sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Επιτέλους ποδόσφαιρο: Οι ημερομηνίες επανέναρξης των διοργανώσεων

Το... ημερολόγιο κάθε ποδοσφαιρόφιλου από το sportfm.gr, το οποίο σας παρουσιάζει τις ημερομηνίες και τα σενάρια για την επιστροφή των σημαντικότερων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα και έχει στερήσει άδικα τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έχει αντίκτυπο στα περισσότερα θέματα και ζητήματα. Η οικονομία έχει πληγεί φυσικά, όπως και ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός η πανδημία δείχνει να περιορίζεται, τα κρούσματα και οι θάνατοι να μειώνονται στις περισσότερες χώρες και να υπάρχει επιτέλους μια αχτίδα φωτός. Κάπως έτσι, οι περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν την άρση των μέτρων από το αμέσως επόμενο διάστημα και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να καταστρώνουν τα πλάνα τους για τη συνέχιση των πρωταθλημάτων, κεκλεισμένων των θυρών.

Το sportfm.gr έψαξε, βρήκε και δημιούργησε το ημερολόγιο κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Σας παρουσιάζει όλες τις πιθανές ημερομηνίες έναρξης και λήξης, τα σενάρια που υπάρχουν και ότι πρέπει να γνωρίζετε για τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, που θα μας... γεμίσουν το καλοκαίρι με μπάλα. Προσοχή, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή από χώρα σε χώρα και στα πρωταθλήματά τους, αντίστοιχα.

Bundesliga



Όλα δείχνουν πως θα είναι το πρώτο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει. Στη σημερινή σύσκεψη δεν βγήκε αποτέλεσμα, οπότε η αρχική ημερομηνία για το restart στις 9 Μαΐου πάει τουλάχιστον μία εβδομάδα πίσω, στις 16. Οι ομάδες ήδη προπονούνται, οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση και το πρωτόκολλο υγείας έχει γίνει γνωστό και περιμένουμε να μάθουμε την οριστική ημερομηνία. Θα υπάρξει νέα συνάντηση για το μέλλον της Bundesliga στις 6 Μαΐου.

Η Bundesliga θα συνεχιστεί από την 26η αγωνιστική, ενώ θα γίνουν και οι αγώνες για το Κύπελλο (DFB Pokal) που είχαν σταματήσει στα ημιτελικά!

Premier League



Στόχος της διοργανώτριας αρχής να συνεχιστεί το πρωτάθλημα στις 8 Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου. Το ίδιο θα συμβεί και με τις τρεις μικρότερες κατηγορίες (Championship, League One, League Two), αφού η Premier League και η EFL βρίσκονται σε συνεννόηση. Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη, όπου πιθανότατα θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρεις.

Η συνέχεια στην Premier League θα γίνει από εκεί που σταμάτησε, από την 30η αγωνιστική, ενώ στο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να... χωρέσει κάπου και το FA Cup που βρίσκεται στην φάση των προημιτελικών. Όσες ομάδες θέλησαν, πήραν την άδεια και επέστρεψαν σήμερα στις προπονήσεις, τηρώντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέτρα ασφαλείας.

La Liga



Από τις 4 Μαΐου και έπειτα, οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στις προπονήσεις, είτε ατομικές είτε σε γκρουπ λίγων ατόμων. Θα περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και μετά τις 20 Μαΐου και εφόσον όλα κυλάνε ομαλά, θα γίνει πιθανότατα η πρώτη ομαδική προπόνηση σε κάθε σύλλογο. Το restart υπολογίζεται μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, χωρίς να έχει διαρρεύσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ομοσπονδία (RFEF), πάντως, έχει αφήσει να διαρρεύσει πως σκέφτεται να διακόψει οριστικά το πρωτάθλημα και να ισχύσει η παρούσα βαθμολογία, κάτι που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και έχει βρει απέναντί της την La Liga.

Serie A



Οι Ιταλοί προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα και να βάλουν και το ποδόσφαιρο σε αυτή. Όσο περνάει ο καιρός τα περιθώρια στενεύουν για τους Ιταλούς, ενώ οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού αθλητισμού Βιντσέντσο Σπανταφόρα... θολώνουν τα πράγματα για τη συνέχεια.

