Επικαιρότητα

Συμβουλές για ασφαλή χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα ταξίδια

Μπορεί ο Φεβρουάριος να τελειώνει αλλά ο Μάρτης γδάρτης έρχεται και πρέπει να έχετε όλη σας την προσοχή στο δρόμο

Η άνοιξη πλησιάζει και παρότι αλλά επόμενες ημέρες θα έχουμε πάλι κακοκαιρία και οι δρόμοι μπορεί να έχουν πολλές παγίδες.

Το ότι ο ήλιος θα φαίνεται για περισσότερη ώρα όσο περνούν οι μέρες, δεν πρέπει να σας εφησυχάζει. Όταν έχει κρύο, μία στιγμή απροσεξίας μπορεί να σας στοιχίσει.

Πως λοιπόν θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε τις τελευταίες ημέρες του χειμώνα αλλά και αυτές της άνοιξης -που προσφέρονται για εκδρομές- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Aπλά ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές

Να ενημερώνεστε πάντα για τον καιρό στον προορισμό σας αλλά και κατά τη διαδρομή
Αφήνετε μέχρι τριπλάσια απόσταση από την συνηθισμένη σε σχέση με το μπροστινό όχημα ώστε να προλάβετε να φρενάρετε και εσείς. Κατά τη διάρκεια βροχής, ομίχλης ή χιονιού, το όχημα που κινείται μπροστά σας μπορεί να φρενάρει για λόγους που δεν θα προλάβετε να δείτε, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι πάνω στον πάγο, ένα όχημα μπορεί να χρειαστεί ακόμα και δέκα φορές μεγαλύτερη απόσταση για να ακινητοποιηθεί.
Αν κινείστε σε δρόμους που έχει πέσει λασποβροχή ή έχει ριχτεί αλάτι, τα φώτα σας μπορεί να χάσουν έως και 40% της φωτεινότητάς τους και να μην βλέπετε καλά αλλά και να μην σας βλέπουν. Ανά διαστήματα, σταματάτε στα ειδικά πάρκινγκ ώστε να τα καθαρίζετε. Το ίδιο ισχύει και για το παρμπριζ.
Ακόμα και σε παγωμένους δρόμους που έχει πέσει αλάτι, υπάρχει η πιθανότητα κάποιο σημείο να μην έχει καλυφθεί. Μη θεωρείτε δεδομένο ότι όλος ο δρόμος είναι ασφαλής, ενώ ειδικά σε ορεινά σημεία όπου υπάρχουν ρυάκια, το νερό μπορεί να έχει ξεπλύνει το αλάτι στις άκρες του δρόμου.
Μην αγνοείτε τις σημάνσεις κινδύνου στους αυτοκινητοδρόμους και ειδικά στα τούνελ. Αν το κάνετε και ένα όχημα έχει ακινητοποιηθεί σε μέρος με μικρή ορατότητα, δεν θα προλάβετε να αντιδράσετε.
Να κινείστε με πολύ προσοχή στα τούνελ. Επειδή είναι καλυμμένα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν πάγο. Το αντίθετο! Επειδή ο αέρας περνάει με δύναμη μέσα από αυτά μπορεί να τα παγώσει πιο εύκολα.
Εχετε πάντα μαζί σας, εκτός από το φαρμακείο και ένα «χειμωνιάτικο πακέτο» με αλυσίδες, ξύστρα για χιόνι και πάγο, φακό και μία κουβέρτα. Επίσης διατηρείτε πάντα φορτισμένο το κινητό και όσο γίνεται γεμάτο το τεπόζιτο καυσίμου.
Γενικά, μην αφήνετε τον ήλιο να σας ξεγελάσει.

Όταν το κρύο είναι δυνατό, ο πάγος μπορεί να παραμονεύει παντού, ακόμα και σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x