Βαγγέλης Νεραντζιάς

Για τον υποβιβασμό και τον Παναθηναϊκό…

Το πρόβλημα που δεν είναι μόνο του Παναθηναϊκού αλλά των μισών ομάδων της λίγκας, το πρωτάθλημα που βρίσκεται σε κίνδυνο και το δίκιο του Ηρακλή. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει άγνωστο και αβέβαιο το μέλλον του Παναθηναϊκού. Η παράταση από την UEFA, το ενδεχόμενο αλλαγής της ποινής υποβιβασμού, οι διακανονισμοί, οι πληρωμές, όλα είναι στον αέρα! Ωστόσο, το βασικό θέμα συζήτησης όλων είναι το ζήτημα που αφορά τη ποινή υποβιβασμού και αν αυτή θα πρέπει να αλλάξει.

Πέρα από τους φίλους του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά και στις τάξεις των φίλων-οπαδών του Παναθηναϊκού, οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν καμία χάρη και καμία υποχρέωση, αλλά και αυτοί που βλέπουν θετικά το ζήτημα.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας πάντως, αν προκύψει τελικά αλλαγή στη συγκεκριμένη ποινή και αποφευχθεί ο υποβιβασμός ο Παναθηναϊκός δεν θα εγκληματήσει σε βάρος κάποιου άλλου. Και εξηγούμαστε…

Ο Παναθηναϊκός παρά τα αμέτρητα προβλήματα έχει συγκεντρώσει 34 βαθμούς μέσα στο γήπεδο, στη βαθμολογία έχει δύο λιγότερους λόγω της περσινής ποινής από τον Ίβιτς. Άρα δεν είναι υπόθεση όπως αυτή του 2011, όπου εξαντλήθηκε η αυστηρότητα σε βάρος του Ηρακλή για να υποβιβασθεί, ώστε να σωθεί ο Αστέρας Τρίπολης που όμως έπεφτε βαθμολογικά(σ.σ. ήταν τρίτος από το τέλος).

Το τριφύλλι κόντρα σε προγνωστικά πολλών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο υποβιβασμού αγωνιστικά, αλλά διεκδικεί θέση στην πεντάδα, στην οποία θα ήταν ακόμη πιο κοντά αν δεν είχε το -2. Επί της ουσίας ο Μαρίνος και τα παιδιά του δεν φταίνε σε τίποτα.

Επίσης, για να θεωρηθεί κάτι σκάνδαλο πρέπει να γίνει κατ΄ εξαίρεση. Ούτε αυτό ισχύει. Όπως είναι τα πράγματα τώρα μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, όμως και οι άλλοι εφτά που δεν έχουν εξασφαλίσει τηλεοπτικό συμβόλαιο θα το αντιμετωπίσουν άμεσα και για τα δικά τους δεδομένα θα είναι ανάλογα μεγάλο. Αν δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε το μέγεθος, φανταστείτε τι σημαίνει για μια επαρχιακή ομάδα -1 εκατ. ευρώ που παίρνει από τα τηλεοπτικά και αναρωτηθείτε ποιο θα είναι το μέλλον τους...

Το σημαντικότερο επιχείρημα όμως είναι ότι η ποινή υποβιβασμού είναι κάτι σαν ελληνικό προνόμιο! Κανένα πρωτάθλημα στην Ευρώπη δεν περιλαμβάνει ποινή υποβιβασμού για οικονομικούς λόγους. Απαγόρευση μεταγραφών, ναι. Παρακράτηση εσόδων, ναι. Πουθενά όμως δεν υποβιβάζεται η ομάδα για αυτόν τον λόγο.

Προφανώς και δεν είναι σωστή η αλλαγή του κανονισμού μεσούσης της σεζόν. Οι ομάδες όμως δεν είναι απλά ανώνυμες εταιρείες και πρέπει να πέφτουν αγωνιστικά και όχι λόγω κακοδιαχείρισης κάποιων παραγόντων που βρέθηκαν στην ηγεσία τους. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι διαφορετικά και ουσιαστικά θα διορθωθεί ένα λάθος .

Φυσικά θα αναρωτηθεί κάποιος. «Ναι αλλά πέρσι για τον ίδιο λόγο έπεσε ο Ηρακλής». Σωστό είναι αυτό, αλλά τελικά τι πρέπει να συμβεί, να καταστρέψουμε και τους επόμενους για να νιώσουν καλύτερα οι προηγούμενοι ή να αποκαταστήσουμε την αδικία για έναν κανονισμό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα του 2018(σ.σ. χωρίς κεντρική διαχείριση) και αν δεν αλλάξει τώρα, θα αλλάξει τους επόμενους μήνες. Εκτός αν δεν θέλουμε ούτε Παναθηναϊκό, ούτε πρωτάθλημα.

Υ.Γ. Όσοι εκτιμούν ότι η υπάρχουσα αλλαγή θα ευνοήσει την τωρινή διοίκηση του Παναθηναϊκού και το συνδέουν αυτό με το ενδιαφέρον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου κάνουν λάθος, αν είναι να τα βρουν οι δυο τους αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη. Το πλάνο του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ θα προχωρήσει ότι κι αν συμβαίνει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, είτε αυτή βρίσκεται στην Β εθνική, είτε στην Σούπερ Λίγκα. Οι μόνοι που μπορούν να το χαλάσουν είναι η κυβέρνηση ή κάποια αλλαγή στάσης των εταιρειών-συμπαικτών, κάτι που στη παρούσα φάση δεν προκύπτει από πουθενά.

Υ.Γ. 1 Ακούγονται διάφορα σενάρια για υποψήφιους αγοραστές της ΠΑΕ από Αμερική, Ελβετία κλπ. Χωρίς ονόματα όμως είναι σαν να μην υπάρχουν.

Υ.Γ. 2 Για το ντέρμπι με την ΑΕΚ θα μιλήσουμε κατόπιν εορτής… Πάντως όλα συνηγορούν ότι ο Παναθηναϊκός θα πουλήσει και πάλι ακριβά το τομάρι του. Το θέμα είναι να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα που θα ευχαριστηθούμε επιτέλους το ποδόσφαιρο και θα τελειώσει κανονικά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x