sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Φυσικά και οι άντρες κλαίνε!

Ένα από τα μεγαλύτερα ανδρικά ταμπού έχει καταρρεύσει. Καιρό τώρα! Και εμείς στο sportfm.gr αναζητήσαμε τις στιγμές που πιάσαμε τον εαυτό μας να βουρκώνει μπροστά από μια οθόνη.

Οι άνδρες λένε ψέματα; Φυσικά. Όπως συνήθιζε να λέει ο μεγάλος ‘’House”, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά «όλοι λένε ψέματα». Και ποιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα των ανδρών; Πως ποτέ δεν κλαίνε.

Ψέμα. Μεγάλο ψέμα. Φυσικά και κλαίνε!

Μπορεί να το κάνουν αυτό μακριά από τα μάτια των άλλων, αλλά το κάνουν. Ανεξάρτητα, από το εάν το παραδέχονται ή όχι.

Και όταν τα φώτα είναι σβηστά και βρίσκονται απέναντι από ένα πανί σε μια κινηματογραφική αίθουσα, ή μπροστά από την τηλεόρασή τους, ίσως αυτό να συμβαίνει πιο εύκολα. Αβίαστα...

Με αυτό θα ασχοληθούμε εδώ... Ταινίες και στιγμές που έχουν δώσει αφορμές για πολλούς άνδρες να δακρύσουν. Ιστορίες που αγγίζουν αυτές τις ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα ενός άνδρα. Ιστορίες διαφορετικές. Που έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις. Που έχουν να κάνουν με επιτυχίες. Με θριάμβους. Νίκες. Ή και ήττες που όμως έβγαλαν κάτι.

Παρακάτω θα δείτε λιγοστές στιγμές από αυτές που υπάρχουν στον κινηματογράφο. Θα διαφωνήσετε. Θα πείτε ότι υπάρχουν και άλλες ταινίες που όντως δακρύσατε και τις αφήσαμε εκτός. Φυσικά.

Ωστόσο, αυτό που προσπαθήσαμε, είναι κάθε ταινία από τις παρακάτω να μεταφέρει και μια διαφορετική πτυχή του ανδρικού ψυχισμού. Έναν διαφορετικό λόγο που οι άνδρες που είδαν την ταινία αυτή κατέληξαν να κοιτούν δεξιά και αριστερά για να διαπιστώσουν εάν ήταν οι μόνοι που κλαίνε.

The Shawshank Redemption

Φιλία... Δύο άνδρες γνωρίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μέσα σε μια φυλακή. Εκεί όμως μαθαίνουν ο ένας τον άλλο πολύ καλά. Δένονται. Και δημιουργούν μια τόσο ισχυρή σχέση, που όταν καταφέρνουν να συναντηθούν και πάλι όντας πλέον ελεύθεροι, δύσκολα μπορούμε εμείς να μην δακρύσουμε. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, το κάνουμε από χαρά!



Warrior

Μεγάλο στοίχημα η επιτυχία για έναν άνδρα. Μεγάλο και η επιβίωση. Που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν καλείται να πετύχει για την οικογένειά του... Τι συμβαίνει όμως όταν την κρίσιμη στιγμή έχει αντίπαλό του τον αδελφό του;



The Big Fish

Ιδιαίτερη σχέση αυτή του πατέρα και του γιου. Τον έχεις πρότυπο. Θέλεις να του μοιάσεις. Και -γιατί όχι- να γίνεις και καλύτερος αυτού. Στη «διαδρομή» αυτή ενδεχομένως να συγκρουστείς μαζί του.

Στο Big Fish ο Τιμ Μπάρτον περιγράφει όλα τα παραπάνω. Σε μια ταινία με ένα εξαιρετικό τέλος, το οποίο αποτελεί την «αποθέωση» της σχέσης του γιου με τον πατέρα δοσμένη σαν ένα παραμύθι. Στο οποίο καταλήγεις να δακρύζεις και να αναρωτιέσαι γιατί τελικά το έκανες...



The Judge

Τα είπαμε για τις σχέσεις πατέρα και γιου. Το «Judge» μεταφέρει στην οθόνη μια άλλη πτυχή αυτής.



