sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Φραντσέσκο Τότι: Οι προπονητές της καριέρας του και τι λένε γι' αυτόν

Ο Φραντσέσκο Τότι γίνεται σαράντα και το sportfm.gr, θυμάται όλους τους προπονητές που είχε στην καριέρα του ο «Capitano» και τι έχουν πει γι’ αυτόν.

Ο Φραντσέσκο Τότι συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής, εκ των οποίων τα 25 εντός αγωνιστικών χώρων, αγωνιζόμενος με την πρώτη ομάδα της Ρόμα και το sportfm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω, κάνοντας μια αναδρομή σε όλους τους προπονητές του νούμερο 10» στην ομάδα της καρδιάς του και στην εθνική Ιταλίας.

Οι οπαδοί της Ρόμα τον λατρεύουν. Όπως αναφέρει άλλωστε πανό το οποίο έχουν αναρτήσει στο «Ολίμπικο», «Ο Θεός, την όγδοη μέρα δημιούργησε τον Τότι». Τι λένε όμως για τον αρχηγό οι προπονητές που έχουν συνεργαστεί μαζί του; Ξετυλίγουμε το κουβάρι των αναμνήσεων και τους θυμόμαστε έναν έναν μαζί με τα λεγόμενά τους στα 25 χρόνια παρουσίας του Τότι στα γήπεδα.

inner

Κεφάλαιο Ρόμα

Βούγιαντιν Μπόσκοφ 1992- 93 (ο προπονητής με τον οποίο ο Τότι έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A στις 28 Μαρτίου του 1993)

inner

«Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ικανός, επιτυχημένος και με ένα έντονο και έξυπνο χιούμορ. Ακόμα θυμάμαι την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του με εμένα στον πάγκο. Πώς θα μπορούσα να το ξεχάσω? Ευχαριστώ σαν προπονητής που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία ".


Κάρλο Ματσόνε 1993-1996 (o προπονητής που ανέδειξε τον Τότι, βρισκόμενος στον πάγκο της Ρόμα την περίοδο 1993- 1996 και που ο «capitano» θεωρεί δεύτερο πατέρα)

inner

«Για μένα ο Τότι είναι σαν γιός»

Κάρλος Μπιάνκι (προπονητής περιόδου 1996-97, με τον οποίο, λόγω μη χρησιμοποίησής του, ο αρχηγός, έφτασε ένα βήμα από τη μετακίνησή του στη Σαμπντόρια)

inner

«Ο Τότι είναι ένας πρωταθλητής αλλά όταν προπονούσα εγώ, ήταν ακόμα πολύ νέος»

Νιλς Λίντχολμ (τεχνικός της Ρόμα το 1997, έβαλε σε εφαρμογή το πλάνο για τη δημιουργία μίας ομάδας με επίκεντρο τον Τότι)

inner

«Από παιδί με είχε εντυπωσιάσει και έλεγα πως κάποια μέρα ο κόσμος θα πληρώνει εισιτήριο μόνο για να τον βλέπει"

1997- 99, 2012- 13 Ζντένεκ Τζέμαν

inner

«Όταν τον ξαναπροπόνησα, συνάντησα τον ίδιο ποδοσφαιριστή με τότε. Προτιμούσε να βγάζει ασίστ, αλλά οι προπονητές του, του έλεγαν πάντα πως αν θέλει να γίνει σπουδαίος πρέπει να σκοράρει περισσότερο. Έτσι έγινε πιο ατομιστής και εγωιστής».

1999- 2004 Φάμπιο Καπέλο (ο προπονητής με τον οποίο ο Τότι πανηγύρισε το scudetto)

inner

«Εύχομαι σύντομα, για το καλό του ιταλικού ποδοσφαίρου, να γεννηθεί στην Ιταλία ένας ακόμα Τότι. Είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά αφού μετά τον Μαραντόνα γεννήθηκε ο Μέσι, ακόμα και αν αυτό έγινε μετά από πολλά χρόνια, μπορώ να ελπίζω».


Τσέζαρε Πραντέλι 2004

inner

«Ο Τότι είναι μία σημαία, μία συνέχεια, μία αγάπη για τη φανέλα»

Ρούντι Φέλερ 2004

inner

«Ο Τοτι είναι σούπερ, αλλά ο Μέσι είναι καλύτερος».

