sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ερίκ Καντονά: Ένας ιδιόρρυθμος «άγγελος» του Μάντσεστερ!

Ελκυστικός μπελάς ή μία από τις κορυφαίες μορφές του ποδοσφαίρου;

Τα 54 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα ο Ερίκ Καντονά και η αλησμόνητη ποιότητα του δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα να κοντράρεται με την ασυναγώνιστη ιδεολογία του εκτός γηπέδων. Ο δύστροπος χαρακτήρας του ήταν το «περιτύλιγμα» στην πιο όμορφη καλλιτεχνική ψυχή.

«Όταν οι γλάροι ακολουθούν τις βάρκες, το κάνουν επειδή θεωρούν πως οι σαρδέλες θα πεταχτούν ξανά στη θάλασσα» ήταν η απάντηση του Ερίκ Καντονά, στους δημοσιογράφους μετά την περίφημη κλωτσιά στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, Μάθιου Σίμονς, τον Γενάρη του 1995. Ήταν η στιγμή που ένα τόσο χαρακτηριστικό βλέμμα θα έμενε για πάντα στην ιστορία του αθλήματος . Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 24 Μαΐου του 1966, έρχεται στην ζωή ένας «βασιλιάς» που δεν σταμάτησε να σοκάρει και να ξαφνιάζει τους πάντες και τα πάντα, εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών με τις πράξεις και τα λόγια του. Το μπλαζέ βλέμμα του νικητή, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει μισητό.

Οι εμφανίσεις του, ισοφάριζαν τα προβλήματα!

Ο οξύθυμος χαρακτήρας του, αποτελούσε ένα από τα στοιχεία που έκανε τις γαλλικές ομάδες να «τρέμουν» και ταυτόχρονα να ποθούν δίχως προηγούμενο, μία μεταγραφή του. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι κινήσεις που έκαναν ένα από τους πιο επιτυχημένους παίχτες της εποχής, να μην έχει θέση στην ίδια του, την χώρα. Τα 23 γκολ σε 82 εμφανίσεις με την Οσέρ, δεν τον «έσωσαν» το 1987, όταν και ήρθε στα χέρια με τον συμπαίχτη του, Μπρούνο Μαρτίνι. Ήταν η καλύτερη ευκαιρία για την Μαρσέιγ να τον κάνει δικό της ένα χρόνο αργότερα και ουσιαστικά, να τον συστήσει στο αγγλικό πρωτάθλημα. Εκεί, δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνο και κατάφερε να τεθεί εκτός ομάδας, όταν θα χαρακτηρίσει τον Ομοσπονδιακό προπονητή της Γαλλίας, Ανρί Μισέλ, ως «μία σκατοσακούλα», επειδή δεν τον κάλεσε για τα παιχνίδια της εθνικής εκείνη την περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί τον αποκλεισμό ενός χρόνου από τους «τρικολόρε» και τον δανεισμό σε Μπορντό και Μονπελιέ. Οι πειστικές εμφανίσεις συνδυάστηκαν με το απίστευτο ταλέντο αλλά και την βοήθεια που είχε προσφέρει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην πρώτη του χρονιά στην Μασσαλία. Θα αγωνιστεί για ένα χρόνο ακόμα και θα σηκώσει ακόμη ένα πρωτάθλημα, αλλά οι ενέργειές του, δεν τον άφησαν για παραπάνω πράγματα στον αγαπημένο του σύλλογο και η Νιμ κλήθηκε να αναλάβει την συνέχεια της καριέρας του. Μετά από μόλις έξι μήνες, ο «βασιλιάς» θα ρίξει μία μπάλα στο πρόσωπο του διαιτητή και η επιτροπή θα του επιβάλλει ποινή ενός μήνα εκτός γηπέδων, η οποία θα αυξηθεί σε τρεις, όταν ο Καντονά θα πει σε όλη την επιτροπή ότι είναι «ηλίθιοι». Αυτό ήταν που έκανε και τον 26χρονο, τότε, επιθετικός να δηλώσει ότι σταματάει το ποδόσφαιρο για πρώτη φορά στην πορεία του στα γήπεδα.



