Επικαιρότητα

Επίσημη πρώτη της ηλεκτρονικής ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή

Εντυπωσιακή η μείωση χρόνου των διαδικασιών. Σε 8 λεπτά η ανακοίνωση του αποτελέσματος από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για άρση ασυλίας.

Με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν πολλών ανεπιτυχών προσπαθειών, το Ελληνικό Κοινοβούλιο εισήλθε επιτέλους στην ψηφιακή εποχή του 21ου αιώνα, κάνοντας σήμερα επισήμως πρεμιέρα του ηλεκτρονικού συστήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για λήψη απόφασης περί άρσης ασυλίας ή μη δύο βουλευτών.

Η επίσημη πρώτη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καταγράφοντας μάλιστα εντυπωσιακή μείωση των χρόνων της διαδικασίας που μέχρι σήμερα «σερνόταν» με ρυθμούς χελώνας, αφού στην πρώτη περίπτωση από την έναρξη της ψηφοφορίας έως την ανακοίνωση του αποτελέσματος από το προεδρείο πέρασαν μόλις 6 λεπτά και στη δεύτερη 11 λεπτά. Κατά μέσο όρο σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση άλλωστε η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα διαρκεί 8 λεπτά.

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο γίνονταν αλλεπάλληλα τεχνικά τεστ τους τελευταίους μήνες, οι βουλευτές αφού ψηφίζουν με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» και «ΠΑΡΩΝ» έναντι του ερωτήματος που τίθεται στην εθνική αντιπροσωπεία πρέπει να πατήσουν άλλη μία φορά το «ΝΑΙ» για να επιβεβαιώσουν την ψήφο τους και αυτή να εγγραφεί στο σύστημα, ενώ έως το πέρας της ψηφοφορίας έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την αρχική τους ψήφο, ώστε να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν τυχόν ανθρώπινα λάθη.

Με το πέρας της ολιγόλεπτης προθεσμίας που δίνεται για την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας – η οποία καταργεί πλέον την χρονοβόρα και γραφειοκρατική ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών που συνοδευόταν κι από 2η και 3η για τους απόντες – το αποτέλεσμα ανακοινώνεται παραδοσιακά από την έδρα αλλά ταυτοχρόνως εμφανίζεται ηλεκτρονικά τόσο στην οθόνη του καναλιού της Βουλής όσο και στην οθόνη που βρίσκεται πάνω από το Προεδρείο στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Την ενεργοποίηση για πρώτη φορά του ηλεκτρονικού συστήματος ονομαστικής ψηφοφορίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, που είχε αναλάβει το πολλά υποσχόμενο project, ενώ και οι παριστάμενοι βουλευτές απέδειξαν σε αυτή τουλάχιστον τη φάση ότι είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει βέβαια τυχόν παρατράγουδα σε μία επικείμενη πιο σύνθετη ονομαστική ψηφοφορία, αλλά δε κάθε περίπτωση η εισαγωγή της Βουλής στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή μόνο στα θετικά προσμετράται.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x