Την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν εντός επτά έως δέκα ημερών κι ότι θα μπορούσε να «σβήσει» την χώρα από το πρόσωπο της Γης εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Σχεδόν 19 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή, που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ διατηρούν στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να τερματίσει την ατέρμονη εμπλοκή της Ουάσιγκτον σε πολέμους στην Μέση Ανατολή.

«Απλά δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατομμύρια ανθρώπους», διευκρίνισε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ιμαράν Καν.Τόνισε πως επί του παρόντος οι ΗΠΑ λειτουργούν ως «αστυφύλακας» στο Αφγανιστάν αλλά δεν θέλει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Σημείωσε πως η ανοικοδόμηση της μεσανατολικής χώρας δεν είναι ευθύνη της Ουάσιγκτον και κατηγόρησε τους προκατόχους για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να χρησιμοποιήσει το Πακιστάν ως εταίρο για την ταχύτερη απεμπλοκή από το Αφγανιστάν.

Ο κ. Καν από την πλευρά του επισήμανε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο Αφγανιστάν και εκτίμησε πως βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ στην επίτευξη ειρηνευτικής λύσης.

Πηγή: skai.gr