Βαριά κοινοβουλευτική ήττα με διαφορά 230 εδρών υπέστη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας για τους όρους του Brexit.

Παρά τις προειδοποιήσεις της κ. Μέι πως η απόρριψη της συμφωνίας μπορεί να σημάνει και «πάγωμα» του Brexit μόνον 202 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στήριξαν την κυβέρνηση, ενώ 432 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε λίγα λεπτά αργότερα πρόταση μομφής κατά της Συντηρητικής κυβέρνησης Μέι, η οποία αναμένεται να συζητηθεί αύριο Τετάρτη. Ο αρχηγός των Εργατικών επισήμανε πως πρόκειται για την βαρύτερη κυβερνητική ήττα στην Βουλή από την δεκαετία του 1920.

Περισσότερο από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών καταψήφισε την συμφωνία που συνομολόγησε η κ. Μέι μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία ένδειξη της βαθιάς διαίρεσης στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης.

Το κύριο ερώτημα πλέον είναι τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, καθότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δηλαδή σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Μία πρώτη απάντηση για της προθέσεις της Ντάουνινγκ Στριτ θα δοθεί σε βάθος λίγων ημερών, καθώς έως την 21η Ιανουαρίου θα πρέπει να σκιαγραφήσει στην Βουλή τις επόμενες κινήσεις της.

Αυτή την στιγμή ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται επί τάπητος, από Brexit χωρίς συμφωνία που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την βρετανική όσο και για την κοινοτική οικονομία, έως ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Μετά την ψηφοφορία η κ. Μέι διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επιδιώκει ομαλό Brexit. Δεν είναι όμως σαφές εάν μπορεί να πετύχει κάποια συμφωνία που θα ικανοποιεί την Βουλή, δεδομένου ότι οι 27 εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν την συμφωνία για τους όρους εξόδου.

Πηγή: www.skai.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