Επικαιρότητα

Στο EWG της Πέμπτης το «παζάρι» για συντάξεις και παροχές Τσίπρα

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε με τις εισηγήσεις που θα κάνουν η επικύρωση στο Εurogroup να είναι απλώς διαδικαστικό θέμα.

Επτά μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogrroup και εννέα πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, το «παζάρι» για τις συντάξεις και τα αντίμετρα συνεχίζεται.

Κρίσιμης σημασίας για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων είναι το EuroWorking Group της Πέμπτης, όπου σε ειδική συνεδρίαση θα εξεταστεί ο δημοσιονομικός χώρος και τα περιθώρια που υπάρχουν για συντάξεις και αντίμετρα ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελικές εισηγήσεις προς το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε με τις εισηγήσεις που θα κάνουν η επικύρωση στο Εurogroup να είναι απλώς διαδικαστικό θέμα.

Από τις αποφάσεις του Eurogroup θα εξαρτηθεί και το τι θα συμπεριληφθεί για το θέμα των συντάξεων στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση του EWG δεν αναμένεται να είναι εύκολη, γι' αυτό άλλωστε έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την εκκρεμότητα που υπάρχει για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με τα «Νέα», που επικαλούνται πληροφορίες από τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα, η γερμανική πλευρά φέρεται πως θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x