Άρης Ασβεστάς

Φυσικά να φύγει ο Γκαγκάτσης, αλλά όχι και να το ζητάει ο Ολυμπιακός!

Ο Άρης Ασβεστάς κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τις σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Βασίλη Γκαγκάτση: Πώς η «αγάπη» έγινε μίσος…

Με επιστολή που απέστειλε χθες στην Super League η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ζητεί την έκδοση διαπιστωτικής πράξης για το κώλυμα που έχει ο Βασίλης Γκαγκάτσης να βρίσκεται στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου του συνεταιρισμού, έπειτα από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για απιστία στην υπόθεση της «Κάρτας Υγείας» της ΕΠΟ.

Το κώλυμα υφίσταται, ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ο Βασίλης Γκαγκάτσης πρέπει φυσικά να αποχωρήσει. Αλλά και νομικό κώλυμα να μην υπήρχε, το ζήτημα ηθικής τάξεως που προκύπτει είναι τεράστιο και η λίγκα θα όφειλε έτσι κι αλλιώς να διακόψει την συνεργασία μαζί του.

Βέβαια, εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια που ξεχνούν στον Ολυμπιακό: Για να προκύπτει κώλυμα βάσει του αθλητικού νόμου για κακούργημα, αρκεί η παραπομπή σε δίκη. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να περιμένει κανείς μια καταδικαστική απόφαση! Ο Βασίλης Γκαγκάτσης παραπέμφθηκε σε δίκη τον Αύγουστο του 2016, αλλά η ΠΑΕ Ολυμπιακός, δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τον Νοέμβριο του 2016 να υπερψηφίσει στο Δ.Σ. της λίγκας την πρόσληψή του για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου! Το ίδιο βέβαια είχαν πράξει άπαντες οι «μεγάλοι», αφού εκτός του Ολυμπιακού, «ναι» στην πρόσληψή του είχαν πει και ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ…

Όμως η σημερινή στάση των Πειραιωτών προκαλεί εντύπωση, ειδικά σε όσους έχουν γνώση των όσων συνέβησαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία 25ετία.

Μια 25ετία όπου μεταξύ Ολυμπιακού και Βασίλη Γκαγκάτση είχε αναπτυχθεί μια αγαστή σχέση που τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 2012 και έπειτα, χάλασε. Ίσως γιατί στο λιμάνι τον χρεώνουν πλέον στους αντιπάλους τους, αν και δεν θυμόμαστε κάποια απόφαση ή διοικητική του πράξη που να έθιξε τα συμφέροντά των «ερυθρόλευκων».

Η σημερινή –κάκιστη- σχέση Ολυμπιακού-Βασίλη Γκαγκάτση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αν επιδιώξει κανείς μια αναδρομή στο παρελθόν…

Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν ο Θεσσαλονικιός Βασίλης Γκαγκάτσης ξεκίνησε να εργάζεται ως νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού.

Ταυτόχρονα θεωρούνταν από τους ανερχόμενους παράγοντες και το 1997, μετά τις εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας. Για πολλούς ήταν πλέον ο ισχυρός άνδρας της ΕΠΟ, μαζί με άλλους, που όπως λεγόταν τότε, στην γνωστή και ως «εποχή της παράγκας», λειτουργούσαν στο παρασκήνιο.

Βέβαια, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, μετά τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν το 1999 σε Θωμά, Λούβαρη και Γκαγκάτση για τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης, «παράγκα» δεν υπήρξε ποτέ, όλοι απαλλάχθηκαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο…

Το 2001, ο Γκαγκάτσης αναλαμβάνει πλέον την προεδρία της ΕΠΟ και κυβερνά το ελληνικό ποδόσφαιρο ως τον Δεκέμβριο του 2008, όταν και παραιτείται λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση που τον έστελνε σε δίκη (για την οποία αργότερα απαλλάχθηκε).

Από το 1997 ως το 2008, όλα τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα τα πήρε ο Ολυμπιακός, εκτός από ένα, το 2004.

Όταν παραιτήθηκε, τον Δεκέμβριο του 2008, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντάς του συγχαρητήρια για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2008 και με τα γεγονότα της «υπόθεσης Βάλνερ» πολύ φρέσκα, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης λέει στους παίκτες της ομάδας του ότι «…αυτό το πρωτάθλημα ήταν μια εξυπηρέτηση του Γκαγκάτση στον Ολυμπιακό, απλούστατα γιατί εκεί θα δουλέψει μετά».

Δεν δικαιώνεται, τουλάχιστον αμέσως…

Λίγο καιρό μετά την παραίτησή του, ο Βασίλης Γκαγκάτσης συνεργάζεται με τον κουμπάρο του, Θοδωρή Ζαγοράκη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αναλαμβάνοντας εκτελεστικός διευθυντής, ενώ γίνεται και μέτοχος!

Οι αντιδράσεις του κόσμου, όμως, ολοένα και διογκώνονται και πολύ σύντομα ο Γκαγκάτσης θα αποχωρήσει από την Θεσσαλονίκη.

Το Φθινόπωρο του 2010, ο Ντέμης Νικολαΐδης δικαιώνεται! Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «φέρνει» τον Γκαγκάτση στον Ολυμπιακό και του αναθέτει νομικές υποθέσεις, κυρίως στα διεθνή δικαστήρια (υπόθεση Γκαλέτι), αλλά και στα ελληνικά πειθαρχικά όργανα (δυσμενείς κρίσεις Μαρινάκη για Δαλούκα, επεισόδια σε ματς Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ κ.α.).

Το 2012, ο Βασίλης Γκαγκάτσης αποφασίζει να κάνει το μεγάλο come back και να επιστρέψει στην προεδρία της ΕΠΟ!

Περιμένει φυσικά την στήριξη του Ολυμπιακού, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ήδη αποφασίσει να στηρίξουν άλλον υποψήφιο: τον Γιώργο Σαρρή!

Τότε φαίνεται ότι έρχεται και η πρώτη ρήξη! Διότι ο Γκαγκάτσης δεν κάνει στην άκρη, κατεβαίνει κανονικά στις εκλογές κόντρα στον Σαρρή και γνωρίζει εν τέλει την ήττα.

Τα επόμενα χρόνια, ο Βασίλης Γκαγκάτσης περιφέρεται παραγοντικά: Το 2013 τον βρίσκουμε με πόστο στον Πανηλειακό και το 2015 στον Πανιώνιο.

Το 2016, όμως, επιστρέφει στα υψηλά κλιμάκια, αναλαμβάνοντας την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Super League με την στήριξη όλων των «μεγάλων» κι ενώ έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα (κάρτα υγείας).

Σήμερα ο Ολυμπιακός του χρεώνει «ειδικές σχέσεις» με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αλλά και με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, με τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε κόντρα.

Ο Γκαγκάτσης –λογικά- θα αποχωρήσει από την Super League, γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος αλλά και για την έξωθεν καλή μαρτυρία του συνεταιρισμού.

Όμως, καλό είναι πού και πού να θυμόμαστε το παρελθόν, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε, να αξιολογούμε και να ερμηνεύουμε σωστά το παρόν.

Εσχάτως, το ξαφνικό μίσος για τον Γκαγκάτση, τον Θωμά Μητρόπουλο, τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, ακόμα και για τον Σωκράτη Κόκκαλη, μας δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να πάρουν διαζύγιο με το παρελθόν τους, ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτό που τους ορίζει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x