sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Για την Χέγκερμπεργκ, ο ουρανός είναι πια το όριο!

Η Άντα Χέγκερμπεργκ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατακτά τη Xρυσή Μπάλα, αποδεικνύοντας ότι η σκλήρη δουλειά και το πηγαίο ταλέντο, δεν υπόκεινται σε κοινωνικές κατασκευές και κανόνες...

«Πήγαινε όσο πιο μακριά μπορείς να δεις και μόλις φτάσεις εκεί, θα είσαι εις θέσιν να δεις ακόμα μακρύτερα». Το πιο πιθανό είναι ο σπουδαίος Σκωτσέζος φιλόσοφος του 19ου αιώνα, Τόμας Καρλάιλ, να μην είχε φανταστεί ότι το γνωμικό του αυτό θα συνδεόταν με μια προσωπικότητα που διέπρεψε δύο αιώνες αργότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου και μάλιστα του αντίθετου φύλου από τον ίδιο.

Η Άντα Χέγκερμπεργκ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατακτά τη Xρυσή Μπάλα, αποδεικνύοντας ότι η σκλήρη δουλειά και το πηγαίο ταλέντο, δεν υπόκεινται σε κοινωνικές κατασκευές και κανόνες...

Το βράδυ της 3ης Δεκέμβρη, η Χέγκερμπεργκ κατέκτησε το βραβείο για τον νεοσύστατο βραβείο της Χρυσής Μπάλας στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αφού μέχρι τώρα τα βραβεία που απονέμονταν σε αυτές ήταν μικρότερης εμβέλειας και δεν έχαιραν ιδιαίτερου “prestige” όπως τα ανδρικά.

Αν και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω στον Λούκα Μόντριτς και τον Κύλιαν Εμπαπέ, που κατέκτησαν τη Χρυσή Μπάλα και το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη για το 2018 αντίστοιχα, την βραδιά επισκίασε η κακόγουστη ατάκα του Γάλλου DJ Μάρτιν Σόλβεϊγ προς την αντίστοιχη νεαρή νικήτρια.

https://www.flogasport.gr/wp-content/uploads/2018/12/ad.jpg

«Ξέρεις πως να κάνεις twerk; » (αποτελεί χορευτική κίνηση), ρώτησε ευθαρσώς ο 42χρονος DJ και παρουσιαστής της τελετής, προξενώντας αμηχανία στην Νορβηγίδα αθλήτρια, η οποία σαφώς ενοχλημένη του απάντησε με ένα κοφτό και μονολεκτικό «όχι». Η ερώτηση αυτή σχολιάστηκε ωςσεξιστική και ανάρμοστη, αναδύοντας στην επιφάνεια εκ νέου το ζήτημα της ισότητας στο σπορ. Ένα ζήτημα που στο παρελθόν την έχει απασχολήσει ξανά και που την οδήγησε να αποσύρει την συμμετοχή της από το Παγκόσμιο Κύπελλο του ερχόμενου καλοκαιριού στη Γαλλία.

http://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/16/08/25/200755.jpg

«Ποτέ μου δεν έχω ξεχωρίσει τον εαυτό μου από τους άνδρες ποδοσφαιριστές. Πάντα ένιωθα το ίδιο. Δούλεψα σκληρά για να επιτύχω τους στόχους μου, όπως κάθε άλλο κορίτσι εκεί έξω», δήλωσε στον απόηχο της άνανδρης λεκτικής επίθεσης που δέχθηκε που αν και ακούσια, πέτυχε την μείωση της πρώτα ως γυναίκα και ύστερα ως αθλήτρια. Αν και ο παρουσιαστής έσπευσε στην συνέχεια να απολογηθεί, ο αντίκτυπος της ενέργειας του αυτής ήταν άκρως αρνητικός, με πλήθος αστέρων να δηλώνουν δημόσια ότι την αποστρέφονται και την κατονομάζουν ως ντροπιαστική. Η ίδια δεν έδωσε έκταση στο ζήτημα, θεωρώντας το αμελητέο και ανούσιο να ασχοληθεί περαιτέρω.

https://www.reader.gr/sites/default/files/sitefiles_2018-12/3499.jpg

Το πόσο λυπηρό και σε πόσο πλήρη αντίθεση έρχεται το αναφερθέν γεγονός - να εκσφενδονίζεται δηλαδή αναίμακτα μια τόσο μειωτική ερώτηση - διαφαίνεται από το μέγεθος της ως αθλήτρια. Με την Λιόν, στην οποία μεταγράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια, κατέκτησε 3 Τσάμπιονς Λιγκ, επίτευγμα συγκρίσιμο μόνο με αυτό του ομόλογου της Μόντριτς στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επειδή καμία ερώτηση τέτοιας φύσεως, όπως είναι λογικό, ουδέποτε δεν θα απευθυνόταν προς τον Κροάτη άσο ή κάποιο άλλον άνδρα νικητή, εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσο οι διακρίσεις έχουν πάψει να ευδοκιμούν στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Τα επιτεύγματα της και οι ιλιγγιώδεις αριθμοί της σε κάνουν να λησμονείς ότι είναι μόλις 23 χρονών. Έχοντας συνολικά πετύχει στην καριέρα της ήδη πάνω από 200 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αυτόματα την τοποθετούν ανάμεσα στις κορυφαίες επιθετικούς του πλανήτη. Τα 41 γκολ που έχει πετύχει στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιπλεόν, την κατατάσσουν στην έκτη θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών. Μόλις δέκα δηλαδή, πίσω από την Άνια Μίταγκ, που σε 16 χρόνια καρίερας μετρά 51.