Έτζιο Σέλα 2004

inner

«Πίσω από έναν μεγάλο πρωταθλητή, υπάρχει πάντα ένα πρόσωπο που του κάνει καλό. Ο Τότι είναι ένα χρυσό παιδί και έμεινε πάντα ταπεινός. Γι’ αυτό ο κόσμος της Ρώμης τον αγαπά, διότι δεν άλλαξε ποτέ σαν άνθρωπος».

Λουίτζι Ντελ Νέρι 2004- 05

inner

«Ο πιο σπουδαίος ποδοσφαιριστής με τον οποίο δούλεψα; Είχα πολλούς, μεταξύ αυτών και ο Τότι».

Μπρούνο Κόντι 2005

inner

«Ο Τότι έιναι όπως ο Μπρούνο Κόντι για όσα έκανε στην καριέρα του και στη ζωή του, για το πώς έχει συνδεθεί με τον σύλλογο και την πόλη. Διάλεξε όπως έγώ. Θα μπορούσε να κερδίσει πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα αλλού. Πέτυχε πολλά περισσότερα από όσα μπορούσε, αν σκεφτεί κανείς τους τραυματισμούς που είχε».

Λουτσιάνο Σπαλέτι 2005- 2009, 2016-

inner

«Συμφωνώ με τον Πελέ και για τον λόγω του ότι γνωριζει περισσότερα από εμένα. Ο Τότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο και το να του δώσεις την χρυσή μπάλα είναι σαν να την βάζεις στην τράπεζα».

Κλαούντιο Ρανιέρι 2009- 2011

inner

«Μερικές φορές δεν έκανε προπονήσεις με τους απαιτούμενους ρυθμούς από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο γι’ αυτό και τον άφηνα στον πάγκο. Τεμπέλης; Πιθανό να ισχύει. Είναι όμως ο καλύτερος παίκτης που έχω προπονήσει».

Βιτσέντσο Μοντέλα 2011

inner

«Είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός Ιταλός ποδοσφαιριστής. Έχει μία ποδοσφαιρική ευφυΐα, που του επιτρέπει να διαβάζει το παιχνίδι γρηγορότερα από τους άλλους. Εξαρτάται από εσένα αν θα του βάλεις όρια ή όχι».

Λουίς Ενρίκε 2011- 12

inner

«Είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τον αρχηγό και οι φήμες για τη σχέση μου μαζί του με καταδιώκουν όπως με τον Τασότι. Την ημέρα που ανακοίνωσα ότι θα έφευγα από την Ρώμη, ένας από τους λίγους παίκτες που ήταν στο αποχαιρετιστήριό μου ήταν ο Φραντσέσκο. Μαζί του είχα μια σχέση υπέροχη, όπως και με πολλούς άλλους παίκτες της Ρόμα, με τους οποίους εξακολουθώ να έχω επαφή. Δεν έχει σημασία τι λέγεται και γράφεται, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική».

Αουρέλιο Αντρεατζόλι 2013

inner

«Στον αρχηγό είπα πως είναι σαν το Κολοσσαίο . Δεν γίνεται να το ισοπεδώσεις για να φτιάξεις Σούπερ Μάρκετ».

Ρούντι Γκαρσία 2013- 2016

inner

«Ο Τότι είναι απίστευτος. Εξαιρετικός τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Είναι ταπεινός, απλός και σκέφτεται πάντα την ομάδα. Δεν ξέρω μήπως για τη Ρώμη είναι πιο σημαντικός και από τον Πάπα».

Κεφάλαιο εθνική Ιταλίας

Ντίνο Τζοφ 1998- 2000

inner

«Για μένα ο Φραντσέσκο υπήρξε καλύτερος του Πλατινί. Ένας αυθεντικός άνθρωπος της ομάδας, σε επίπεδο να αλλάξει και να αποφασίσει αγώνες. Συγκριτικά με τον Γάλλο είναι πιο παθιασμένος και μεγαλύτερος γκολτζής».

Τζοβάνι Τραπατόνι 2000- 2004

inner

«Ο Φραντσέσκο είναι θεμελιώδης κυρίως για τα χαρακτηριστικά του. Πιστεύω πως σε καμία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής με τα δικά του στοιχέια».

Μαρσέλο Λίπι 2004-2006

inner

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της τελευταίας εικοσαετίας. Είναι ο παίκτης που οποιοσδήποτε θα ήθελε να έχει και για καλή μου τύχη, τη σωστή περίοδο τον είχα εγώ».

Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x