Επικαιρότητα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια-Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια..Με ελαφρά εγκαύματα νοσηλεύεται στη Μονάδα αυξημένης Φροντίδας του ΚΑΤ, ένας εθελοντής πυροσβέστης ο οποίος τραυματίστηκε χθες κατά την διάρκεια της μάχης με τις φλόγες

Σύμφωνα δηλώσεις του αντιδημάρχου Διρφύων - Μεσσαπίων, Παναγιώτη Ματράκα στον ΣΚΑΪ τα μέτωπα είναι δύο στους οικισμούς Πλατάνας και Κοκκαλάς. Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν παραμείνει ως έχει η ένταση των ανέμων, θα καταφέρουν εντός της ημέρας να τα ελέγξουν.

Ήταν μία δύσκολη νύχτα με συνεχείς αναζωπυρώσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο νυν αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και εκλεγμένος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Σημείωσε ότι η ήπια ένταση των ανέμων που επικρατεί αυτή την ώρα επιτρέπει στους αρμόδιους να έχουν την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία είναι μεγάλη, δύσκολη και επικίνδυνη. Συμπλήρωσε ότι στην περιοχή καταγράφονται σποραδικά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, δεν υπάρχουν πληροφορίες για καμένα σπίτια, παρά μόνον για 4 αυτοκίνητα και κάποιες αγροικίες εκτός των οικισμών. Ανέφερε επίσης ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που δημιουργήθηκε τη νύχτα στους οικισμούς Μακρυμάλλη και Ψαχνά, λόγω έκρηξης σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα. Μέχρι στιγμής η ένταση του ανέμου είναι ήπια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς.

Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστη κρίνεται η οικολογική καταστροφή καθώς η φωτιά κατέστρεψε ένα από τα 19 δάση Natura που υπάρχουν στη χώρα.

Ενεργοποιήθηκε επίσης η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση μέσω δορυφόρων της περιοχής που επλήγη.

Στις επιχειρήσεις δύο ιταλικά καναντέρ-Εμπλοκή με τα κροατικά αεροσκάφη

Στις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης θα συνδράμουν δύο ιταλικά καναντέρ, που βρίσκονται από χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Εμπλοκή ωστόσο προέκυψε με τα δύο κροατικά αεροσκάφη που αναμένονταν στην χώρα μας. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Αθήνα κατέθεσε αίτημα συνδρομής στην Ισπανία το οποίο έγινε δεκτό.

Στην Ελλάδα θα βρίσκεται σήμερα ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων. Στις 9 το πρωί, θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό
Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όπου θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της φωτιάς στην Εύβοια.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x