Γεννημένη στο Μόλντε της Νορβηγίας ξεκίνησε να «κλωτσά το τόπι» στην τοπική ομάδα Σεντάλ, μαζί με την αδερφή της Αντρίν. Σύντομα χρειάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά της στο Κολμπότν και να γραφτεί στην ομώνυμη ομάδα της πόλης. Εκεί σε ηλικία μόλις 15 ετών θα πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις, κάτι που θα τραβήξει τα βλέμματα της επίσης νορβηγικής ομάδας, Στάμπαεκ που θα θελήσει να την κάνει δικιά της.

«Μεγάλωσα παίζοντας με αγόρια, το οποίο ήταν κάτι το φυσιολογικό για μένα και την αδερφή μου. Παίζαμε με αγόρια μέχρι τα 13 ή 14», αποκάλυψε θεωρώντας ότι στην πατρίδα της δεν δίνεται το απαραίτητο βάρος στο γυναικείο ποδόσφαιρο, κάτι που αντίθετα γίνεται στο ανδρικό. Ο τίτλος της πρώτου σκόρερ στην Νορβηγία την ανέδειξε ως ένα από τα πιο ανερχόμενα ταλέντα στο νορβηγικό ποδόσφαιρο. Τα 33 γκολ σε 26 εμφανίσεις στην νέα της ομάδα και η εξίσου δυναμική της παρουσία στον αγωνιστικό χώρο, ξύπνησαν στους συμπατριώτες της μνήμες της σπουδαίας Χέγκε Ρίιζε, η οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995 με τα χρώματα της πατρίδας της.

https://www.reader.gr/sites/default/files/styles/galleries/public/hegerberg.jpg?itok=Ar5IPYun

Το καλοκαίρι του 2014, έκανε το μεγάλο βήμα στη καριέρα της και μεταγράφηκε στην κορυφαία βάσει τίτλων ομάδα στην Ευρώπη, την Λιόν. Με την Χέγκερμπεργκ στην κορυφή της επίθεσης και με φόρα από τα οχτώ συνεχόμενα πρωταθλήματα Γαλλίας, η Λιόν θα κάνει το εντυπωσιακό «τρέμπλ» όχι μία, αλλά δύο συνεχόμενες χρονιές(2015-16, 2016-17). Τα 161 γκολ σε 129 συμμετοχές με την γαλλική ομάδα μιλούν από μόνα τους. Επιπλέον, από αυτά, τα 110 που σημείωσε στο πρωτάθλημα την ανέδειξαν σε κορυφαία σκόρερ στις τρεις από τις τέσσερις χρονιές της (2016,2017,2018) με την ομάδα της Λιόν. Το εντυπωσιακότερο επίτευγμα της σε αριθμό συνολικών τερμάτων σε διάστημα ενός έτους πέτυχε το 2016, όπου σημείωσε 54 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, τρία περισσότερα από τον κορυφαίο Κριστιάνο Ρονάλντο εκείνη τη χρονιά. Η επίδοση της αυτή, της χάρισε το βραβείο της ΟΥΕΦΑ για τον τίτλο της κορυφαίας παίκτριας στην Ευρώπη καθώς και το βραβείο του Νορβηγού Αθλητή της χρονιάς. Επιπροσθέτως, για τη χρονιά 2015-16 και 2017-18, κατέκτησε το τίτλο του τοπ σκόρερ και στο Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας 13 και 15 γκολ αντίστοιχα.

Οι διακρίσεις ωστόσο για την 23χρονη, δεν σταματούν εδώ. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα της Νορβηγίας σε ηλικία μόλις 15 χρονών, το 2011 στην ήττα από τη Βόρεια Ιρλανδία με 3-1. Επιπλέον συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013, σκοράροντας το παρθενικό της γκολ στα προημιτελικά κόντρα στην Ισπανία και αγωνίστηκε ολόκληρο το 90λεπτο του τελικού κόντρα στην Γερμανία (νίκη των Γερμανίδων με 1-0). Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, η Χέγκερμπεργκ εδραιωμένη πλέον με τα χρώματα της Εθνικής της ομάδας, θα πρωταγωνιστήσει στο Μουντιάλ του Καναδά, σκοράροντας τρεις φορές στους ομίλους. Οι απείρου κάλλους και ποιότητας εμφανίσεις της με την Εθνική ομάδα της Νορβηγίας και την Λιόν θα της χαρίσουν το βραβείο της καλύτερης παίκτριας της χώρας της για το 2015. Ένα βραβείο του οποίου η αξία είναι ανεκτίμητη, μιας και έγινε η πρώτη γυναίκα που το κατακτά σε διάστημα 20 χρόνων.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για τα ρεκόρ, μα αυτά δεν έχουν πολύ σημασία για μένα. Σημασία για μένα έχει η προετοιμασία και λιγότερο οι αιρθμοί. Αν είμαι καλά προετοιμασμένη, θα έρθουν και καλά αποτελέσματα. Οπότε προσπαθώ να τα δίνω όλα και να δουλεύω σκληρά κάθε μέρα και ξέρω, ότι τα ρεκόρ θα έρθουν», είπε ξεκαθαρίζοντας την φιλοσοφία της. Αν και μόλις 23 ετών, έχοντας κατακτήσει τα πάντα ήδη στη καριέρα της, μαζί με την Χρυσή Μπάλα, για την Άντα Χέγκερμπεργκ, ο ουρανός είναι το όριο...

Επιμέλεια: Ιωάννης Γατσούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x