Άρης Ασβεστάς

Έχει κανείς άντερα να διακόψει το φεστιβάλ βίας με ένα ισχυρό σοκ;

Οι υγιείς στα γήπεδα είναι έρμαια των εγκληματιών. Μόνο με ένα ισχυρό σοκ που θα τρομοκρατήσει όλο το οικοδόμημα της αλητείας μπορείς να έχεις αποτελέσματα. Γράφει ο Άρης Ασβεστάς.

Καθόμουν και σκεφτόμουν τι να γράψω για τα χθεσινά γεγονότα στο ΟΑΚΑ.

Να γράψεις για τις ευθύνες του κράτους που δεκαετίες τώρα δεν μπορεί να πατάξει την αλητεία των γηπέδων, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί; «Έχεις ξαναγράψει», σκέφτηκα.

Να γράψεις για τις ευθύνες της αστυνομίας που είναι διαχρονικά ανίκανη να μαζέψει μια χούφτα χουλιγκάνους που διαλύουν τα πάντα στο πέρασμά τους; «Έχεις ξαναγράψει», σκέφτηκα.

Να γράψεις για τους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου που ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα της βίας και να ευχηθείς ένα ωραιότατο Grexit εδώ και τώρα; «Έχεις ξαναγράψει», σκέφτηκα.

Να γράψεις για τις ΠΑΕ, τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη τους, που όχι απλά δεν τους αγγίζει το ζήτημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα υποκινούν κιόλας; «Έχεις ξαναγράψει», σκέφτηκα.

Να γράψεις για τους Συνδέσμους-γιάφκες οργανωμένων οπαδών-εγκληματιών και να ζητήσεις λουκέτο σε όλους ανεξαιρέτως; «Έχεις ξαναγράψει», σκέφτηκα.

Όλα, μα όλα, είναι χιλιογραμμένα και χιλιοειπωμένα και όχι μόνο από μένα βέβαια.

Είναι πραγματικά ψυχοφθόρο, τρομερά κουραστικό, να πρέπει να μιλήσεις, να σχολιάσεις, να στηλιτεύσεις, να αναλύσεις, πόσω μάλλον να προτείνεις και λύσεις, για ένα θέμα που στην Ελλάδα δεν λύνεται, δεν φτιάχνεται, δεν ενδιαφέρεται κανείς!

Γιατί αν πραγματικά ήθελε κάποιος από τους παραπάνω να το λύσει, όπως επίσης έχει χιλιογραφτεί και χιλιοειπωθεί, θα το είχε λύσει μέσα σε μια νύχτα!

Τα πάντα έχουν συμβεί, δεν έχει μείνει κάτι. Ακόμα και νεκρούς είχαμε, αλλά δεν είδαμε οριστικές λύσεις, παρά τις εξαγγελίες.

Αντίθετα, η γάγγραινα εξελίχθηκε, μεταλλάχθηκε και μόλυνε και τα υπόλοιπα σπορ: Προ πολλού φυσικά το μπάσκετ, αλλά τα τελευταία χρόνια και το βόλεϊ (ανδρών-γυναικών) και το πόλο (ανδρών-γυναικών) και το χάντμπολ και όλα τα σπορ που συμμετέχουν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης κλπ.

Θα δώσω δύο παραδείγματα μόνο του τελευταίου Σαββατοκύριακου, για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της ασυδοσίας:

Καλώς ή κακώς, υπάρχει μια Υπουργική Απόφαση για απαγόρευση οργανωμένης αλλά ΚΑΙ μεμονωμένης μετακίνησης των οπαδών του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο. Μια Υπουργική Απόφαση είναι ΝΟΜΟΣ, ενώ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενημέρωσε επίσημα τους οπαδούς της να μην πάνε στο Αγρίνιο. Δεκάρα δεν έδωσαν! Το μεσημέρι επεισόδια στο κέντρο της πόλης και το βράδυ στο γήπεδο μια κερκίδα γεμάτη οπαδούς του ΠΑΟΚ! Απαγορεύεται ρε φίλε να πας! Τι δεν καταλαβαίνεις; Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις ό,τι γουστάρεις και να μην σέβεσαι τίποτα; Πώς την έχεις δει; Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Φυσικά, χρησιμοποίησα το παράδειγμα του ΠΑΟΚ ως το πιο φρέσκο. Οι οπαδοί όλων των ομάδων ανεξαιρέτως το έχουν κάνει αυτό!

