Επικαιρότητα

Φόβος και αγωνία από εκατοντάδες μετασεισμούς στην κεντρική Ιταλία (pics/video)

H γη εξακολουθεί να τρέμει στην κεντρική Ιταλία. Πάνω από 100 μετασεισμικές δονήσεις -η ισχυρότερη μεγέθους 3,5 Ρίχτερ στις 04:13 π.μ. - καταγράφηκαν μεταξύ Περούτζια και Ματσεράτα

H γη εξακολουθεί να τρέμει στην κεντρική Ιταλία. Πάνω από 100 μετασεισμικές δονήσεις -η ισχυρότερη μεγέθους 3,5 Ρίχτερ στις 04:13 π.μ. - καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Περούτζια και Ματσεράτα , συνολικά πάνω από 530 μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου την Τετάρτη, επιτείνοντας το φόβο των περίπου 4.000 άστεγων, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε κλειστά γήπεδα και αντίσκηνα.

Κάποιοι εξ' αυτών έχουν ήδη μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

«Δεν μπορεί να περάσει κανείς το χειμώνα σε σκηνές», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επισκεπτόμενος στο Καμερίνο. «Ο σεισμός μας υποβάλει σε σκληρή δοκιμασία, αλλά η Ιταλία είναι εδώ, δεν αφήνει μόνους τους πολίτες της, είμαστε πιο δυνατοί και θα τα καταφέρουμε».

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για την πρόληψη. Μάλιστα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί στην κεντρική Ιταλία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου με τους 298 νεκρούς στο Αματρίτσε στα τέλη Αυγούστου, ενώ διατίθενται άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι στις πληγείσες περιοχές υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια, που έχουν κριθεί ακατάλληλα κι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αρκετά καταλύματα για να φιλοξενήσουν επί μακρόν τόσα πολλά άτομα.

Πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως αποδείχθηκε και σε προηγούμενα καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου, π.χ. στη Λ' Άκουιλα.

«Δεν το κουνάω από εδώ, αυτό είναι σίγουρο. Το σπίτι μου είναι εδώ. Κάποιο τρόπο θα βρω να τα βγάλω πέρα είτε μόνος μου είτε με βοήθεια απ' το κράτος», δήλωσε ένας κάτοικος.

Μολονότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει νεκρούς, κάτι που περιέγραψε ως «θαύμα» ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.



Ωστόσο, οι υλικές καταστροφές είναι τεράστιες. Ιστορικά κτίρια και εκκλησίες ισοπεδώθηκαν, σπίτια έχουν καταρρεύσει ή κρίνονται ακατάλληλα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά πολλά σχολεία, ώστε να ολοκληρωθεί η επιθεώρησή τους.

Ο Τζουλιάνο Πατσαλίνι, δήμαρχος του Βίσο -επίκεντρου των δύο προχθεσινών σεισμών- δήλωσε πως τα δύο τρία των κτιρίων κρίνονται μη ασφαλή και υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και υποδομών υγιεινής. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα κτίρια που καταστράφηκαν είχαν ήδη υποστεί φθορές από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Σοβαρές καταστροφές έχει υποστεί και το Καμερίνο, ενώ στην Ούμπρια, κοντά στην Νόρτσια, κατέρρευσε η εκκλησία Σαν Σαλβατόρε του 15ου αιώνα, η οποία είχε επίσης υποστεί φθορές από τη δόνηση του Αυγούστου.



Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ «χτύπησε» στις 19:10 τοπική ώρα την Τετάρτη κοντά στο Βίσο, στην κεντρική επαρχία Ματσεράτα κι ακολούθησε περίπου δύο ώρες αργότερα ένας μεγαλύτερος 6,1 Ρίχτερ.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x