Επικαιρότητα

Λευκωσία: Ενδείξεις για έναρξη της τουρκικής γεώτρησης

Η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να προτίθεται να παρέμβει με άλλους τρόπους πλην των διπλωματικών κινήσεων

Η Λευκωσία δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν το πλοίο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στα δυτικά της Πάφου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αν και η εκτίμηση είναι ότι η Άγκυρα έχει τέτοια πρόθεση και δεν μπλοφαρει. Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχουν μόνο ενδείξεις από σεισμολογικά στοιχεία που δείχνουν κάποια δραστηριότητα, αλλά και από τη κίνηση των υποστηρικτικών πλοίων που πηγαινοέρχονται μεταξύ του "Πορθητή" και των τουρκικών παραλίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα την φραστική υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία. Η Ρωσία απλώς περιορίζεται σε δηλώσεις αποφυγής της έντασης χωρίς να δείχνει διάθεση να διαταράξει τις καλές σχέσεις με τη Τουρκία, αλλά και τα συμφέροντα της στη Κύπρο.

Η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να προτίθεται να παρέμβει με άλλους τρόπους πλην των διπλωματικών κινήσεων. Άλλωστε δεν έχει και δυνατότητες άλλου είδους παρέμβασης.

Αύριο ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας την εξέταση λήψης μέτρων κατά της Άγκυρας.

Η Λευκωσία επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία, παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την Κριμαία. Ωστόσο κάποιες χώρες της ΕΕ υπενθυμίζουν ότι το Κυπριακό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας απαιτώντας από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις. Ενστάσεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία είχαν διατυπώσει και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και αυτό το χρησιμοποιούν ως άλλοθι κάποιοι εταίροι στην ΕΕ, που δείχνουν απρόθυμοι για έγκριση κυρώσεων στη Τουρκία.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x