Επικαιρότητα

Στα όρια των επενδυτικών σκουπιδιών υποβάθμισε την Ιταλία η Moody’s

Χρέος, ελλείμματα και πολιτικές που δεν ισοδυναμούν με ατζέντα μεταρρυθμίσεων ήταν τα βαρίδια που οδήγησαν σε νέα υποβάθμιση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ.

Οριακά πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το αξιόχρεο της Ιταλίας, διαμηνύοντας πως δεν έχει πεισθεί από τα σχέδια της Ρώμης να επιδιώξει ανάπτυξη που θα βασίζεται σε μεγάλα ελλείμματα.

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης κατά μια βαθμίδα, σε Baa3 από Baa2. Το κλιμάκιο Baa3 είναι το τελευταίο που θεωρείται επενδυτικά άξιο από τον οίκο, οτιδήποτε χαμηλότερο λογίζεται ως ιδιαίτερα επισφαλής επένδυση.

Η προοπτική πάντως ορίστηκε σταθερή, που σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αναμένεται νέα αναθεώρηση προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο τους επόμενους μήνες. Αυτό μπορεί να καθησυχάσει λίγο τις αγορές.

Στο δελτίο της η Moody’s επισημαίνει πως η «δημοσιονομική ισχύς» της Ιταλίας εξασθενεί εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να θέσει χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους, διευρύνοντας το έλλειμμα.

Ως συνέπεια της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής το δημόσιο χρέος δεν θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια και θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 130% του ΑΕΠ – δεύτερη χειρότερη αναλογία στην ευρωζώνη πίσω από την Ελλάδα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρώμης πως οι αυξημένες δαπάνες θα τονώσουν την οικονομία, η Moody’s αντιτείνει πως η όλη πολιτική της κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας «δεν αποτελεί συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων».

Αντίθετα, αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, οι επιλογές των δύο λαϊκίστικων κομμάτων θα καθυστερήσουν την υλοποίηση διαρθρωτικών και δημοσιονομικών αλλαγών, κάτι που θα δώσει μεν προσωρινά ώθηση στο ΑΕΠ αλλά μεσοπρόθεσμα θα εγκλωβίσει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 1%.

Κόντρα με τις Βρυξέλλες

Οι πολιτικές της Ρώμης την έχουν ήδη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Πέμπτη προειδοποίησε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η ιταλική κυβέρνηση για το 2019 συνιστά την μεγαλύτερη απόκλιση από τις κοινοτικές συστάσεις στην ιστορία του συμφώνου σταθερότητας.

Πέντε Αστέρια και Λέγκα έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, όμως τα ιταλικά ομόλογα δέχονται μεγάλες πιέσεις στις αγορές επί βδομάδες λόγω ανησυχιών πως η Κομισιόν θα απορρίψει τον προϋπολογισμό, οδηγώντας σε σκληρή πολιτική κόντρα.

Για το επόμενο έτος οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στοχεύουν σε έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. πολύ πάνω από τους στόχος προκατόχων τους.

Η Ιταλία μπορεί να δεχτεί και δεύτερο «χαστούκι» τις επόμενες ημέρες καθώς πριν το τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί η αξιολόγηση και της Standard & Poor’s.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνησή του είναι σε επαφή με οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x