Επικαιρότητα

Νέα Ζηλανδία: Επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη με πολλούς νεκρούς

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο σήμερα για «πολλούς» νεκρούς και τραυματίες σε επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, ενώ ανακοίνωσε πως έχει κάνει μία σύλληψη.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο σήμερα για «πολλούς» νεκρούς και τραυματίες σε επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, ενώ ανακοίνωσε πως έχει κάνει μία σύλληψη.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ

«Εκτυλίσσεται σοβαρό συμβάν στην Κράιστσερτς», όπου ένοπλος ή ένοπλοι άνοιξαν πυρ, ανακοίνωσε η αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά «ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός».

Ο νεοζηλανδικός Τύπος κάνει λόγο για «πολλούς» νεκρούς στις επιθέσεις στα δύο τεμένη. Ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff, είναι πολλά παιδιά. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι 30, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Κατά δημοσιεύματα, στο ένα από τα τεμένη προσεύχονταν τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές, πάντως σύμφωνα με έναν παίκτη «όλη» η ομάδα είναι σώα και ασφαλής.

Στα σχολεία της Κράιστσερτς δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους να κλειδώσουν τις πόρτες τους, ενώ η αστυνομία προέτρεψε τους κατοίκους του κέντρου να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Radio New Zealand ότι άκουσε πυρά πριν δει τέσσερις ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και «αίματα παντού».

Δεν έχει υπάρξει κανένας επίσημος απολογισμός μέχρι στιγμής. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για «πολλούς» νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Stuff, το προσωπικό στο γενικό νοσοκομείο της Κράιστσερτς ετοιμάζει την πτέρυγα επειγόντων περιστατικών για την υποδοχή «40 ως 50» τραυματιών.

Κατά την ίδια πηγή, η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα στην περιοχή όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις και αδειάζει κτίσματα, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι ο δράστης ή οι δράστες δεν έχει ή έχουν συλληφθεί.

Ένας από τους υπόπτους, ο οποίος κατά μαρτυρίες φέρεται να «φορούσε στολή», άδειασε τουλάχιστον δύο γεμιστήρες στους πιστούς που προσεύχονταν στο ένα από τα δύο τεμένη. Ο Άχμαντ Αλ Μαχμούντ, 37 ετών, είπε ότι είδε έναν λευκό, ξανθό, κοντό άνδρα με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να ανοίγει πυρ περίπου δέκα λεπτά αφότου άρχισε η προσευχή. Κάτοικος του κέντρου της πόλης είπε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x