Το πρόσωπο της «σωτήριας» μετανάστευσης!

Ο μεγάλος του θαυμαστής, Μισέλ Πλατινί, δεν ήθελε να τον αφήσει να βάλει τέλος στην καριέρα του σε τόσο μικρή ηλικία και κάπου εκεί εμφανίζεται ο Ζεράρ Ουγιέ. Ο άνθρωπος που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ευγνωμονούσε μετέπειτα και το Νησί θα άλλαζε για πάντα. Η μεταγραφή του στην Λιντς για 900 χιλ. λίρες, στην τελευταία σεζόν πριν μετονομαστεί το αγγλικό πρωτάθλημα σε Πρέμιερ Λιγκ, ήταν αυτό που χρειαζόταν και ο ίδιος. Η καταλυτική του συμμετοχή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος χάρης τα 9 τέρματα σε 28 ματς, έκαναν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να τον παρακολουθεί αρκετά στενά. Η καριέρα, για έναν από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές της Γαλλίας, είχε ξεκινήσει την επανεκκίνηση και αυτό που απέμενε ήταν η απόδειξη ότι η ποιότητά του, μπορεί να προσφέρει μέχρι και… τίτλο. Η κατάκτηση του Charity Shield την ίδια χρονιά, με προσωπικό του χατ-τρικ στο 4-3 επί της Λίβερπουλ ήταν το «κερασάκι» στην τούρτα για να κάνει τους «μεγάλους» της Αγγλίας να τον κοιτάνε. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι η ομάδα του Μέρσισαϊντ είχε απορρίψει μέσω του Γκρέιαμ Σούνες την περίπτωση του Γάλλου αστέρα, όταν τον είχε προτείνει ο Μισέλ Πλατινί, με την αιτιολογία της πειθαρχίας.



Το πιο ιστορικό τηλεφώνημα που αφορούσε… άλλον!

Η ομάδα του Καντονά, επικοινωνεί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την απόκτηση του αμυντικού Ντένις Ίργουιν. Οι «κόκκινοι διάβολοι» είναι τελείως αρνητικοί σε ένα ενδεχόμενο μεταγραφής και τότε ο τεράστιος προπονητής της Γιουνάιτεντ, λέει αστειευόμενος να γίνει ανταλλαγή μεταξύ του ταλαντούχου αμυντικού και του διεθνή επιθετικού. Η τελευταία κουβέντα, ήταν η συμφωνία των δύο πλευρών για την μετακίνηση του Ερίκ Καντονά στον σύλλογο του Φέργκιουσον έναντι του ποσού των 1,2 εκ. λιρών. Η ιστορία είχε πιάσει το «στυλό» και η αρχή για μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στο Νησί αλλά και η αφετηρία της «κόκκινης» αυτοκρατορίας, ήταν που άλλαζαν το ποδόσφαιρο της Αγγλίας. Με το τελευταίο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ να είναι πίσω στο μακρινό 1966/67 (όταν ο Ερίκ ήταν μόλις ενός έτους και στην ομάδα υπήρχε ο Τζόρτζ Μπεστ), ο «βασιλιάς» είχε ως στόχο του να φέρει την ομάδα και πάλι στις επιτυχίες και αυτό συνέβη από την πρώτη κιόλας χρονιά. Η συνέχεια είναι γνωστή με τέσσερα πρωταθλήματα σε πέντε σεζόν αλλά και δύο FA Cup, με τα οποία οι «κόκκινοι διάβολοι», έκαναν την αρχή για ένα εντυπωσιακό μονοπώλιο κατακτήσεων, αφού με την επιστροφή τους στην κορυφή, θα πανηγυρίσουν συνολικά 13 (!) ακόμα πρωταθλήματα. Μάλιστα, ο ασυμβίβαστος ποδοσφαιριστής θα επιλέξει να αγωνιστεί με το θρυλικό «7» στην πλάτη του, το οποίο στην ιστορία των «μπέμπηδων», το είχαν ξαναφορέσει μόνο οι Τζόρτζ Μπεστ και Μπράιαν Ρόμπσον.



