Άρης Ασβεστάς

Φόβος, εξαρτήσεις και ανικανότητα!

Ο Άρης Ασβεστάς επιστρέφει από σήμερα στο www.sport-fm.gr και γράφει για το χάλι της διαιτησίας: Γιατί συνεχίζονται τα όργια, ποιοι έχουν την ευθύνη και ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η FIFA, η UEFA, οι κατά καιρούς επιτετραμμένοι των διεθνών συνομοσπονδιών στην χώρα μας και η περίφημη Επιτροπή Παρακολούθησης, πρέπει να ομολογήσουν πλέον δημόσια την απόλυτη και ολοκληρωτική τους αποτυχία στο κομμάτι της διαιτησίας.

Από τον Νοέμβρη του 2016 που έλαβε χώρα η παρέμβαση της FIFA και της UEFA διορίζοντας προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, υποτίθεται πως η διαιτησία έχει περάσει υπό τον έλεγχο των διεθνών συνομοσπονδιών και μάλιστα με τρεις –πλέον- δικούς τους ανθρώπους στην ΚΕΔ (Περέιρα, Μαρίν, Λίντμπεργκ), ενώ ακόμα και οι Τριτσώνης-Κουκουλάκης είναι επιλογές για τις οποίες επιμένουν και τις υπερασπίζονται!

Συνεπώς, η συζήτηση για το αν την διαιτησία την ελέγχει ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός, είναι κατά κάποιο τρόπο περιττή, ανεξάρτητα από την επιρροή που μπορεί να έχουν στον χώρο οι εν λόγω ΠΑΕ (που φυσικά και έχουν). Η επιρροή τους, αφορά περισσότερο τους διαιτητές ατομικά, ως πρόσωπα, και πολύ λιγότερο με την ίδια την ΚΕΔ. Υπάρχουν οι διαιτητές οι «δικοί μας» και υπάρχουν και οι διαιτητές «των άλλων».

Θα μπορούσαμε να χρεώσουμε την ευθύνη στην ΕΠΟ, η οποία ελέγχεται εξ αδιαιρέτου από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

Όμως εδώ, δεν έχουμε μια διοίκηση τύπου Γκιρτζίκη ή Σαρρή που έλεγαν… «η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη» και γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι. Εδώ η ίδια η FIFA και η UEFA μας λένε… «αυτό το κομμάτι είναι δικό μας και δεν θα το αγγίζετε»!

Με αυτά τα δεδομένα, οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες για το χάλι στην διαιτησία και αφορούν τις διεθνείς συνομοσπονδίες, που ακριβώς δύο χρόνια μετά, όχι απλά δεν έχουν πετύχει την παραμικρή βελτίωση στην εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος, αλλά προσπαθούν να την καμουφλάρουν με έναν τρόπο, που ναι μεν πρόσκαιρα αποδίδει, αλλά δεν βοηθά στην βελτίωση του Έλληνα διαιτητή: Φέρνουν ξένους!

Και να έφερναν ξένους για όλα τα ματς της Super League, κάτι πάει και έρχεται: Θα είχαμε σαφώς άλλη εικόνα, λιγότερα χειρουργεία και περιορισμένη καχυποψία. Θα καταργούσαμε τον όρο «Έλληνας διαιτητής» και θα ζούσαμε όλοι ευτυχισμένοι. Με το να τους φέρνουν, όμως, μόνο για τα ντέρμπι, αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνουν είναι να αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την γύμνια του ανεκπαίδευτου και… επιρρεπή στα «καλέσματα» των ισχυρών ΠΑΕ, Έλληνα διαιτητή. Και για το ότι οι Έλληνες διαιτητές παραμένουν έτσι δύο χρόνια μετά, υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένες.

Διαβάζω δεξιά και αριστερά να πέφτει πολύ ανάθεμα στην ΚΕΔ, τον Περέιρα, τον Τριτσώνη κλπ. Ασφαλώς έχουν και εκείνοι ευθύνες: Πρώτα απ’ όλα στη γενική εικόνα, αφού δεν έχουν βελτιώσει καθόλου τον Έλληνα διαιτητή. Κατά δεύτερον σε ό,τι αφορά τους ορισμούς: Αφού δεν ορίζουν τους διεθνείς Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι, ας το κάνουν τουλάχιστον στα υπόλοιπα ματς των «μεγάλων» ή στα σημαντικά των «μικρών». Δεν υπάρχει καμία λογική να ορίζονται οι Τσαμούρηδες και οι Τζοβάρες σε ματς των «μεγάλων» που διεκδικούν τίτλο.

Κάποιος άλλος θα πει ότι και οι έμπειροι έκαναν όργια, όπως ο Ακρίβος στο ΟΑΚΑ και ο Κούλα Χασάν στο Καραϊσκάκη. Και έτσι ακριβώς είναι.

Διότι ανεξάρτητα από το ποιος έχει την βασική ευθύνη, και οι ίδιοι οι διαιτητές δεν είναι άμοιροι ευθυνών…

Κάποιοι, εξακολουθούν και λειτουργούν με φοβικό σύνδρομο, κατάλοιπο των προηγούμενων ετών: «Να δώσω κάτι στον ισχυρό ή να κάνω τα στραβά μάτια, για να έχω μέλλον στην διαιτησία και το κεφάλι μου ήσυχο».

Κάποιοι άλλοι έχουν εξαρτήσεις. Όχι απαραιτήτως απ’ ευθείας με μια ΠΑΕ (που φυσικά «παίζει» κι αυτό). Αλλά με την Ένωσή τους, η οποία ελέγχεται απόλυτα από κάποια ΠΑΕ! «Πρόσεχε σε παρακαλώ πώς θα σφυρίξεις εκεί που θα πας την Κυριακή», είναι μια συνήθης προτροπή προέδρου Ένωσης προς διαιτητή της ίδιας ΕΠΣ…

Τέλος, υπάρχει πάντα και η ανικανότητα, που την συναντάς σε αφθονία στους πίνακες των διαιτητών. Και τουλάχιστον τους ανίκανους, η διορισμένη από FIFA-UEFA, ΚΕΔ, όφειλε να τους διακρίνει.

Ποια είναι η λύση;

Δεν υπάρχει, φίλοι μου. Μην ψάχνεστε. Ξένοι διαιτητές σε όλα τα ματς δεν γίνεται να έρθουν, είναι τεχνικά αδύνατο. Κάπως θα βελτιώσει την κατάσταση το VAR που θα μπει από του χρόνου, αλλά στην Ελλάδα, θα το απαξιώσουμε και αυτό με συνοπτικές διαδικασίες, διότι θα θέλουμε να χρησιμοποιείται για… πενήντα φάσεις σε κάθε ματς! Και δεν γίνεται…

Μια καλή αρχή θα ήταν να σταματήσουν οι ΠΑΕ να ασχολούνται με την διαιτησία! Γίνεται; Χαχαχαχα….

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x