Το πλάνο των προηγούμενων ημερών ανέφερε πως στις 18 Μαΐου θα μπορούσαν οι ομάδες να προπονηθούν ξανά στα προπονητικά τους κέντρα, αλλά αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο. Στόχος της Serie A ήταν να ξεκινήσει ανάμεσα στις 2 και στις 10 Ιουνίου, να συνεχιστεί το Coppa Italia από τα ημιτελικά και να ολοκληρωθεί η σεζόν γύρω στις 15 Ιουλίου. Μάλλον αυτές οι ημερομηνίες, εφόσον αποφασιστεί restart, θα πάνε λίγο παρακάτω. Εν αναμονή των αποφάσεων της Κυβέρνησης, με τις ομάδες και την Λίγκα να πιέζουν για επανέναρξη.

Ligue 1



Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έριξε την... βόμβα και διέκοψε οριστικά τα πρωταθλήματα στη Γαλλία. Σήμερα, μάλιστα, έγινε και η επικύρωση της βαθμολογίας με την Παρί να παίρνει το πρωτάθλημα και της Τουλούζ, Αμιάν να υποβιβάζονται. Μαρσέιγ και Ρεν θα είναι στο Champions League.

Στους ομίλους του Europa League θα είναι η Λιλ, στα προκριματικά η Ρεμς και αυτή τη στιγμή το ακλόνητο φαβορί για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι η Νις που τερμάτισε στην 6η θέση. Αυτή η θέση δεν έχει «κλειδώσει» στο 100%, καθώς η Λιόν που είναι στην 7η θέση διεκδικεί τη συμμετοχή της μέσω του Λιγκ Καπ, που έχει προκριθεί στον τελικό κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί και ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και την Σεντ Ετιέν, με το μέλλον των τελικών των δύο διοργανώσεων να είναι στον... αέρα.

Champions League & Europa League



Οι άνθρωποι της UEFA και ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Τσεφέριν, έχουν διαμηνύσει αρκετές φορές πως οι δύο διοργανώσεις της θα ολοκληρωθούν. Το χρονοδιάγραμμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αναφέρει πως τα εναπομείναντα παιχνίδια θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ορισμένα να γίνουν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα.

Ο τελικός του Champions League προορίζεται να διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου, ενώ αυτός του Europa League τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 26.

Super League



Ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε επιστροφή στις προπονήσεις σε γκρουπ 6-8 ατόμων και η Σούπερ Λίγκα βάζει... πλώρη για την επανεκκίνηση. Ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει, ωστόσο εφόσον υπάρχει επανέναρξη θα γίνει πιθανότατα είτε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, είτε την πρώτη του Ιουνίου. Στην Σούπερ Λίγκα απομένουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, ενώ το Κύπελλο βρίσκεται στη φάση των ημιτελικών. Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την δεύτερη κατηγορία, αύριο Παρασκευή θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των ομάδων.

Πρωτάθλημα Κύπρου

Το υπουργείο υγείας της Κύπρου έκανε γνωστό πως το πρωτάθλημα θα μπορεί να συνεχιστεί από τις 9 Ιουνίου και έπειτα.

Primeira Liga

Στην απόφαση να επιστρέψουν στις προπονήσεις από την 4η Μαΐου, αποφάσισαν στην Πορτογαλία. Φυσικά, όπως σε όλες τις χώρες θα είναι ατομικές προπονήσεις ή σε γκρουπ με μικρό αριθμό παικτών, ενώ η επανέναρξη του πρωταθλήματος υπολογίζεται την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου (29 ή 30/5).

Copa Libertadores



Επικρατέστερο σενάριο, βάσει των όσων αναφέρουν τα ρεπορτάζ στην Λατινική Αμερική είναι να γίνει restart της διοργάνωσης τον Αύγουστο και να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Η διοργάνωση βρίσκεται ακόμη στη φάση των ομίλων, έχοντας παίξει μόλις δύο αγωνιστικές. Ίδιος στόχος έχει τεθεί και για την δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, το Copa Sudamericana.

Βέβαια, η επιστροφή τον Αύγουστο δεν μπορεί να μοιάζει βέβαιη αφού η Αργεντινή για παράδειγμα έχει κλείσει τα αεροδρόμιά της μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου!

AFC Champions League

Μόλις δύο αγωνιστικές στη φάση των ομίλων έχουν παιχτεί και στο Champions League της Ασίας. Στόχος των διοργανώτριων αρχών είναι να επιστρέψει η διοργάνωση μέσα στον Ιούλιο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

CAF Champions League

Το Champions League της Αφρικής βρίσκεται στην καλύτερη φάση, μιας και απομένουν τα ημιτελικά και ο τελικός της διοργάνωσης. Πέραν κάποιων ανακοινώσεων για παράταση της αναστολής της διοργάνωσης, δεν υπάρχει κάτι το επίσημο ή κάποια ενδεικτική ημερομηνία. Στην Αφρική, εξετάζουν το γεγονός πως το καλοκαίρι υπάρχουν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες και το τοπίο παραμένει δυσοίωνο.