Η κορυφαία… προσωπική του στιγμή, ήταν η καταστροφή!

Ήταν Γενάρης του 1995, όταν γράφτηκε η πιο μελανή σελίδα της καριέρας Ερίκ Καντονά. Ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής της εξέδρας μπορεί μέχρι και σήμερα να θεωρεί ότι η κλωτσιά τύπου «κουνγκ φου» στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, Μάθιου Σίμονς, είναι η κορυφαία στιγμή της πορείας του στα γήπεδα, ωστόσο το υπόβαθρο είναι διαφορετικό. Ο «King» της Αγγλίας είχε μόλις αποβληθεί για χτύπημα εκτός φάσης στον Ρίτσαρντ Σο και κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια, μέχρι που θα ακούσει το ρατσιστικό σχόλιο που θα φωνάξει ο 20χρονος οπαδός. Σε «νεκρό» χρόνο θα επιτεθεί με μία εναέρια κλωτσιά πετυχαίνοντας στο στήθος τον νεαρό και προσπαθώντας να τον χτυπήσει ξανά μόλις σηκώθηκε. Η επέμβαση των σεκιούριτι αλλά και του Σμάιχελ ήταν ο λόγος που δεν συνεχίστηκε ο καβγάς, όμως το μοιραίο είχε συμβεί και ο Γάλλος ποδοσφαιριστής θα δεχτεί ποινή αποκλεισμού κοντά στους 8 μήνες αλλά και φυλάκιση δύο εβδομάδων, η οποία θα μετατραπεί σε κοινωνική εργασία 120 ωρών. Τα πάντα για τον Καντονά είχαν «γκρεμιστεί» όσο και αν αναφέρει ότι δεν έχει μετανιώσει για αυτό που έκανε, όμως η αγάπη του κόσμου δεν κλονίστηκε ποτέ. Καμία καρδιά από τους φίλους της Γιουνάιτεντ δεν διέγραψε όσα πρόσφερε αυτός ο άνθρωπος στον σύλλογο και το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που κατακτάει το κύπελλο Αγγλίας ως αρχηγός, παρέμεινε προσκολλημένο πάνω του. Ωστόσο, οι φίλοι του ποδοσφαίρου, δεν μπόρεσαν να τον θαυμάσουν για πολύ καιρό, αφού μόλις στα 30 του, θα «κρεμάσει» τα παπούτσια και θα πει αντίο στο ποδόσφαιρο. Ο μόνιμος αποκλεισμός από την εθνική ομάδα (ήταν μέσα στις τιμωρίες από το περιστατικό του 1995) αλλά και οι ατελείωτες «βολές» των ΜΜΕ του Νησιού, κατάφεραν να «λυγίσουν» τον βασιλιά Ερίκ και ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του εκτός. Συνολικά βρήκε 64 φορές τα αντίπαλα δίχτυα, μέσα σε 143 συμμετοχές με την φανέλα των «μπέμπηδων» ενώ το 1993, έφτασε μέχρι και την τρίτη θέση της «Χρυσής Μπάλας».



Μπορεί η τρέλα που είχε να τόνιζε την προσωπικότητά του, όμως το εμπόδιο που ύψωσε ο ίδιος στο ταλέντο του, τον πρόσθεσε στην λίστα με τους πιο αδικημένους ποδοσφαιριστές της ιστορίας. Η Γιουνάιτεντ τον υμνεί και το Νησί νιώθει υπερήφανο που τον είχε μέλος στο πρωτάθλημά του, όμως η απώλεια κάποιου μεγάλου τίτλου συνδυάστηκε με το πρόωρο τέλος. Πάραυτα, ο Ερίκ Καντονά, έγινε ο πιο ιδιόρρυθμος «άγγελος» του Μάντσεστερ!

Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x