακεδονίας του Ίλιντεντ» όλα δείχνουν πως οι συζητήσεις θα επιστρέψουν στα γνωστά ονόματα που έχει θέσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Υπουργικό σε ζωντανή μετάδοση
Το μεσημέρι (1:30) θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με την εισήγηση του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να είναι σε live μετάδοση. Η ημερήσια διάταξη μπορεί να είναι το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί τόσο στα εθνικά θέματα όσο και την πορεία της οικονομίας. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στην μεταμνημονιακή εποχή και στην ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα. «Aυτή η στρατηγική είναι η πραγματική εγγύηση της εξόδου από την κρίση. Είναι άλλωστε μια διαδικασία την οποία ακολούθησαν τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία όταν εξήλθαν των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και στην πραγματικότητα, συνιστά και μια πράξη σοβαρότητας και ευθύνης τόσο έναντι των πολιτών αυτής της χώρας όσο όμως και έναντι των εταίρων μας στο διεθνές πεδίο» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές λίγες ώρες πριν από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύγκρουση κορυφής στη Bουλή
Τα βλέμματα την Τετάρτη θα είναι στραμμένα στην βουλή και την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά έχει κατάθεση πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδείξει πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και τη ΝΔ με το ΔΗ.ΣΥ θα προσπαθήσουν να αποδομήσουν την «καθαρή έξοδο» η οποία έχει θολώσει για τα καλά μετά και την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα.

Ωστόσο αναμένεται η σύγκρουση να είναι εφ’ όλης της ύλης, από τη στιγμή που η χώρα έχει μπει για τα καλά σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, με την αντιπολίτευση να έχει στην «φαρέτρα» εκτός από την πορεία της οικονομίας, τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, την δικαιοσύνη και τα όσα κατήγγειλε ο Νίκος Σακελλαρίου κατά την παραίτηση του αλλά και την εγκληματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά ζητούν μετ’ επιτάσεως πρόωρες εκλογές. Ζητούμενο σε αυτή την συζήτηση είναι η παρουσία του Πάνου Καμμένου ο οποίος το τελευταίο διάστημα απουσιάζει από τις αντιπαραθέσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα για την υπόθεση της Novartis.

Eurogroup: Χρέος και 4η αξιολόγηση
Την Πέμπτη οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την 4η αξιολόγηση με την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να τρέχει την τελευταία στιγμή για να κλείσει τα προαπαιτούμενα. Το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει στις αρχές Ιουνίου πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που απαιτούνται και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από το επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως στην συνεδρίαση της Πέμπτης θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος με το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την διευθέτηση του ζητήματος να παραμένει.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x