Επικαιρότητα

Σε κλοιό καύσωνα η δυτική Ευρώπη –Εκτακτα μέτρα στη Γαλλία (video)

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η κεντρική και δυτική Ευρώπη με το επίπεδο συναγερμού στο Παρίσι να έχει αυξηθεί στο δεύτερο υψηλότερο, το πορτοκαλί.

Σύμφωνα με τη Meteo France, τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε σήμερα αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα και να κορυφωθεί την Πέμπτη, όπως αναμένεται, με τον υδράργυρο να πιάνει 40άρια.

Στη γαλλική πρωτεύουσα η δήμαρχος Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του Σχεδίου επιπέδου 3 για την αντιμετώπιση του καύσωνα με ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους σε δημόσια κτίρια να παραμένουν ανοικτοί μέχρι αργά το βράδυ και να τίθενται σε λειτουργία πρόσθετα συντριβάνια σ’ ολόκληρο το Παρίσι.




Παράλληλα οι Αρχές διέταξαν παράταση της λειτουργίας πισίνων μετά τις 10 το βράδυ, ενώ θα παραμείνουν ανοικτά τη νύχτα πάρκα και δημόσιοι κήποι και θα επιτρέπεται η κολύμβηση στο Canal de la Villette. Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί έχουν εφοδιαστεί με ανεμιστήρες, ενώ 5.000 ανακυκλώσιμες φιάλες νερού θα διανεμηθούν από εθελοντές σε αστέγους σ’ ολόκληρο το Παρίσι.

Γαλλικά ΜΜΕ ενημερώνουν διαρκώς τους τηλεθεατές για τα μέτρα που λαμβάνουν οι μεγάλοι δήμοι για τον καύσωνα


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα καύσωνα προκαλείται από θερμές αέριες μάζες που καταφθάνουν από την έρημο Σαχάρα. Το σύστημα συναγερμού στη Γαλλία υιοθετήθηκε μετά τον φονικό καύσωνα του 2003, που προκάλεσε το θάνατο περίπου 15.000 ατόμων στη χώρα και τουλάχιστον 30.000 σ’ ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.




Και δεν είναι μόνον η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης -όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Βρετανία- που θα «λιώσουν» υπό θερμοκρασίες κοντά ή και λίγο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, όπως προβλέπει το Accuweather. Ο υδράργυρος αναμένεται να πιάσει κόκκινο σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Πράγα, το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, η Ζυρίχη, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη και το Μιλάνο και να πιάσει τους 35 στη Βρετανία.

Γερμανικά ΜΜΕ προειδοποιούν τους κατοίκους να λάβουν έκτακτα μέτρα προστασίας από το πρωτοφανές για τέτοια εποχή κύμα καύσωνα



Στη Γερμανία οι μετεωρολόγοι σημαίνουν συναγερμό: «Τρεις μέρες στη σειρά με θερμοκρασίες έως και 40 και μάλιστα τον Ιούνιο, δεν έχει ξαναγίνει», είπε ο Ντόμινικ Γιουνγκ στη Bild, που συμβουλεύει μεταξύ άλλων τους αναγνώστες της να παίρνουν έναν σύντομο υπνάκο τα απογεύματα και να βάζουν τις πυτζάμες τους στο ψυγείο...

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x