Γιώργος Τσανάκας

Eskerrik Asko, Aritz!

Επιθετικός παλιάς κοπής, ρομαντικός, που... πάλευε στον «λάκο των λεόντων». Ο Αρίτθ Αντούριθ ανακοίνωσε την απόσυρσή του και ο Γιώργος Τσανάκας δίνει ένα standing ovation στον Βάσκο φορ.

«Είναι μια ώρα δύσκολη, του χωρισμού η ώρα», αναφέρει ένα λαϊκό ελληνικό άσμα... Και αν είχαν την τύχη να το γνωρίζουν οι οπαδοί της Μπιλμπάο, σίγουρα θα υιοθετούσαν την παραπάνω φράση. Γιατί από χθες και στο εξής θα πρέπει να ζήσουν χωρίς τον Αρίτθ Αντούριθ!

Ο Βάσκος φορ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση χθες το απόγευμα με έναν τρόπο που κανείς δεν περίμενε. Μέσω των social media, με τα οποία δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα. Ακολουθεί μόλις δύο λογαριασμούς. Αυτόν της Μπιλμπάο στην ισπανική και στην βάσκικη έκδοση. Τίποτα άλλο, ούτε καν τους συμπαίκτες του. Όχι για κάποιον λόγο, απλώς γιατί δεν έδινε βάση σε αυτά. «Δυστυχώς, το σώμα μου είπε αρκετά. Δεν μπορώ να βοηθήσω άλλο τους συμπαίκτες μου με τον τρόπο που θέλω, ούτε με τον τρόπο που αξίζουν. Οι γιατροί μου είπαν να κάνω επέμβαση λόγω του τραυματισμού που αντιμετωπίζω. Ήρθε η ώρα να πούμε αντίο και κάπως έτσι ο δρόμος έφτασε στο τέλος του για εμένα, αξέχαστος και θαυμάσιος από την αρχή μέχρι το τέλος», έγραψε μεταξύ άλλων στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του.



Άπαντες συγκλονισμένοι στην Μπιλμπάο, αλλά και στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο Αντούριθ αναγκάστηκε λόγω ενός τραυματισμού του να βάλει άδοξο τέλος στην καριέρα του. Λίγο καιρό πριν παίξει το μεγαλύτερο ματς της ζωής του κόντρα στους άλλους Βάσκους της Σοσιεδάδ, πριν βάλει τα δυνατά του για να χαρίσει το Copa del Rey στην αγαπημένη του Αθλέτικ. Είχε προηγουμένως χαρίσει το Σούπερ Καπ στην Μπιλμπάο με το εμφατικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα, πετυχαίνοντας ο ίδιος χατ-τρικ. Πρώτος τίτλος για την ομάδα, μετά από μια τουλάχιστον 20ετία. Ο Αρίτθ ήταν ήδη στο Πάνθεον και μόνο με αυτό του το επίτευγμα. Ξέχωρα από τις μεγάλες νίκες και στιγμές που είχε χαρίσει στην μεγάλη του αγάπη και τα γκολ σπάνιας ομορφιάς που είχε πετύχει.

Με αυτό το αγέροχο στιλ, με τα... ξερά του τελειώματα μέσα από την περιοχή, αλλά και τις πολλές φορές που σκόραρε με το κεφάλι. Κάθε φορά που η μπάλα τον πλησίαζε μέσα στο κουτί, οι αντίπαλοι τερματοφύλακες έκαναν το σταυρό τους. Ήξεραν πως αν την βρει, θα υπάρξει... πρόβλημα, δημιουργώντας «εφιάλτες». Όπως έκανε στην Γκενκ σε ματς για το Europa League, που πέτυχε πενταρέ (σσ. πέντε γκολ). Ή κόντρα στην αγαπημένη του Εσπανιόλ που την φιλοδόρισε με 11 τέρματα ή τις Σεβίλλη, Μπαρτσελόνα που είδαν να τους «παστελώνει» 10 φορές.

Παρότι παλιάς κοπής φορ, έβρισκε τρόπους να εντυπωσιάζει όπως με το πέναλτι χωρίς φόρα. Και κρατούσε το καλύτερο highlight για το φινάλε. Έχοντας σκοράρει 14 σερί αγωνιστικές περιόδους, κατάφερε να κουνήσει το πλεκτό και φέτος. Στην πρώτη αγωνιστική της La Liga, πέτυχε το ομορφότερο γκολ της καριέρας του με το ανάποδο-ψαλίδι κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Γκολ που πέτυχε στο 89ο λεπτό, έχοντας μπει δευτερόλεπτα νωρίτερα στο γήπεδο. Μετά από αυτό, γνώρισε την αποθέωση από τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια.



Κάθε φορά μετά από τα γκολ του πανηγύριζε με τον ίδιο τρόπο. Με ανοιχτά τα χέρια, μπροστά στους αγαπημένους του οπαδούς. Δίνοντάς τους στο τέλος ένα φιλί. «Μερικοί πανηγυρίζουν τα γκολ τους κάνοντας διάφορα κόλπα, εγώ ανοίγω τα χέρια μου θέλοντας να κάνω μια αγκαλιά με τους οπαδούς μας», ήταν η αιτιολόγησή του που μας κάνει να τον λατρεύουμε ακόμη περισσότερο.

Τελευταία φορά που αγωνίστηκε στο «Σαν Μαμές», στον «λάκο των λεόντων», λίγο έλειψε να κρίνει ακόμη ένα παιχνίδι. Ήταν η 16η του Φεβρουαρίου. Το ρολόι έδειχνε 92:11 και με καρφωτή κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι με την Οσασούνα να γλιτώνει. Δεν κατάφερε να χαρίσει τον βαθμό στην ομάδα του, με το ποσοστό του να πέφτει λίγο. Έχει κερδίσει το 41% των αγώνων που έδωσε, με το 26% να είναι ισοπαλίες και το 33% ήττες. Καθόλου κακά στατιστικά, για έναν ποδοσφαιριστή που έπαιζε σε μια ομάδα που δεν πρωταγωνιστούσε.

Ο Αρίτθ Αντούριθ λογίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων φορ που έπαιξαν στα ισπανικά γήπεδα. Που άλλαξε για λίγο τη φανέλα της Μπιλμπάο, δοκιμάζοντας αυτές των Βαλένθια, Μαγιόρκα και Βαγιαδολίδ. Πουθενά δεν ήταν, όμως, σαν το σπίτι! Για αυτό και γύρισε εκεί. Γιατί σαν γνήσιος Βάσκος, ήθελε να παίζει στην ομάδα που λάτρεψε από παιδί. Σίγουρα, το τέλος του το φανταζόταν διαφορετικά. Με την κούπα του Copa del Rey για παράδειγμα. Όμως στάθηκε άτυχος.

Αποφάσισε να αποσυρθεί και η ημερομηνία που το έκανε μόνο τυχαία δεν ήταν. 20/05/2020. Με το 20 να υπάρχει τρεις φορές στην ημερομηνία. Το 20 που φορούσε στην πλάτη και όταν το έβλεπαν οι αντίπαλοι... έτρεμαν!

«Eskerrik Asko, Aritz» όπως έγραφε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο «Σαν Μαμές» η Μπιλμπάο. Ή σε απλά ελληνικά, «Αρίτθ σε ευχαριστούμε»...




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x