Επικαιρότητα

Προειδοποίηση Μέι κατά νέου δημοψηφίσματος εν μέσω αντίρροπων πιέσεων

Η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι «πρέπει να μάθουμε ποια είναι η βούληση του κοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός τράπεζας συζήτησης».

Η Τερέζα Μέι θα απορρίψει το εντεινόμενο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα αναφορικά με το Brexit στην απογευματινή δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

«Ας μη διαρρήξουμε την εμπιστοσύνη με το βρετανικό λαό προσπαθώντας να διεξαγάγουμε άλλο ένα δημοψήφισμα. Μία ακόμα ψηφοφορία που θα έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στην πολιτική μας, διότι θα έλεγε σε εκατομμύρια που εμπιστεύτηκαν τη δημοκρατία μας ότι η δημοκρατία μας δεν αποδίδει αποτελέσματα.

»Μια ακόμα ψηφοφορία που πιθανότατα δε θα μας άφηνε πιο μπροστά από την προηγούμενη. Και μία ακόμα ψηφοφορία που θα δίχαζε περαιτέρω τη χώρα μας ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να εργαζόμαστε για να την ενώσουμε», θα πει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απευθυνόμενη προς τους βουλευτές.

Η τοποθέτηση της κ. Μέι, ωστόσο, θα γίνει ενώ πέρα από το κοινοβούλιο και οι υπουργοί της φέρονται να είναι διαιρεμένοι ως προς το ποιο πρέπει να είναι το εναλλακτικό σχέδιο εφόσον, όπως αναμένεται, η συμφωνία του Brexit απορριφθεί από τους βουλευτές.

Η ομάδα των πιο ευρωσκεπτικιστών υπουργών αναμένεται να πιέσει την πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης να καταστήσει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ως τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, κυρίως οι υπουργοί που τάσσονται υπέρ ενός μαλακού Brexit και εμφανίζονται ανοιχτοί ακόμα και στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, θα ζητήσουν από την κα Μέι να επιτρέψει μια σειρά μη δεσμευτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων επί όλων των βασικών εναλλακτικών σεναρίων.

Όπως υποστηρίζουν, αυτές οι ψηφοφορίες - με τους βουλευτές να τοποθετούνται κατά συνείδηση - είναι ο μοναδικός τρόπος να ξεκαθαριστεί ποια είναι η βούληση της πλειοψηφίας σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο.

Η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι «πρέπει να μάθουμε ποια είναι η βούληση του κοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός τράπεζας συζήτησης».

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ δήλωσε ότι οι βουλευτές «δεν πρέπει μόνο να κάνουν κριτική» και ότι είναι ώρα «να διαπιστώσουμε τι θα περνούσε από το κοινοβούλιο».

Ακόμα και ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε την Κυριακή ότι χωρίς αλλαγές στη συμφωνία του Brexit θα ήταν απίθανο οι βουλευτές να την υπερψηφίσουν, οπότε «το κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει επί των εναλλακτικών».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x