Επικαιρότητα

Χαιρετίζει το υπερπλεόνασμα η Fitch, αλλά προειδοποιεί για το μέλλον

Σε σύντομη ανάλυσή του, ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει αισιοδοξία για την προοπτική ρύθμισης του χρέους, με το σενάριο συμφωνίας να υποστηρίζει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Ανάμεικτες εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας κάνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, χαιρετίζοντας την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, αλλά και προειδοποιώντας ότι η Αθήνα ενδεχομένως δεν θα μπορεί να πετύχει τόσο υψηλούς στόχους μετά το 2020.

Βάσει συμφωνιών στο Eurogroup, η χώρα μας οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Σε σύντομη ανάλυσή του, ο οίκος επισημαίνει πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση το περασμένο έτος ενισχύει την εκτίμησή της ότι η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται, αν και ξεκαθαρίζει όμως ότι σε βάθος χρόνου ο κρίσιμος παράγοντας είναι το είδος της ελάφρυνσης που θα παράσχουν οι Ευρωπαίοι.

Η Fitch εκφράζει αισιοδοξία για την προοπτική ρύθμισης του χρέους, κάνοντας ειδική μνεία στον υπό εξέταση μηχανισμό που θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής μέρους χρέους με την πορεία της οικονομίας.

Οι αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί πως μια συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς η θετική προοπτική με την οποία βαθμολογούν το ελληνικό αξιόχρεο βασίζεται στην αισιοδοξία για συμφωνία.

Δεν διευκρινίζουν εάν τυχόν «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για το χρέος θα οδηγούσε σε υποβάθμιση.

Χωρίς ελάφρυνση εκ μέρους των εταίρων, ο οίκος υπολογίζει πως το χρέος θα μειωθεί στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026, εφόσον όμως επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Ακόμα κι αυτή η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πάντως, αναφέρει, θα είναι η χειρότερη στην ευρωζώνη.

Πηγή:www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x