Επικαιρότητα

Σύνοδος για μεταναστευτικό σε φορτισμένο κλίμα & περιορισμένες προσδοκίες

Με περιορισμένες προσδοκίες η έκτακτη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή, προσπαθώντας να γεφυρώσουν τις βαθιές τους διαφορές για τη μετανάστευση, ένα ζήτημα που τους χωρίζει εδώ και χρόνια και αποτελεί μια νέα απειλή για τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό σήμερα Κυριακή την οποία έχει καλέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα συμμετέχουν 16 κράτη μέλη της ΕΕ ξεκινά με περιορισμένες προσδοκίες.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία θα θέσουν τις θέσεις τους χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών κατά δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε το ενδεχόμενο να υπάρξει «λύση» στο ζήτημα την ώρα που το θέμα αποτελεί μέγα αγκάθι για την Άγκελα Μέρκελ, η οποία επεσήμανε ότι η απουσία ανακοινωθέντος θα οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για «απλή συνάντηση εργασίας και όχι επίσημη Σύνοδο».

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης Γκίντερ Έτινγκερ, υπογράμμιζε την ανάγκη η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες του νότου «που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στην προσφυγική κρίση». Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε που είχε απειλήσει να μποϋκοτάρει την έκτακτη μίνι σύνοδο,στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ, ότι δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη το προσχέδιο που κυκλοφόρησε λόγω «παρεξήγησης.»

Αν και οι αφίξεις στη Μεσόγειο είναι λιγότερες από αυτές του 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη, ωστόσο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η μετανάστευση αποτελεί την κορυφαία ανησυχία για τους 500 εκατ. Πολίτες της ΕΕ.

Υπό τις έντονες πιέσεις από τους ψηφοφόρους που δέχονται στο εσωτερικό των χωρών τους οι ηγέτες της ΕΕ επιδίδονται σε επίπονες μάχες μεταξύ τους για το πώς θα μοιράζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο στην ΕΕ.

Και αφού δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν, αυστηροποίησαν και περιόρισαν τα ισχύοντα για το άσυλο ενώ αυστηροποίησαν τα εξωτερικά τους σύνορα όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους. Έδωσαν χρήματα και βοήθεια σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για να κρατήσουν εκτός τους ανθρώπους από την Ευρώπη.

Μόνο 41.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην ΕΕ μέχρι τώρα στη θάλασσα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το θέμα έχει εν τω μεταξύ αναδείξει νικητές και ηττημένους σε εκλογές από την Ιταλία στην Ουγγαρία, ενώ οι ψηφοφόροι ευνοούν όσους υποστηρίζουν μια πιο σκληρή στάση για τη μετανάστευση.

Το Σάββατο, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ οικονομικών κυρώσεων για τις χώρες της ΕΕ που αρνούνται μετανάστες με αποδεδειγμένο καθεστώς ασύλου.

Η Μέρκελ βρίσκεται υπό πίεση επειδή οι μακροχρόνιοι συντηρητικοί σύμμαχοί της, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU), απειλούν να διωχνουν από τα γερμανικά σύνορα όλους τους αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη εγγραφεί σε άλλη χώρα στην ΕΕ, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη διανομή τους πιο ομοιόμορφα.

Ζουν ως επί το πλείστον σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ή σε πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία ή η Σουηδία, όπου επιλέγουν να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Τα πρώην κομμουνιστικά κράτη στην ανατολική Ευρώπη, υπό την ηγεσία της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε από τις νέες αφίξεις, αναφέροντας τους κινδύνους ασφαλείας μετά από μια σειρά ισλαμικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

Το μπλοκ δεν μπόρεσε να σπάσει το αδιέξοδο και ο καυγάς μετατοπίζεται και σε άλλους τομείς συνεργασίας συμπεριλαμβανομένων σημαντικών συνομιλιών για τον επόμενο επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από το 2021.

Με τη Γερμανία να είναι ο κύριος χρηματοδότησης συντελεστής των κοινών ταμείων της Ευρωζώνης, οι χώρες του νότου πήραν υποσ΄χεσεις για περισσότερα χρήματα για να χειριστούν τη μετανάστευση, ενώ οι απρόθυμοι ανατολικοί αντιμετωπίζουν περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια.

Η Μέρκελ πιέζει τώρα άλλα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, να κάνουν περισσότερα για τη μετανάστευση έτσι ώστε λιγότερα άτομα να φτάσουν στη Γερμανία και να πείσει την CSU να μην προχωρήσει με το σχέδιό της.

Αντιτίθεται στην ιδέα του CSU, η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει το κόμμα για την καταπολέμηση της μετανάστευσης στις εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, διότι θα σήμαινε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους μέσα σε αυτό που συνήθως είναι η πολυπόθητη ταξιδιωτική ζώνη της ΕΕ.

