Στίβος

Ευκαιρία για ρεκόρ και όρια στην Πάτρα

Για 105η φορά θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου ανδρών, με την Πάτρα να φιλοξενεί για έκτη φορά τη διοργάνωση.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα συναρπαστική με έντονο συναγωνισμό σε αρκετές περιπτώσεις. Στην Πάτρα, θα είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους πρωταθλητές μας, όπως ο Μίλτος Τεντόγλου με τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις (Βερολίνο, Γλασκώβη, Γκέφλε) και υψηλές προσδοκίες για διάκριση στο Παγκόσμιο της Ντόχα.

Στην Πάτρα θα είναι ακόμη οι Κώστας Φιλιππίδης, Κώστας Μπανιώτης, Δημήτρης Τσιάμης, Κώστας Δουβαλίδης και Εμμανουήλ Καραλής.

Στα 100 μέτρα ανδρών, ο Γιάννη Νυφαντόπουλος είναι ο περυσινός νικητής και θέλει να διατηρήσει τον τίτλο του και παράλληλα να βελτιώσει το φετινό του 10.42. Ο Κώστας Ζήκος θα προσπαθήσει να κυνηγήσει τη νίκη, ωστόσο προέρχεται από τον τραυματισμό στο Γκέφλε, που ενδεχομένως να τον έχει αφήσει πίσω. Με αξιώσεις θα συμμετάσχουν και οι Σωτήρης Γκαραγκάνης και Γιάννης Κόκκινος.

Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, μαζί με τον Παναγιώτη Τρυβιζά, έχουν τον πρώτο λόγο στα 200 μέτρα, με τον δεύτερο, ωστόσο, να στρέφει κυρίως την προσοχή του στα 400 μέτρα. Ο αθλητής έχει κάνει φέτος 47.19 και στην Πάτρα θέλει να κυνηγήσει την πρώτη κούρσα της καριέρας του κάτω από τα 47.00. Ο Τριβυζάς ασχολείται μόλις λίγους μήνες με το αγώνισμα και ακόμη δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία πάνω στις κούρσες.

Αντίθετα αρκετά «διαβασμένος» είναι σε αυτό το κομμάτι ο Μιχάλης Παπάς, που, ωστόσο, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό, πριν τους αγώνες της Σουηδίας. Ο αθλητής έχει φέτος 47.00 και είναι ο βασικός κυρίαρχος των τελευταίων ετών και νικητής στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Ο Χρήστος Κοτίτσας αναμένεται να δώσει συνέχεια στις καλές εμφανίσεις της σεζόν και να πετύχει χρόνο κάτω από το 1.48.49.

Στην ίδια απόσταση ξεχωρίζει και ο Εράλντο Κεραμάς, ο οποίος ήταν νικητής της περυσινής διοργάνωσης και έχει τρέξει την απόσταση σε 1.48.44, αλλά και ο Θάνος Καλάκος.

Ο Ανδρέας Δημητράκης είναι το μεγάλο όνομα στα 1,500 μέτρα, ο αθλητής που θέλει να κυνηγήσει επίδοση κάτω από το 3.40.02, που είναι το φετινό του ρεκόρ. Ο Δημητράκης, αν επιβεβαιώσει τα προγνωστικά, θα κάνει δέκα τις νίκες του στο αγώνισμα στο Πανελλήνιου ανοιχτού.

Ο Μάρκος Γκούρλιας έχει τρέξει την απόσταση σε 13.51.56 και λίγο πριν τον αγώνα στόχο της χρονιάς, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, θέλει να κάνει ένα δυνατό πέρασμα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Στην ίδια απόσταση θα συμμετάσχει και ο Μάριος Αναγνώστου, που στο Γκέφλε έτρεξε τα 10.000 μέτρα κάτω από τα 30.00.

Τη δική του ιστορία στη διοργάνωση έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει ο Κώστας Δουβαλίδης. Ο πρωταθλητής μας έχει 11 νίκες και φέτος κυνηγά τη 12η και μαζί μια επίδοση κάτω από το φετινό του 13.46. Ο πρωταθλητής μας πριν λίγες ημέρες πέτυχε 13.41 στα «Δρόμεια», με τον αέρα οριακά πάνω από τα 2,00 μ.δ.

Απουσία του Πέτρου Κυριακίδη, ο οποίος έχει κάταγμα στον αγκώνα, ο Κώστας Νάκος φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο στα χαμηλά εμπόδια.

