Επικαιρότητα

Τσεχία: Μαζική διαδήλωση για παραίτηση του πάμπλουτου πρωθυπουργού Μπάμπις

Για την μεγαλύτερη διαδήλωση μετά την πτώση του κομμουνισμού κάνουν λόγο οι διοργανωτές καθώς κλιμακώνεται η πίεση στον πρωθυπουργό για καταγγελίες φρόντισε δικά του συμφέροντα με επιδοτήσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν την Κυριακή στην Πράγα, απαιτώντας στην παραίτηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος ερευνάται για την διαφάνεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Οι διοργανωτές εκτίμησαν πως τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην πορεία. Εφόσον ο απολογισμός είναι ορθός πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989.

Οι πορείες άρχισαν πριν λίγες εβδομάδες, αφότου η Αστυνομία εισηγήθηκε την απαγγελία κατηγοριών για απάτη σε βάρος του κ. Μπάμπις, στο πλαίσιο έρευνας για κατάχρηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Η Αστυνομία εξετάζει εάν ο δισεκατομμυριούχος απέκρυψε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης αγροικίας για την οποία έλαβε κοινοτικό κονδύλι 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να την μετατρέψει σε συνεδριακό κέντρο, μολονότι τα χρήματα προορίζονταν αμιγώς για μικρές επιχειρήσεις. Στον απόηχο της αστυνομικής εισήγησης ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε, εγείροντας ανησυχίες πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να προστατευτεί.

Η οργή των διαδηλωτών αυξήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, μετά την διαρροή λογιστικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Μπάμπις έχει υποπέσει σε σύγκρουση συμφερόντων.

Οι λογιστές διαπίστωσαν πως ο ενώ ο κ. Μπάμπις εμπλέκεται στις αποφάσεις για κατανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων συνάμα εξακολουθεί να ωφελείται από τον επιχειρηματικό όμιλό του, τον Agrofert.

Ο κ. Μπάμπις έχει αποδεσμευτεί τυπικά από την διαχείρισή του Agrofert όμως οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια ο Agrofert πρέπει να επιστρέψει 17,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός αρνείται όλες τις καταγγελίες σε βάρος του, όμως οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις εναντίον του διογκώνονται συνεχώς από τον Απρίλιο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x