Επικαιρότητα

Πάνω από 30 νεκροί μετά από έξι ημέρες ταραχών στη Νικαράγουα

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν από προσπάθεια μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης. Ο κορμός των διαμαρτυρόμενων είναι φοιτητές.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Νικαράγουα μετά από έξι μέρες διαδηλώσεων τις οποίες πυροδότησε σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Cenidh).

Ο πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγα, ακύρωσε την Κυριακή τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος που πυροδότησαν τις πολυήμερες, πολύνεκρες διαδηλώσεις.

Ο 72χρονος Ορτέγα, πρώην αντάρτης, βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα κύμα οργής τα τελευταία που ήταν πρωτόγνωρο στα 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Ζήτησε την Τρίτη να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκαλέσει και διεθνείς επικρίσεις. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, ανέφερε η ΜΚΟ, που στον προηγούμενο απολογισμό της έκανε λόγο για 27 θανάτους.

Εξήντα-έξι τραυματίες νοσηλεύονται, εκ των οποίων 12 «σε σοβαρή κατάσταση και σε εντατική φροντίδα». Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μάρκος Καρμόνα πρόσθεσε ότι 16 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι φοιτητές, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση. Στον απολογισμό της Cenidh περιλαμβάνονται δύο αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους κι ένας εικονολήπτης που σκοτώθηκε από σφαίρα.

«Καταδικάζουμε τη βία που άσκησε η αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες κατά νέων ανθρώπων [που διαδηλώνουν] για ένα δίκαιο αγώνα», δήλωσε ο κ. Καρμόνα.

«Είναι μια καταδικαστέα πράξη, πυροβολούν με σκοπευτές, η πλειοψηφία των νεκρών χτυπήθηκε στο κεφάλι, στο λαιμό και στο στήθος», είπε. «Αυτοί οι θάνατοι πρέπει να ερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να διωχθούν», προσέθεσε ο ακτιβιστής.

Ο ΟΗΕ απαίτησε την Τρίτη από τη Νικαράγουα να διενεργήσει «τάχιστα, ανεξάρτητες και διαφανείς» έρευνες για τα θύματα των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εκφράζοντας λύπη για ενδεχόμενες «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x