Επικαιρότητα

Λογαριασμός Αρωγής: Ούτε ένα ευρώ έως τώρα στους πυρόπληκτους της Αττικής

Το ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ (37,7 εκατομμύρια) έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής για τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου στην Αττική.

Το ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με αφορμή την κύρωση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλάμβανε τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έπειτα από αρκετούς μήνες δεν έχει δαπανηθεί ακόμα ούτε ένα ευρώ αν και οι ανάγκες των κατοίκων ιδίως στο Μάτι είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση που έκανε στο Σώμα του Νίκου Βούτση τα 35 εκ. ευρώ προέρχονται από 3 κεντρικούς κρατικούς φορείς και συγκεκριμένα τα 20 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκ. ευρώ από το αποθεματικό της Βουλής και τα 5 εκ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα 2.700.000 προέρχονται από δωρεές πολιτών ή φορέων όπως ξένες Πρεσβείες.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής από το συνολικό ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ, καθώς ακόμη εξετάζονται τα αιτήματα.

Για την διαχείριση των χρημάτων έχει συσταθεί επιτροπή που αποτελείται από τους Νίκο Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Χρήστο Σπίρτζη χωρίς όμως να έχει γίνει καμία εκταμίευση καθώς ακόμα εξετάζονται τα αιτήματα. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πάντως ότι έχουν εγκριθεί δύο αιτήματα, συνολικού «κόστους» 2 εκατομμυρίων ευρώ, 1 εκατομμύριο για τη συλλογή του αμίαντου από τα κτίρια των πληγεισών περιοχών και το υπόλοιπο 1 εκ. ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους εγκαυματίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠτΒ ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων ενώ κατά τον ίδιο ο λογαριασμός δεν θα ξεμείνει, αφού το κράτος έχει χρεωθεί να ανακατασκευάσει τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα». Σε ότι αφορά τις δωρεές από Ιδρύματα ο κ. Βούτσης τόνισε ναι μεν υπάρχουν επιπλέον μεγάλα ποσά από γενναίες δωρεές, αλλά δεν έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό. «Επειδή είχαμε διαβάσει πληθώρα δωρεών και προθέσεων δωρεών , παρακαλώ κι από αυτό το βήμα να υπάρξει έστω σε ένα Μητρώο ανεξάρτητα του κεντρικού λογαριασμού μία ακριβής καταγραφή αυτών των δωρητών», είπε ο ίδιος.

Προς ώρας έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί 2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων όπως είπε ο κ. Βούτσης το 1 εκατομμύριο αφορά τη συλλογή του αμίαντου από τα κτίρια των πληγεισών περιοχών και το υπόλοιπο 1 εκ. ευρώ την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους εγκαυματίες.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x