Επικαιρότητα

Παγίδες για τον Τζόνσον οι ψηφοφορίες για το Brexit

Στην περίπτωση που απορριφθεί το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Με δύο σημαντικές ψηφοφορίες θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη η βρετανική κυβέρνηση, μία για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, που κατοχυρώνει τη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες για το Brexit, και μία για το εσπευσμένο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη.

Η ψηφοφορία για την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται, εκτός απροόπτου γύρω στις 19.00 (ώρα Βρετανίας), και στη συνέχεια ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας. Ακόμη και με αυτά τα θέματα λυμένα, η νομοθεσία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, στην περίπτωση που κατατεθούν και εγκριθούν τροπολογίες που να σχετίζονται με μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ένα δημοψήφισμα ή μία παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020, προτάσεις που εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν εγκριθούν πάντως τροπολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρήσει απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει τη συμφωνία για την αποχώρηση και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Διαφορετικά, εάν το νομοσχέδιο περάσει έγκαιρα από το κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη κάποιων βουλευτών του Εργατικού κόμματος, που υποστηρίζουν το Brexit, και των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει έγκριση επί της αρχής στη δεύτερη ανάγνωσή του. Αλλά πιο δύσκολη κρίνεται η ψηφοφορία που αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες των βουλευτών - ακόμη και του Συντηρητικού κόμματος - ότι ο χρόνος που δίνεται για συζήτηση και εξέταση μίας τόσο σημαντικής νομοθεσίας δεν είναι αρκετός.

Στην περίπτωση που απορριφθεί το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

«Χάσιμο χρόνου και ενέργειας»

Σε μία ένδειξη της ατμόσφαιρας στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» την διαδικασία του Brexit και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε και επαναδιαπραγματεύθηκε χωρίς διακοπή την συμφωνία του διαζυγίου.

«Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ένωση για τους πολίτες της».

«Πρώτα το Λονδίνο και μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε με τον τρόπο αυτόν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιβεβαιώθηκε από τις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων χθες το βράδυ, να μην υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου πριν εξασφαλισθεί η υποστήριξή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης παρών στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τον απολογισμό της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφερόμενος στις εξελίξεις του σαββατοκύριακου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό αίτημα «για μία ακόμη αναβολή της διαδικασίας του άρθρου 50».

«Συζητώ με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης και θα αποφασίσω τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε. «Η αντίδραση αυτή θα εξαρτηθεί από αυτό που θα αποφασίσει ή δεν θα αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο».

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ χειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

Κοινοβουλευτικές παγίδες σε κάθε βήμα

Πίσω από τον παραλογισμό της από μέρα σε μέρα, διαχείρισης του Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, τα δικαστήρια και τις ευρωπαϊκές συνόδους, παίζεται ένα πολύ μεγαλύτερο παιγνίδι από το οποίο εξαρτάται αν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συντελεσθεί τελικά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπόρις Τζόνσον του στήνουν παγίδες σε κάθε βήμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά είναι και οι ίδιοι βαθιά διαιρεμένοι. Άλλωστε αυτός είναι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της «Παραμονής» στην ΕΕ στον δρόμο για το δημοψήφισμα του 2016.

Τώρα, ο Μπόρις Τζόνσον ζητεί από ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, στο οποίο ο ίδιος δεν έχει πλειοψηφία, να εγκρίνει σε διάστημα τριών ημερών τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης θα έχει λιγότερο χρόνο για συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων από τον νόμο για την απαγόρευση χρησιμοποίησης άγριων ζώων στα τσίρκα, σύμφωνα με το Institute for Government.

Προηγουμένως, νομοσχέδια που αφορούσαν την εφαρμογή σημαντικών ευρωπαϊκών συνθηκών χρειάζονταν συζήτηση 10 έως 40 ημερών στο βρετανικό κοινοβούλιο. Και σήμερα, οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον ισχυρίζονται ότι το κοινοβούλιο έχει επαρκή χρόνο για να εξετάσει κάθε λεπτομέρεια και επιπλοκή του Brexit.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x