Τη διάθεσή της να αγωνιστεί τελικά στη φετινή Volley League εξέφρασε η ΑΕΚ στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΣΑΠ, αφού η διοίκηση της «Ένωσης» διεμήνυσε πως δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, ώστε να μη συμμετάσχει στη διοργάνωση, αλλά διαφωνεί με τη δομή και το σύστημα της Λίγκας.

Επίσης, αποφασίστηκε το πρωτάθλημα να ξεκινήσει στις 26/10, ενώ η κλήρωσή του προγραμματίστηκε για το διάστημα 27/9 με 7/10.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Ολοκληρώθηκε η 139η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.Π. και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1.Η ΑΕΚ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξη Αλεξίου, και τον πρόεδρο του ΤΑΠ, Μάνο Μακρή. Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ επέμεινε στις θέσεις του, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το ΤΑΠ συνεχίζει κανονικά τις ρυθμίσεις και τις πληρωμές του, τονίζοντας ότι η τελική απόφασή του για συμμετοχή στο πρωτάθλημα δεν έχει να κάνει με οικονομικό πρόβλημα.

Επιβεβαίωσε πως όταν η ΑΕΚ κληθεί από την ΕΕΑ, θα παρουσιαστεί ενώπιον αυτής όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά αποδεχόμενη και τους όρους του πρωταθλήματος.

Μεταξύ του προέδρου της ΑΕΚ και του προέδρου της ΕΣΑΠ, αντηλλάγησαν απόψεις και εξηγήσεις που αφορούσαν δομικά και διαδικαστικά ζητήματα και φάνηκε η διάθεση αμφοτέρων για την επίλυσή τους, με απαρχή την αποδοχή της προκήρυξης του πρωταθλήματος.

2. Το ΤΑΑ ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του ΤΑΑ, Χρύσα Λουπασάκη, η οποία ενημέρωσε του Δ.Σ. πως έχει διακανονίσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων του σωματείου που προέρχονται από την αγωνιστική περίοδο 2018-19, εκτός από μία περίπτωση αθλητή την οποία θα προσπαθήσει να διακανονίσει εντός των προσεχών ημερών.

3. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ μη δυνάμενη να δώσει νέα αναβολή αποφάσισε τη μη αδειοδότηση του ΤΑΑ ΜΓΣ Εθνικός με την προϋπόθεση πως όταν διακανονιστούν στο σύνολό τους όλες οι υποχρεώσεις θα ανακληθεί και η απόφαση μη αδειοδότησης.

4. Ο εκπρόσωπος του ΓΑΣ Παμβοχαϊκός, Βασίλης Μπρεδάρης, ενημέρωσε το ΔΣ, πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν από τη μη εύρεση χορηγών της ευρύτερης περιοχής που εδρεύει το σωματείο, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αγωνιστεί στο νέο πρωτάθλημα, έχοντας ως βασικό δεδομένο πως έχει διακανονίσει όλους τους αθλητές της σεζόν 2018-19 και έχει όλα τα εχέγγυα για να περάσει τους ελέγχους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

5. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ώστε να αρχίσει το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες αδειοδότησης των Τ.Α.Α.

6. Αποφασίστηκε το πρωτάθλημα να ξεκινήσει σε κάθε περίπτωση στις 26 Οκτωβρίου 2019.

7. Αποφασίστηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος να γίνει στο διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

8. Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η wild card, εφόσον οι ομάδες που θα βρεθούν στην εκκίνηση του πρωταθλήματος θα είναι λιγότερες από δέκα.

9. Επιβεβαιώθηκε απόφαση προηγουμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. σχετικά με τον αριθμό των ομάδων που θα αγωνιστούν στο νέο πρωτάθλημα, των ομάδων που θα υποβιβαστούν, αλλά και της ενεργοποίησης της wild card, εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Α. Στην περίπτωση που οι ομάδες είναι 11 θα υποβιβαστούν τρεις στην Α2 ανδρών και θα ανέβουν δύο ομάδες από την Α2 ανδρών στο τέλος της σεζόν 2019-20.

Β. Στην περίπτωση που οι ομάδες είναι δέκα, θα υποβιβαστούν δύο στην Α2 ανδρών και δεν θα υπάρξει αναπλήρωση. Το πρωτάθλημα θα γίνει με δέκα ομάδες.

Γ. Σε περίπτωση που οι ομάδες είναι 9 θα γίνει διερευνητική επαφή με τις ομάδες καταρχήν της Α2 ανδρών και εφόσον η προσπάθεια αποδειχτεί άγονη, σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ, θα δοθεί δυνατότητα ενεργοποίησης μίας θέσης με wild card με σκοπό ο συνολικός αριθμός των ομάδων στο πρωτάθλημα να είναι δέκα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν βρεθεί ομάδα με τα κριτήρια wild card και οι ομάδες διατηρηθούν στις εννιά, τότε θα υποβιβαστεί μόνο μία στην Α2 ανδρών.

Δ. Σε περίπτωση που οι ομάδες είναι οκτώ, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της περίπτωσης Γ με της συμπλήρωσης μίας ή δύο ομάδων με σκοπό το πρωτάθλημα να ξεκινήσει με δέκα ή εννιά ομάδες.

Ε. Εάν για οποιοδήποτε λόγο το πρωτάθλημα ξεκινήσει με οκτώ ομάδες αποφασίστηκε πως και πάλι θα υποβιβαστεί μία ομάδα στην Α2 ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση η Volley League από τη σεζόν 2020-21 θα συμπληρωθεί με δύο ομάδες από την Α2 ανδρών (πρωταθλητές βορείου και νοτίου ομίλου Α2 ανδρών) και μία ομάδα από wild card, εκτός από την ομάδα που θα υποβιβαστεί τη σεζόν 2019-20.

10 Έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ΕΣΑΠ με εταιρίες που ενδιαφέρονται για χορηγίες στο πρωτάθλημα.

11. Έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ΕΣΑΠ με την κρατική τηλεόραση για την ανανέωση του τηλεοπτικού συμβολαίου.

12. Αποφασίστηκε η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν αγώνες του πρωταθλήματος της Volley League 2019-20.

13. Αποφασίστηκε η αγορά επτά νέων καμερών που θα προστεθούν στις 12 που ήδη υπάρχουν στο σύστημα του Video Check, ώστε να φτάσει στο ανώτερο και πληρέστερο σετ της παγκόσμιας αγοράς για μεγαλύτερη αξιοπιστία στην καταγραφή των φάσεων.

14. To Δ.Σ. της ΕΣΑΠ ευχήθηκε καλή επιτυχία στην αποστολή της Εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και συγχαίρει την Εθνική γυναικών για την παρουσία της στην αντίστοιχη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε στην Τουρκία».