Επικαιρότητα

Ερντογάν: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (στο όχι πολύ μακρινό μέλλον)

«Το Αμβούργο στη σύνοδο των G20 καιγόταν, στη σύνοδο των G20 που φιλοξένησε η Τουρκία όλα ήταν ήρεμα»

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 μπορεί να αρθεί στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί απολύτως «ο αγώνας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO».

«Δεν είναι η Δύση που διαμορφώνει το πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εμείς αποφασίζουμε γι’ αυτό» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θα άρουμε σίγουρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν δεν θα υπάρξει ανάγκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι δικαστικές υποθέσεις για τη FETO έχουν μπει στο δρόμο τους ενώ έχουμε κερδίσει σημαντικό έδαφος και στον αγώνα κατά του ΡΚΚ. Επομένως, είναι πιθανό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, παρόλο που την εφαρμόζουμε ήδη σε πολύ περιορισμένη έκταση» υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε τούρκους επενδυτές στην Άγκυρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα άρσης του μέτρου «με όλα όσα συμβαίνουν στην παρούσα φάση». «Οι άνθρωποι ρωτούν πότε θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Θα αρθεί όταν το θέμα (σ.σ εξάρθρωση της FETO) έχει διευθετηθεί πλήρως» δήλωσε ο Ερντογάν.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 20 Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στην προσπάθειά της να καθαρίσει τους κρατικούς θεσμούς από Γκιουλενιστές. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 100.000 άτομα έχουν εκδιωχθεί από το δημόσιο, ενώ 50.000 έχουν συλληφθεί με κατηγορίες ότι είχαν διασυνδέσεις με τη FETO, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών. «Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά αυτά τα βήματα δεν θα μπορούσαν να ληφθούν τόσο εύκολα και ειρηνικά αν δεν είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σχολίασε.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε δε ότι χρησιμοποίησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. «Όχι, δεν επιτρέπουμε απεργίες, επειδή δεν μπορούμε να πλήξουμε τον επιχειρηματικό μας κόσμο» σημείωσε. Γι 'αυτό εφαρμόζουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε. «Σας ερωτώ, έχετε σήμερα κανένα πρόβλημα να κάνετε τις δουλειές σας;» δήλωσε απευθυνόμενος στους παριστάμενους επιχειρηματίες.

«Το Αμβούργο στη σύνοδο των G20 καιγόταν, στη σύνοδο των G20 που φιλοξένησε η Τουρκία όλα ήταν ήρεμα» δήλωσε μάλιστα δηκτικά ο πρόεδρος της Τουρκίας για τις ταραχές που έγιναν στη γερμανική πόλη στο περιθώριο της συνόδου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ότι φοβούνται την ελευθερία της έκφρασης, κάτι που η Τουρκία δεν φοβάται. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η απεριόριστη ελευθερία του Τύπου» σχολίασε ο τούρκος πρόεδρος.

«Εάν τα μέσα ενημέρωσης προσπαθήσουν να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα μας και να καταχραστούν την ελευθερία της προβαίνοντας σε προκλήσεις, τότε η δικαιοσύνη θα παρέμβει γι' αυτούς. Το ίδιο ισχύει και στις δυτικές χώρες» ανέφερε.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x