Το Ιρανικό σώμα «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβε το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero στο Στενό του Ορμούζ, ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ, με τις βρετανικές αρχές να αναφέρουν ότι το τάνκερ είχε «βγει εκτός πορείας» πριν από την «κατάσχεση».

Το Stena Impero κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο την Παρασκευή φαίνεται να άλλαξε πορεία και να κατευθύνθηκε βόρεια προς το ιρανικό νησί Qeshm, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com.

Το χωρητικότητας 30.000 τόνων τάνκερ ανήκει στην εταιρεία Stena Bulk και κατευθυνόταν προς το σαουδαραβικό λιμάνι Τζουμπάιλ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το Stena Impero κατασχέθηκε από τις ναυτικές μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης για «μη τήρηση των διεθνών θαλάσσιων κανονισμών».

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Stena εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το πλοίο «προσέγγισαν άγνωστα σκάφη και ελικόπτερο κατά τη διάρκεια διέλευσης του από το Στενό του Ορμούζ και ενώ το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα».

Η εταιρεία δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το 23μελές πλήρωμα του πλοίου το οποίο φαίνεται πλέον να κατευθύνεται προς το Ιράν.

Για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα κυβερνητική σύσκεψη στο Λονδίνο προκειμένου να εξεταστεί τι συνέβη με το βρετανικό δεξαμενόπλοιο όπως ανέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Sunday Times ενώ το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει λάβει γνώση αναφορών ότι το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να αμυνθεί ενάντια στο Ιράν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε γνώση των αναφορών ότι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο», τόνισε ο εκπρόσωπος Γκάρετ Μαρκίς.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας ενάντια στην κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr