Επικαιρότητα

Ωρολογιακή βόμβα η συνεχής γήρανση του ελληνικού πληθυσμού

Οι συνέπειες από το δημογραφικό για τη χώρα θα είναι πολύ πιο άμεσες και εξαιρετικά επίπονες για τη χώρα.

To προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε προ ημερών στις Βρυξέλλες, προβλέπει ότι το τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας που βρίσκεται σε ηλικία κατάλληλη για εργασία –είναι τα άτομα ηλικίας από 15 έως και 64 ετών- θα μειωθεί μέσα στο 2019 κατά τουλάχιστον 55 χιλιάδες άτομα. Είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι συνέπειες από το δημογραφικό για τη χώρα θα είναι πολύ πιο άμεσες και εξαιρετικά επίπονες για τη χώρα.

Οι έρευνες που έρχονται στην επιφάνεια κάνουν προβολές για την εξέλιξη του πληθυσμού μέχρι το 2050. Επειδή φαίνεται… μακρινό, ουδείς ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Δημογραφικό σημαίνει γήρανση πληθυσμού και αυτή με τη σειρά της σημαίνει συνεχή επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων. Βραχυπρόθεσμα, τα ασφαλιστικά ταμεία θα στηριχθούν στις ασφαλιστικές εισφορές που θα έρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Μεσοπρόθεσμα όμως, και αυτό το «μαξιλάρι» θα αρχίσει να ξεφουσκώνει. Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο να ανησυχούμε για την αναλογία συνταξιούχων-εργαζομένων, θα έχουν φανεί που πιο έντονα άλλα ανησυχητικά στοιχεία:

1. Οι εργαζόμενοι μέσα στις επιχειρήσεις «γερνάνε» με μεγάλη ταχύτητα καθώς οι μεγαλύτεροι παραμένουν για περισσότερα χρόνια «ενεργοί» (λόγω και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που καθιστά ασύμφορη την πρόωρη συνταξιοδότηση) ενώ «νέο αίμα» δεν μπαίνει με τον ίδιο ρυθμό. Ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας θα πρέπει να προσαρμόζονται στις «αντοχές» των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας καθώς οι άνω των 40, θα καλύπτουν το 2020 το 61,75% του συνολικού εργατικού δυναμικού ενώ το 2025, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει στο 64%. Η «γήρανση» των εργαζομένων, χτυπάει την παραγωγικότητα των εταιρειών

2. Τα νήπια που θα μένουν εκτός παιδικών σταθμών θα γίνονται ολοένα και λιγότερα τα επόμενα χρόνια καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται και μάλιστα με δραματικούς ρυθμούς ο αριθμός των γεννήσεων. Επίσης, ο δείκτης των μαθητών ανά τάξη θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Ο αριθμός των νηπίων ηλικίας έως τεσσάρων ετών έχει ήδη μειωθεί στην 5ετία 2010-2015 από τα 585 χιλιάδες στα 503 χιλιάδες παιδιά ενώ μέχρι το 2025, ο αριθμός τους θα έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο στα 404 χιλιάδες όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

3. Δραματική θα είναι η μείωση των ατόμων ηλικίας 20-44 ετών, ηλικιακής ομάδας η οποία έχει πληγεί και από το «brain drain. Το 2020, οι 20άρηδες, οι 30άρηδες και οι 40άρηδες δεν θα είναι περισσότεροι από 2,554 εκατομμύρια άτομα ενώ ο αριθμός θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 2,344 εκατομμύρια έως το 2025. Έτσι, το μερίδιο των νέων στην αγορά εργασίας, από το 41,82% το 2015, θα πέσει κατακόρυφα στο 38% το 2020 και στο 36% το 2025. Αυτό σημαίνει ότι στους χώρους εργασίας, οι δύο στους τρεις θα έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους ενώ οι 12 στους 100 θα είναι πάνω από 60.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x