Επικαιρότητα

Μετά το ηλεκτροσόκ για τις «τρεις-τέσσερις αξιολογήσεις» ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Θα παρουσιάσει το ολιστικό πλάνο ανάπτυξης ενώ έχουν υλοποιηθεί μόλις 20 από τα 88 προαπαιτούμενα - Τι δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ στους FT που έφεραν ενόχληση στο Μαξίμου και σχόλια από την ΕΡΤ

Αντιμέτωπος με τις επιφυλάξεις και τη δυσπιστία των συναδέλφων του Υπουργών του Eurogroup γύρω από το ολιστικό πλάνο ανάπτυξης που καταρτίζει η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σοφία και το σημερινό άτυπο Eurogroup, χθες το απόγευμα ο υπουργός χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις επιφυλάξεις και τη δυσπιστία του Μαξίμου απέναντι στην ειλικρινή τοποθέτηση του στους Finacial Times για το πλαίσιο μετά τον Αύγουστο.

Μάλιστα ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η επίθεση που δέχτηκε ο κύριος Τσακαλώτος από σχολιαστές της ΕΡΤ συνδέεται με την ενόχληση που υπήρξε σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης για την συνέντευξη στους FT, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

Το είπε όμως ο κύριος Τσακαλώτος; Πολύ απλά αυτό που ήταν ήδη γνωστό από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ: ότι οι δανειστές θα εποπτεύουν την πρόοδο της χώρας μας 3-4 φορές τον χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου «Είναι πιθανόν να έχουμε 3 ή 4 επισκέψεις, αντί για δύο» ήταν η επίμαχη δήλωση.

Μετά τα σχόλια που ακούστηκαν στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τη Σοφία, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να αποστείλουν προς τον Τύπο non paper.

Σε αυτό σημειώνεται:

"Με αφορμή ?ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ?ερμηνείες ?των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Financial Times επισημαίνεται ότι: Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη".

Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο".

Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει το Eurogroup για την πρόοδο της υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενών της τετάρτης αξιολόγησης. Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr τα προαπαιτούμενα που έχουν ολοκληρωθεί δεν ξεπερνούν τα 20 ενώ οι εκτιμήσεις που κάνουν οι θεσμοί αυτή τη στιγμή με βάση το ρυθμό με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι ότι θα έχει ολοκληρώσει μόλις 40 ως το τέλος Ιουνίου και το πολύ 60 στο τέλος Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα (από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα).

Αυτό σημαίνει ότι στο ολιστικό πλάνο που θα αποτελέσει τη βάση για το λεγόμενο "μνημόνιο χωρίς λεφτά" (αντί για δόσεις θα δίδεται ελάφρυνση χρέους σε δόσεις), θα πρέπει να προστεθούν οι ουρές της 4ης αξιολόγησης, δηλαδή τα προαπαιτούμενα που δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει στο κείμενο και μία ρήτρα μη-αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων των τριών προηγούμενων μνημονίων κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν κανονικά η μείωση της συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να πάρει πίσω μέτρα των προηγούμενων προγραμμάτων όπως οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ..

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x