Για να αποθαρρύνει το CSU, η Μέρκελ πρέπει να πάρει κάτι σήμερα Κυριακή, από την βιαστικά διορανωμένη σύνοδο, αλλά και από την πλήρη σύνοδο κορυφής των 28 ηγετών του κόμματος στις 28-29 Ιουνίου.

Όλοι οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να περιορίσουν περαιτέρω τη μετανάστευση, δουλεύοντας με τρίτες χώρες, αν και αυτό συχνά αποδεικνύεται αργό.

Η άλλη ιδέα του Βερολίνου είναι να στείλει πίσω τους αιτούντες άσυλο στα κράτη της πρώτης άφιξής τους, όπως η Ιταλία.

Αλλά η Ρώμη έχει ήδη απορρίψει τα μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το βάρος που ήδη υφίσταται και έτσι στη σημερινή άτυπη σύνοδο δεν αποκλείεται να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών.

Μεσοπρόθεσμα, η ΕΕ αναμένεται να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη μετανάστευση, κάτι που οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως θα μετατρέψει την ΕΕ σε «φρούριο» απρόσιτο για τους λιγότερο προνομιούχους, με τον επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να ξεπεραστούν οι διχασμοί μεταξύ των κρατών και να βοηθηθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, αντί να επικεντρώνονται οι χώρες μόνο στο πώς θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ Γκράντι υπενθύμισε ότι το ύψος της μεταναστευτικής τους κρίσης επέστρεψε το 2015.

"Οι πολιτικές της ΕΕ για το άσυλο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων των προσφύγων με συμπόνια και αλληλεγγύη", πρόσθεσε, προτρέποντας το μπλοκ να ξεπεράσει τις διαιρέσεις του για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη και όχι να επικεντρωθεί μόνο στη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Οι ελληνικές θέσεις

Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προσέλθει στη σημερινή άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Προειδοποίηση Ταγιάνι

«Εάν κάθε κράτος- μέλος δρα βάσει των δικών του συμφερόντων, τότε η Ένωση θα διαλυθεί» προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξή του στις εφημερίδεςτου γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke.

Ο Ταγιάνι απηύθυνε έντονη προειδοποίηση στα κράτη- μέλη για τους κινδύνους του εγωισμού στην προσφυγική πολιτική. «Η αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ταγιάνι θύμισε στα γερμανικά κυβερνητικά κόμματα, που βρίσκονται σε διένεξη για το θέμα, ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα «αμιγώς γερμανικό πρόβλημα». Όπως είπε, η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται εξίσου υπό πίεση. «Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι τώρα οι εθνικές λύσεις. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική».

Η σταθερότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τη σταθερότητα της Γερμανίας, προσέθεσε. Ο ίδιος τάσσεται κατά «μέτρων στα εσωτερικά σύνορα» και υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται εκτός κι όχι εντός της Ε.Ε. «Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αιτίας των προσφυγικών ροών».

«Χρειαζόμαστε hotspots για πρόσφυγες εκτός της Ε.Ε.», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να φανταστεί δύο τέτοια κέντρα στα Βαλκάνια, για παράδειγμα στην Αλβανία ή στη ΠΓΔΜ . «Και χρειαζόμαστε δύο ή τρία τέτοια κέντρα και στην Αφρική». Η Λιβύη, θεωρεί, είναι μία χώρα- κλειδί, που πρέπει να σταθεροποιηθεί επειγόντως. «Στον Νίγηρα, στην Τυνησία και στο Μαρόκο θα μπορούσαν επίσης ενδεχομένως να δημιουργηθούν hotspots» πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Αβραμόπουλος: Η οπισθοδρόμηση δεν αποτελεί επιλογή

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, δήλωσε πως «είναι η ώρα για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν δίκαια, ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Όπως εξάλλου ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της σημερινής συνάντησης, οι όροι παροχής ασύλου στην ΕΕ καθώς και η αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων, αποτελούν δύο ζητήματα η επίλυση των οποίων «είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και τη λειτουργία του χώρου Σέγκεν».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν αποτελεί επιλογή και δεν θα έχει ποτέ αποτελέσματα, και δηλώνει πεπεισμένος ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η πρόοδος είναι εφικτή, όπως η δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η συνεργασία μας με τρίτα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας.

Υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται και θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δηλώνει κάθετα αντίθετος σε κάθε προοπτική δημιουργίας κέντρων τύπου "Γκουαντάναμο" για τους μετανάστες.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρώπης με πνεύμα ευθύνης. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη», τονίζει καταλήγοντας ο Έλληνας Επίτροπος.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x