MLS



Σκέψεις ακόμη και οριστικής διακοπής κάνει η διοργανώτρια αρχή για το αμερικανικό πρωτάθλημα. Έχουν παικτεί μόλις δύο αγωνιστικές και αυτό κάνει πιο εύκολη τη ζωή της διοργανώτριας για να βάλει παύλα και να παίξει από τη νέα χρονιά, τη νέα σεζόν! Όλα ρευστά και στο MLS, με τις ομάδες να περιμένουν την Κυβέρνηση και τις επιστημονικές ομάδες εργασίας για να αποφασίσουν αν θα υπάρξει μέλλον στη φετινή σεζόν. Τουλάχιστον, πάντως, μέχρι τις 8 Ιουνίου δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα!

Λοιπές διοργανώσεις

Επιστρέφουμε στην Ευρώπη. Το πρωτάθλημα Τσεχίας ανακοίνωσε πως στις 25 Μαΐου υπολογίζεται η επανέναρξη της χρονιάς. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου όλα δείχνουν πως θα έχουμε επανεκκίνηση και στο πρωτάθλημα της Πολωνίας, σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Το πρωτάθλημα της Ελβετίας θα κάνει restart στις 8 Ιουνίου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα υπολογίζεται η επιστροφή στην Ουκρανία (13-14/6). Η Ρωσία φαίνεται πως καταλήγει στο να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημά της στις 21 ή 28 Ιουνίου.

Στην τουρκική Super Lig, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την επανέναρξη, που υπολογίζεται μετά τα μέσα του Ιουνίου, ενώ υπάρχουν σκέψεις να επιτραπούν από 1000 έως 3000 οπαδοί στις κερκίδες, αφού θα περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους! Ρισκαδόρικο πολύ, όπως ήταν και το γεγονός ότι ήταν από τα τελευταία πρωταθλήματα που διακόπηκαν.



Στη Κίνα, σημερινό ρεπορτάζ ανέφερε πως στόχος είναι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνιού ή την πρώτη του Ιουλίου. Η απόφαση θα βγει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ γίνεται λόγος για παρουσία του κόσμου στις εξέδρες!

Τέλος, στη Σκωτία αναμένεται να παρθεί απόφαση για οριστική διακοπή και επικύρωση της τωρινής βαθμολογίας, με την Σέλτικ να παίρνει τον τίτλο της πρωταθλήτριας ομάδας. Ο υποβιβασμός μάλλον δεν θα ισχύσει, ενώ αναμένεται να ανέβουν δύο ομάδες από την δεύτερη κατηγορία και να υπάρξει μια αύξηση των ομάδων για την επόμενη και μόνο σεζόν.

Πρωταθλήματα που διακόπηκαν οριστικά

Η Jupiler Pro League ή πιο απλά το πρωτάθλημα Βελγίου, ήταν το πρώτο που κατέβασε... ρολλά και ολοκλήρωσε τη σεζόν, ενώ ανέδειξε πρωταθλήτρια την Κλαμπ Μπριζ. Ωστόσο, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την απόφαση, ενώ η ψηφοφορία που ήταν να διεξαχθεί την Δευτέρα για την επικύρωση ή όχι της απόφασης αναβλήθηκε.



Η Eredivisie (σσ. ολλανδικό πρωτάθλημα) έβαλε επίσης λουκέτο, σε μία... επεισοδιακή σύσκεψη, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές απορίες. Ο Άγιαξ και η Άλκμααρ ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση, αλλά μπήκε... παύλα δίπλα στην λέξη πρωταθλητής, με τον Αίαντα μετά την απόφαση της ομοσπονδίας να παίρνει το καλό εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Δόθηκαν και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ δεν υπήρξε υποβιβασμός και προβιβασμός, με αρκετές ομάδες να κινούνται δικαστικά.

Επίσης, στην Αργεντινή αποφασίστηκε η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ το ίδιο συνέβη και στο Μεξικό, με την ομοσπονδία, πάντως, να αποφασίζει πως μέχρι και τη σεζόν 2025/26 δεν θα πέφτει και δεν θα ανεβαίνει καμία ομάδα από την κορυφαία κατηγορία. Κάπως έτσι, θέλουν να στηρίξουν και να ενισχύσουν οικονομικά τους συλλόγους της δεύτερης κατηγορίας με διάφορα μέτρα που ανακοίνωσαν, ώστε να μπορέσουν να είναι δυνατές όταν επανέλθουν στο προσκήνιο και να μην πτωχεύσουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x