Επικαιρότητα

Ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση της απάτης με τον ΦΠΑ

Νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στην Ε.Ε. ενεργοποιεί η Ένωση, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα υφιστάμενα κενά του ευρωπαϊκού συστήματος του ΦΠΑ.

Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία επί των μέτρων, που είχε προτείνει η Επιτροπή το Νοέμβριο του 2017 και τα οποία εισάγουν νέα εργαλεία για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών στον τομέα του ΦΠΑ. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής απάτης.

Οι νέοι κανόνες συνεργασίας θα δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους. Δεδομένου ότι η υλοποίηση της αυτόματης πρόσβασης στις πληροφορίες, που συγκεντρώνουν οι τελωνειακές Αρχές και στις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, θα απαιτήσει νέες τεχνολογικές εξελίξεις, η εφαρμογή των κανόνων μετατίθεται για την 1 Ιανουαρίου 2020.

Σημασία
Το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Ο ΦΠΑ αποτελεί σημαντική και αυξανόμενη πηγή εσόδων στην Ε.Ε., έχοντας ξεπεράσει το €1 τρις το 2015, ποσό που αντιστοιχεί στο 7 % του ΑΕΠ της Ε.Ε. Ένας από τους ιδίους πόρους της Ε.Ε. βασίζεται, επίσης, στον ΦΠΑ. Ωστόσο, παρά τις πολλές μεταρρυθμίσεις του, το σύστημα ΦΠΑ δεν έχει κατορθώσει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της σημερινής παγκοσμιοποιημένης, ψηφιακής και “κινητής” οικονομίας.

Ψηφιακά εργαλεία
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν μεγαλύτερη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τη διά χειρός επεξεργασία των δεδομένων. Τα στοιχεία σχετικά με τον ΦΠΑ και οι πληροφορίες ασφάλειας για τις οργανωμένες συμμορίες, που εμπλέκονται στις πλέον σοβαρές υποθέσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, θα ανταλλάσσονται πλέον συστηματικά με τους φορείς επιβολής. Τέλος, η βελτίωση του συντονισμού των ερευνών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων και των Αρχών επιβολής του νόμου σε εθνικό και σε ενωσιακό επίπεδο θα διασφαλίσει τον ταχύτερο εντοπισμό και την αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης εγκληματικής δραστηριότητας. Τα νέα μέτρα θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ικανότητά της Ένωσης να εντοπίζει όσους διαπράττουν απάτη και εγκληματούν υφαρπάζοντας φορολογικά έσοδα για ίδιο όφελος.

Πακέτο μέτρων
Η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια προετοιμάζει ένα νέο συνολικό πακέτο για τον ΦΠΑ, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της 25ετίας στον τομέα αυτό. Μεταξύ άλλων, στόχος των αλλαγών είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές και οι οποίες επιβαρύνονται, επί του παρόντος, με 11% υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης σε σύγκριση με όσες δραστηριοποιούνται μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ υπολογίζεται να μειώσει το κόστος κατά περίπου €1 δις.

Αναφορικά με την καταπολέμηση της απάτης ο ΦΠΑ θα επιβάλλεται, πλέον, στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων. Σήμερα, αυτού του είδους το εμπόριο απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να παρέχεται στους ασυνείδητους ένας εύκολος τρόπος να εισπράττουν τον ΦΠΑ και μετά να εξαφανίζονται χωρίς να αποδίδουν τα χρήματα στο κράτος.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διασυνοριακές πωλήσεις θα ανταποκρίνονται ευκολότερα στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ, χάρη σε μια “υπηρεσία μίας στάσης”. Οι έμποροι θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις και πληρωμές μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης στη γλώσσα τους και σύμφωνα με τους κανόνες και τα διοικητικά πρότυπα που ισχύουν στη χώρα τους. Στη συνέχεια, τα κράτη - μέλη θα καταβάλλουν τον ΦΠΑ απευθείας μεταξύ τους, όπως γίνεται ήδη για όλες τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, προβλέπεται μετατόπιση προς την “αρχή του προορισμού”, βάσει της οποίας το τελικό ποσό του ΦΠΑ, καταβάλλεται πάντοτε στο κράτος - μέλος του τελικού καταναλωτή και υπολογίζεται με τον συντελεστή που εφαρμόζει το εν λόγω κράτος - μέλος. Η υιοθέτηση αυτής της αρχής αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία υποστηρίζουν και τα κράτη - μέλη. Εφαρμόζεται, ήδη, στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Παράλληλα, προβλέπεται η απλούστευση των κανόνων τιμολόγησης, ώστε οι πωλητές να μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια σύμφωνα με τους κανόνες της δικής τους χώρας, ακόμη και για διασυνοριακές συναλλαγές.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x