Στα 3.000 μέτρα στιπλ, ο παις Νέστορας Κολλιός έχει την κορυφαία επίδοση με 9.11.78, όμως, η κατάκτηση της νίκης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού στην κούρσα θα είναι τόσο ο Γιώργος Μίνος με την ανάλογη εμπειρία και φετινή επίδοση 9.11.87.

Στο ύψος, ο Κώστας Μπανιώτης αρχίζει και βρίσκει σταδιακά το ρυθμό του, με στόχο συνέχεια της σεζόν να είναι σε θέση να διεκδικήσει συμμετοχή και στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Ο Δημήτρης Χονδροκούκης με φετινό 2,20, αναμένεται να παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, όπως και ο νεαρότερος Αντώνης Μέρλος.

Το επί κοντώ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εκεί θα είναι δύο κορυφαίοι πρωταθλητές μας, που αμφότεροι έχουν ήδη εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα. Ο Κώστας Φιλιππίδης έχει ξεπεράσει φέτος τα 5,72 και δείχνει σε σταθερά καλή κατάσταση κι έτσι διεκδικεί ένα νέο φετινό ρεκόρ και τη 12η νίκη του στη διοργάνωση. Σε καλή κατάσταση είναι και ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος προέρχεται από το ασημένιο μετάλλιο στο Γκέφλε και στην Πάτρα θέλει να ξεπεράσει το φετινό του 5,71.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι δίχως αμφιβολία το κορυφαίο όνομα της διοργάνωσης στους άνδρες κι αυτό γιατί προέρχεται από σταθερά εξαιρετικές εμφανίσεις. Τελευταία διάκρισή του το χρυσό μετάλλιο στο Γκέφλε με 8,32, επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ στον ανοιχτό και κορυφαία στην Ευρώπη. Ο αθλητής στην Πάτρα θα ψάξει να πάει ακόμη μακρύτερα και να προσφέρει, για μια ακόμη φορά, θέαμα στους φίλους που θα βρεθούν στο στάδιο.

Ο Μιχάλης Μερτζανίδης, ο Νίκος Καψής, ο Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης και ο Αντώνης Στυλιανίδης είναι από τους αθλητές που βλέπουν το βάθρο.

Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του 2018, Δημήτρης Τσιάμης, είναι το μεγάλο όνομα στο τριπλούν και σταθερά το φαβορί για τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αφού έχει ήδη εννέα νίκες. Ο Παύλος Μπόφτσης προέρχεται από το 16,55 της Καβάλας και ο Ανδρέας Πανταζής από το χάλκινο μετάλλιο στο Μπορός με 16,08 μέτρα. Το βάθρο των νικητών βλέπουν και οι Μονόπωλης και Ανδρικόπουλος.

Σε πολύ καλή κατάσταση έδειξε πως είναι ο Νικόλας Σκαρβέλης στη σφαιροβολία, αφού προέρχεται από το 20,40 και δείχνει έτοιμος να απειλήσει το κυνηγήσει το 20,70 που θα του «κλείσουν» θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα. Ο έβδομος πρωταθλητής Ευρώπης του Γκέφλε, Οδυσσέας Μουζενίδης, αλλά και οι Κυριάκος Ζώτος και Τάσος Λατιφλάρι διεκδικούν το βάθρο των νικητών.

Ο περσινός νικητής, Ιάσωνας Θανόπουλος, με φετινό 56,68 είναι το φαβορί για το χρυσό στη δισκοβολία.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης δεν θέλει μόνο άλλη μία νίκη στο πρωτάθλημα, αλλά μια επίδοση καλύτερη από το φετινό του 76,63 στη σφυροβολία. Ο πρωταθλητής μας διανύει εξαιρετικά σταθερή χρονιά με βολές πάνω από τα 75,00 μέτρα. Ο «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης των εφήβων, Χρήστος Φραντζεσκάκης, θέλει μια καλή εμφάνιση και με το αντρικό όργανο και ένα νέο ατομικό ρεκόρ.

Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στον ακοντισμό, Δημήτρης Τσίτσος, θα απουσιάζει από το πρωτάθλημα, προκειμένου να ξεκουράσει το χέρι του κι έτσι η υπόθεση κορυφή παραμένει ανοιχτή τόσο για τον έμπειρο Γιώργο Ηλτσιο, όσο και για νεαρότερους αθλητές.

Πηγή: ΣΕΓΑΣ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x