Επικαιρότητα

Ευρύ φάσμα μέτρων και διεθνή συνεργασία για την τρομοκρατία ζητά η Γερμανία

Οι δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της χώρας.

«Ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευρύ φάσμα μέτρων: με την πρόληψη και με την επιβολή του νόμου, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, κατά τη διάρκεια Συνεδρίου για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας που διοργανώνει ο ΟΑΣΕ, του οποίου την προεδρία κατά το τρέχον έτος ασκεί το Βερολίνο.

«Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς δικτύωσης», εξήγησε ο κ. ντε Μεζιέρ και τόνισε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον εξτρεμισμό με τα σύνορα.

«Είναι σημαντικό να αντισταθούμε στις ιδεολογίες του μίσους. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους νέους ώστε να αντισταθούν στους μύθους των εξτρεμιστών και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις κοινωνικές και τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες μας», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Ο ρόλος των νέων και κυρίως των γυναικών αποτελεί κεντρικό θέμα του Συνεδρίου, με τους συμμετέχοντες να εστιάζουν στην συνεργασία με οργανώσεις νέων, με γνώμονα την αποτροπή ριζοσπαστικοποίησης η οποία οδηγεί στον εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία.

Εκτεταμένη μάχη κατά της τρομοκρατίας ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Ο αγώνας θα πετύχει «μόνο εάν ασχοληθούμε με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα: από την δίωξη της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, μέχρι τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κηρύσσοντας την έναρξη Συνεδρίου για την Τρομοκρατία.

Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι η τρομοκρατία από ομάδες όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στρέφονται εναντίον όλων, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος. «Στρέφεται εναντίον Χριστιανών και άθεων, εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων. Έχει διαστάσεις φονταμενταλισμού και φανατισμού», πρόσθεσε.

Για να περιοριστεί μακροπρόθεσμα η τρομοκρατία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα», στα οποία περιλαμβάνονται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης και η μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν έχουν προοπτική.

«Αυτή η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο σε κρατικό επίπεδο. Η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον συμμετέχουν οι κοινωνικές δυνάμεις - από την κοινωνία των πολιτών και τους τοπικούς υπεύθυνους μέχρι τις θρησκευτικές κοινότητες», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x