Κολύμβηση

«Το μετάλλιο του Γιαννιώτη στο Ρίο είχε μεγάλο αντίκτυπο»

Στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ μίλησε ο έμπειρος προπονητής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας των Η.Π.Α, Γεννάδιος Σοκολόβας με αφορμή το σεμινάριο προπονητών κολύμβησης.

Ο έμπειρος προπονητής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας των Η.Π.Α, Γεννάδιος Σοκολόβας μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, αφού παρευρέθηκε στο σεμινάριο επιμόρφωσης των προπονητών κολύμβησης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος έκανε λόγο για την συγκεκριμένη διοργάνωση, για το επίπεδο της κολύμβησης στην χώρα μας καθώς επίσης και για τους Έλληνες προπονητές. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Σπύρο Γιαννιώτη, λέγοντας πως το μετάλλιο που κατέκτησε στο Ρίο έχει μεγάλο αντίκτυπο, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για τον Μάικλ Φελπς αλλά και για το ντόπινγκ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Όσον αφορά το σεμινάριο, δήλωσε πως έμεινε πολύ ευχαριστημένος από το σεμινάριο, υποστηρίζοντας πως η Ομοσπονδία έκανε πολύ καλή δουλειά και πως παρευρέθηκαν πολλοί νέοι προπονητές, γεγονός που είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο για το μέλλον του αθλήματος στην χώρα μας. Συγκεκριμένα είπε: «Έμεινα έκπληκτος από τη διοργάνωση του σεμιναρίου. Ήταν πάρα πολύ καλή η οργάνωσή του. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα βλέποντας πόσο πολλοί προπονητές υπάρχουν στην Ελλάδα στο χώρο της κολύμβησης. Έχω μιλήσει σε πολλά σεμινάρια σε πολλές διαφορετικές χώρες και ειδικότερα σε χώρες της Ευρώπης και πρώτη φορά είδα τόσους πολλούς προπονητές να συμμετέχουν. Αυτό είναι καλό για το χώρο της κολύμβησης. Είδα πολλούς νέους προπονητές επίσης και αυτό δείχνει ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της προπονητικής τους καριέρας στην κολύμβηση. Αυτό με έκανε να αισθανθώ πολύ καλά και κατά τη διάρκεια της διάλεξής μου. Ήμουν σίγουρος ότι η ομοσπονδία θα έκανε καλή δουλειά για την οργάνωση του σεμιναρίου και είμαι πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια σεμινάρια τα επόμενα χρόνια. Στο τριήμερο αυτό σεμινάριο υπήρχαν πολύ καλοί ομιλητές όπως για παράδειγμα ο κ. Βοροντσόβ, τον οποίο γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, 30 χρόνια νομίζω, κάνοντας το διδακτορικό μου μαζί του. Συνεργαστήκαμε μαζί σε κολυμβητικά τεστ στη Μόσχα. Ήταν η πρώτη φορά που έφευγα από την πατρίδα μου, αφού δούλεψα αρκετό καιρό στη χώρα μου τη Λιθουανία και μετά μετακόμισα στις ΗΠΑ, όπου πριν από 17 χρόνια άρχιζα να συνεργάζομαι με διάφορους κολυμβητές, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Μάικλ Φέλπς. Στο σεμινάριο της Αθήνας έγινε πολύ καλή δουλειά με τις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν. Μέσω του σεμιναρίου πιστεύω πως οι προπονητές κατάλαβαν την προσέγγιση που ήθελα να δώσω για το πώς κάνω εγώ τις προπονήσεις».

Στην συνέχεια μίλησε για το επίπεδο της κολύμβησης στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα την σπουδαιότητα του ασημένιου μεταλλίου που κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης. «Η ελληνική κολύμβηση ήταν πάντα ένας βασικός ‘παίκτης’ στο χώρο του υγρού στίβου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποκτήσει δύναμη και στην ανοιχτή θάλασσα. Κατάφερε να κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο (στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016) και αυτό είχε ένα μεγάλο αντίκτυπο για μια μικρή σε πληθυσμό χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Ακόμα και στην Αμερική που είναι μια χώρα με παράδοση στην Ανοιχτή Θάλασσα, είναι δύσκολο να κατακτηθεί ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες πόσο μάλλον για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν είναι ένα καταπληκτικό επίτευγμα για την Ελλάδα και αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο έξυπνοι είναι τελικά οι Έλληνες προπονητές. Επίσης φάνηκε ότι δουλεύουν αρκετά και προσπαθούν να μεταδώσουν όσα γνωρίζουν στους αθλητές τους για να τους βελτιώσουν και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να τους προσφέρουμε την καταλληλότερη προσέγγιση σε θέματα προπονητικής. Πώς να τους προπονούν δηλαδή, καλύτερα και μεθοδικότερα και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσω του σεμιναρίου».

Ο Γεννάδιος Σοκολόβας αναφέρθηκε και στον Μάικλ Φελπς, χαρακτηρίζοντας τον φαινόμενο. Συγκεκριμένα είπε πως το ταλέντο του είναι αυτό που τον έχει οδηγήσει στην κορυφή και στην κατάκτηση 23 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων ενώ τόνισε πως στην απίστευτη κολυμβητική του πορεία έπαιξε μεγάλο ρόλο η παράδοση που είχε η οικογένεια του στην κολύμβηση, αλλά και η στήριξη που είχε από αυτή. Έπειτα, ο Λιθουανός μίλησε και για την επιμόρφωση των προπονητών, λέγοντας μάλιστα πως θα ήταν καλό να επαναληφτεί το σεμινάριο και την επόμενη χρονιά ενώ τόνισε πως μόνο μέσω της γνώσης και της διαρκής εκπαίδευσης μπορεί ένας προπονητής να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος.

Τέλος, όσον αφορά τους καλύτερους κολυμβητές της χρονιάς, ξεχώρισε την Λεντέκι και τον Φελπς που κατέκτησαν 4 και 5 μετάλλια αντίστοιχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο καθώς και την Κατίνκα Χόζου που ανέβηκε 3 φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Επιμέλεια: Αργυρώ Φλώκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x