Lion King

Άλλο ένα ταμπού, έχει καταρρεύσει. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά! Και ταινίες όπως και το Lion King αξίζουν να τις δουν και άνδρες.

Μεταξύ μας τη συγκεκριμένη, οι περισσότεροι ενδεχομένως να την έχουν παρακολουθήσει σε μικρή ηλικία. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε. Και πώς να το κάνουμε, άλλωστε...



Rocky

Όχι. Ο Ρόκι δεν νίκησε τον Απόλο Κριντ. Έχασε. Κι όμως έκανε κάτι εξίσου σημαντικό. Προσπάθησε. Δεν έπεσε. Έμεινε όρθιος. Τόλμησε να τα βάλει με τον παγκόσμιο πρωταθλητή ως ένας άσημος πυγμάχος και άντεξε. Και για τον Ρόκι αυτό ήταν μια επιτυχία! Και για οποιονδήποτε άνδρα αυτό ΕΙΝΑΙ μια επιτυχία. Να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν και να τα καταφέρνει.



The Champ

«Champ, wake up, Champ! Hey, don't sleep now. We got to go home. Got to go home, Champ»...

Ποιος δεν θα μπορούσε να δακρύσει μπροστά στις εικόνες αυτές; Το Champ έχει γυριστεί πριν από αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο ακόμη και τώρα η παρακάτω σκηνή πολύ δύσκολα θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια λίστα.



Million Dollar Baby

«Εάν υπάρχει μαγεία στο μποξ, είναι η μαγεία του να παλεύεις, πέρα από την αντοχή, από τα ραγισμένα πλευρά, τις ρήξεις νεφρών και τα βουλωμένα μάτια. Είναι η μαγεία του να ρισκάρεις τα πάντα για ένα όνειρο το οποίο δεν βλέπει κανένας άλλος εκτός από εσένα»...



Hatchiko

Από τις πιο ιδιαίτερες σχέσεις ενός άνδρα. Αυτή με το κατοικίδιό του. Και στην προκειμένη περίπτωση με τον σκύλο του!

Το Hatchiko ως ταινία κατάφερε να μεταφέρει στο «πανί» ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα μιας τέτοιας σχέσης. Ένα παράδειγμα που γίνεται τόσο ΜΕΓΑΛΟ και συγκινητικό ίσως γιατί στο τέλος δεν είναι ο άνθρωπος που μένει μόνος. Αλλά ο σκύλος.

Αποκορύφωμα η στιγμή του βίντεο που ακολουθεί... Σε αυτή που διαπιστώνεις ότι οι άλλοι ξεπερνούν την απώλεια του θανάτου. Όχι όμως και ο Hatchiko. Περιμένει εκεί, έξω από την πόρτα του σταθμού. Γιατί; Διότι κάπως έτσι είναι η αγάπη ενός σκύλου...



Η ιαπωνική ταινία...



Jerry Maguire

Προσπαθήσαμε να αφήσουμε στην άκρη ταινίες με ρομαντικό περιεχόμενο, με χωρισμούς ζευγαριών και άλλες τέτοιες σκηνές που εύκολα μας έρχονται στο μυαλό. Ωστόσο, δεν τα καταφέραμε στο 100%. Προς υπεράσπισή μας το Jerry Maguire δεν είναι μια ρομαντική ταινία.

Έχει να κάνει με τη μάχη ενός άντρα να πετύχει. Να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, παλεύοντας για αυτό, έχοντας στα χέρια του, λίγα, πολύ λίγα εφόδια. Το πάθος του για αυτό που αγαπά. Και κάτι άλλο... Την πίστη κάποιου ότι μπορεί να τα καταφέρει!

Και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, τα καταφέρνει. Πετυχαίνει. Αλλά όταν το κάνει, διαπιστώνει ότι η επιτυχία του δεν είναι «ολόκληρη». Λείπει κάτι. Να το μοιραστεί με εκείνον που τον πίστεψε όταν αυτό το χρειαζόταν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.



Δ. Καππάτος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x