Επικαιρότητα

Γερμανία: Σε δίκη ο άνθρωπος που οδήγησε στον θάνατο 170.000 αιχμαλώτους στο Άουσβιτς

Ο 94χρονος Reinhold Hanning θα οδηγηθεί αύριο σε δίκη, κατηγορούμενος ότι με τις εντολές του εκτελέστηκαν τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι στο κολαστήριο του Άουσβιτς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μπορεί να έχει συμπληρώσει το 94ο έτος της ηλικίας του, όμως οι Γερμανικές αρχές είναι αποφασισμένες να σπάσουν και αυτό το απόστημα του παρελθόντος τους και να οδηγήσουν τον Reinhold Hanning σε δίκη. Εκεί οι δικαστείς θα του απαγγείλουν κατηγορία για την δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων (Εβραίων και όχι μόνο) που οι υπολογισμοί τους ανεβάζουν στις 170.000 συνολικά.

Ο Ηannin, ο οποίος κατάγεται από την βορειοδυτική πόλη της Γερμανίας του Detmold, ήταν σε υπηρεσία στο Άουσβιτς μεταξύ του Ιανουαρίου του 1943 και του μέχρι τον Ιούνιο του 1944, όπου με τον βαθμό του λοχία ήταν υπεύθυνος για το ποιός από τους νεοφερμένους κρατούμενους (κυρίως Ούγγροι Εβραίοι) θα οδηγείτο στην εκτέλεση.

Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του στην επιλογή των ανθρώπων κατά την διάρκεια των φρικιαστικών εγκλημάτων που έγιναν στο Άουσβιτς ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και συνέβαλε καταλυτικά στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Οι δικηγόροι του λένε ότι ο πελάτης του νόμιζε ότι βρισκόταν σε μία φυλακή Πολωνών αντιφρονούντων, ενώ επιμένουν ότι ο Hanning δεν είχε μπει ποτέ στην «γραμμή εκτέλεσης» του 1,1 εκατομμυρίου θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς.

Πάντως ένα από τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του 94χρονου είναι ότι σε ένα χειρόγραφο βιογραφικό του εξέφραζε την αφοσίωσή του στον Χίτλερ και τους Ναζί, ενώ παραδέχεται ότι βρισκόταν σε υπηρεσία στο Άουσβιτς την επίμαχη περίοδο.

Στην πολυαναμενόμενη στην Γερμανία δίκη θα καταθέσουν και τρεις από τους επιζώντες του Άουσβιτς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι αργά, αλλά ποτέ δεν είναι τόσο αργά για να αποδοθεί η δικαιοσύνη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x