Επικαιρότητα

Στα αζήτητα η «Porsche των Ναζί», αλλά για τους… λάθος λόγους (pics)

Το αυτοκίνητο, που συμβολίζει την άνοδο των Ναζί στην εξουσία τη δεκαετία του 1930, δεν κατάφερε να πουληθεί σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια

Στα αζήτητα έμεινε η «Porsche των Ναζί», αλλά για τους.. λάθος λόγους. Το αυτοκίνητο, που συμβολίζει την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος στην εξουσία τη δεκαετία του '30, δεν κατάφερε να πουληθεί σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια, αλλά η αποτυχία δεν είχε σε τίποτα να κάνει με ηθικά ζητήματα και οφειλόταν σε γκάφα του οίκου δημοπρασίας RM Sotheby's.

Ο οίκος δεν μπόρεσε να βρει έναν αγοραστή της Porsche Type 64 το βράδυ του Σαββάτου στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας.

Σημειώνεται ότι το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από τον Φερντινάντ Πόρσε το 1939 κατόπιν αιτήματος του Εθνικοσοσιαλιστικού Μοτοσικλετιστικού Σώματος (NSKK).



Ο επικεφαλής τους NSKK Άντολφ Χιούνλαιν ανέθεσε το σχεδιασμό και την κατασκευή του –για την εποχή- φουτουριστικού αυτοκινήτου ως μια «επίδειξη δύναμης» της γερμανικής τεχνολογίας, αλλά και με στόχο να κερδίσει τον αγώνα Βερολίνο - Ρώμη, ο οποίος προοριζόταν να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της φασιστικής συμμαχίας μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας. Ωστόσο, ο αγώνας δεν έγινε ποτέ, καθώς το 1939 κηρύχθηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.



Δεν είναι όμως μόνο το σκοτεινό παρελθόν της Type 64 που απέτρεψε τους υποψήφιους αγοραστές από τη δημοπρασία, αλλά το λάθος της Sotheby’s, ίσως το μεγαλύτερο στην ιστορία των δημοπρασιών σύμφωνα με το Bloomberg, να ανακοινώσει ότι οι προσφορές έφθασαν τα 57,75 εκατομμύρια δολάρια έναντι «μόλις» 17 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους επίδοξους αγοραστές να σταματούν τα «χτυπήματα» και να γιουχάρουν μόλις έμαθαν το λάθος.

Αλλά και η ονομασία του αυτοκινήτου (Porsche Type 64) τίθεται υπό αμφισβήτηση. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς στην ιστορία της αυτοκίνησης, το λογότυπο «Porsche» τοποθετήθηκε στο όχημα χρόνια μετά το 1939, καθώς το πρώτο αμάξι που φέρει επίσημα την ονομασία Porsche ήταν το μοντέλο 356 του 1948.



Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x