Επικαιρότητα

Πέρασε με 69 «ναι» από την επιτροπή της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα

Το επόμενο βήμα είναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια

Με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα την οποία υπέγραψαν την Κυριακή Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Υπέρ της συμφωνίας επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος προκειμένου έγκαιρα να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος VMRO υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Μετά την έγκρισή της από την επιτροπή, η συμφωνία θα περάσει πλέον στην ολομέλεια όπου θα πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας, τότε θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ προς υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Συνεπώς, θα επιστρέψει το σχετικό νόμο στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης πρέπει να επαναληφθεί.

Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος -σύμφωνα με το Σύνταγμα- τη δεύτερη φορά είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x