Επικαιρότητα

Τα «απόνερα» των Πρεσπών ταρακουνούν το πολιτικό σκηνικό

Ισχυρούς κραδασμούς συνεχίζει να προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η συμφωνία με τα Σκόπια.

Ισχυρούς κραδασμούς συνεχίζει να προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η συμφωνία με τα Σκόπια με τους βουλευτές και τα στελέχη ΑΝΕΛ να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου, για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται στα «χαρακώματα» με την πόλωση να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τις αλληλοκατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών, είναι ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόσο από την Μαρία Σπυράκη (στις 12 το μεσημέρι), όσο και από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (στην 1:30) προκειμένου να απαντήσει στην εκπρόσωπο της ΝΔ.

Το Μαξίμου που βλέπει να βάλλεται η κυβερνητική συνοχή και ανησυχεί για τις αντοχές που θα έχουν οι βορειοελλαδίτες βουλευτές των ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει τα επόμενα 24ωρα να αλλάξει ατζέντα, ρίχνοντας το επικοινωνιακό βάρος στην ρύθμιση για το χρέος ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη, αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες, που προέρχονται κυρίως από το Βερολίνο δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος τον ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφεύγει να αναφερθεί στο «καυτό» ζήτημα της συμφωνίας με τα Σκόπια, προτάσσοντας το θέμα της οικονομίας. «Η πατρίδα μας βγαίνει από την εποχή των μνημονίων και της επιτροπείας. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχουμε καλά νέα για την πατρίδα μας. Έρχονται καλύτερες ημέρες» διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων 14 διαμερισμάτων που πρόκειται να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες στελεχών της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι..

Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης θα βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών την ΝΔ για τις αποδοκιμασίες που δέχονται τα κυβερνητικά στελέχη, όπως δηλαδή συνέβη με τον Σταύρο Κοντονή στα Γιαννιτσά.

Στον αντίποδα η ΝΔ αναμένεται να συντηρήσει το «Μακεδονικό» καθώς οι μετρήσεις που έχει στην διάθεση της δείχνουν σημαντική άνοδο της κεντροδεξιάς παράταξης στην Βόρειο Ελλάδα αποδεικνύοντας – όπως λένε συνεργάτες του προέδρου του κόμματος- την ορθότητα της απόφασης να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Για αυτό τον λόγο όπως αποκάλυψε το «TheToc» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει τις επόμενες ημέρες σε πόλεις της Μακεδονίας. Την Πέμπτη θα μεταβεί στο Κιλκίς για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Παράλληλα την ίδια επιθετική γραμμή εναντίον της κυβέρνησης για τη συμφωνία της με τα Σκόπια, κατηγορώντας για την στάση τους, τους ΑΝΕΛ, θα ακολουθήσουν όλα τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπουν να κερδίζουν δημοσκοπικούς πόντους στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό, ωστόσο, υπάρχει δυσαρέσκεια κάτι που πιθανότατα να εκφραστεί στην σύνοδο του ΕΛΚ στα τέλη του μήνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε την επιθυμία των ΗΠΑ για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας. «Είχα την ευχαρίστηση το πρωί να συναντηθώ με τον πρέσβη κ. Νίμιτς, για να τον συγχαρώ για την επιτυχία στις Πρέσπες και να λάβω την αίσθηση του για το πως προχωρούμε. Με ευχαρίστηση άκουσα την αισιόδοξη αίσθησή του πως η κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Αναταράξεις επικρατούν και στον χώρο της Κεντροαριστεράς με τον βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανό να δηλώνει πως «αποχαιρετά» το Κίνημα Αλλαγής χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει τι ακριβώς σημαίνει πρακτικά αυτή η κίνηση. Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση της διευρυμένης πανελλαδικής σύσκεψης του Ποταμιού την 1η Ιουλίου, οπού αναμένεται να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει ο φορέας την επόμενη περίοδο.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x