Δεύτερο παράδειγμα στο ΟΑΚΑ. Δεν θα ασχοληθώ καν με το γεγονός της επίθεσης στον πάγκο του Ολυμπιακού, όπου τα χουλιγκάνια έφυγαν σαν κύριοι, με αστυνομία και σεκιούριτι να τους… παρακαλάνε να γυρίσουν στην κερκίδα! Θα ασχοληθώ με την βράβευση του Τζιμπρίλ Σισέ, κοντά στον οποίο για να τον αποθεώσουν και να βγάλουν σέλφι, βρέθηκαν ο Μπάμπης ο Σουγιάς, ο Μήτσος ο Ράμπο, ο Βαγγέλης ο αντεροβγάλτης, η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα. Σχεδόν όλοι τους ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ! Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να έχουν σε δημόσια συνάθροιση καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και να σουλατσάρουν ανενόχλητοι; Πού ήταν οι υγιείς φίλαθλοι; Πού ήταν τα παιδάκια που τον έχουν ίνδαλμα να φωτογραφηθούν μαζί του; Μόνο εν δυνάμει εγκληματίες πήγαν κοντά του και δεν τους μάζεψε κανείς! (εν δυνάμει εγκληματίας είναι αυτός που κρύβει το πρόσωπό του, προφανώς γιατί αποσκοπεί σε παράνομες πράξεις).

Οι υγιείς στα γήπεδα, είναι κομπάρσοι και έρμαια των εγκληματιών. Κι ας είναι πλειοψηφία!

Μήπως να ρωτήσω τι έχει κάνει η αστυνομία για το φεστιβάλ βίας προ 2-3 εβδομάδων σε Παπαστράτειο και Λεωφόρο Λαμπράκη ή για τον περίφημο ξυλοδαρμό της 22χρονης; Πού είναι η προαναγγελθείσα… διαλεύκανση; Ας μην ρωτήσω καλύτερα…

Προσωπικά, ήμουν και είμαι πάντα υπέρ των ακραίων μέτρων και αποφάσεων, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κοινωνικά προβλήματα τόσο παγιωμένα. Όσοι θέλουν χαϊδέματα και ημίμετρα, λένε το κλισέ «δεν μπορείς να κόψεις το χέρι ή το κεφάλι αν πονάνε».

Καλώς ή κακώς, εδώ πρέπει να κόψεις και το χέρι και το κεφάλι!

Μόνο με ένα ισχυρό σοκ που θα τρομοκρατήσει όλο το οικοδόμημα της αλητείας μπορείς να έχεις αποτελέσματα.

Χρειάζεται να τα κάνεις όλα μαζί ταυτόχρονα:

-Δρακόντεια νομοθεσία για όσους συμμετέχουν σε πράξεις βίας και για όσους τις υποκινούν.

-Αστυνομία που δεν θα σηκώνει απλά την ασπίδα ή θα παρακαλάει τον κάφρο να ηρεμήσει, αλλά που θα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

-Θεσμικούς φορείς στο ποδόσφαιρο που δεν θα περιμένουν να τους επιβάλει κανείς το Grexit: Θα το επιβάλλουν μόνοι τους, σε όλες τις ομάδες και στους εαυτούς τους!

-ΠΑΕ που θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τους οργανωμένους! Όχι να τους απομονώσουν. Να τους κηρύξουν πόλεμο και να βοηθήσουν έμπρακτα τις αρχές για την διάλυσή τους!

-Και φυσικά λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους οπαδών, που στα δικά μου μάτια, εν έτει 2019, είναι ό,τι πιο άχρηστο υπάρχει, δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο ύπαρξης και προκαλούν μόνο προβλήματα και τίποτε άλλο στις γειτονιές όπου στεγάζονται.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι εκατομμύρια κανονικοί άνθρωποι θα πουν μπράβο και εύγε αν συνέβαιναν τα παραπάνω.

Μόνο οι άρρωστοι και όσοι έχουν συμφέρον θα αντιδράσουν.

Έχεις κανείς σε αυτή τη χώρα τα άντερα να αγνοήσει τις αντιδράσεις και να προκαλέσει ένα τέτοιο πολλαπλό σοκ;

Ρητορικό το ερώτημα. Φυσικά και δεν υπάρχει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x