sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Για χάρη τους έβγαλαν «μαχαίρια» ΑΕΚ - Πανιώνιος (pics)

Η συμφωνία του Μπακασέτα με την ΑΕΚ, τάραξε τις σχέσεις του Πανιωνίου με την «Ένωση». Αυτή δεν είναι όμως η πρώτη φορά που κάποιος παίκτης γίνεται αφορμή να βγάλουν «μαχαίρια» οι δύο ομάδες.

Μια νέα κόντρα, ανάμεσα σε ΑΕΚ και Πανιώνιο φαίνεται πως «γεννιέται» με τον Τάσο Μπακασέτα να αποτελεί το «μήλον της έριδος» στη διαμάχη των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο παίκτης φαίνεται να έχει συμφωνήσει ήδη με την ΑΕΚ, κάτι που έχει εξοργίσει τους διοικούντες την ομάδα της Νέας Σμύρνης, με τον Νίκο Ζαμάνη να είναι έξαλλος και να απαιτεί τον αποκλεισμό του παίκτη από την αποστολή στο ματς με τον ΠΑΟΚ, όπως και έγινε.

Μάλιστα η «μυστική» συμφωνία του Μπακασέτα με την ΑΕΚ, τρέλανε τους ανθρώπους του «ιστορικού» που υπολόγιζαν να τον πουλήσουν στον Ολυμπιακό, έναντι 700.000 ευρώ, με τους «ερυθρόλευκους» να είχαν την διάθεση να τον αφήσουν στην Πλατεία και την επόμενη σεζόν.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ΑΕΚ και Πανιώνιος βγάζουν τα «μαχαίρια» για κάποια μεταγραφή παίκτη. Η ιστορία πάει πολύ πίσω και το sportfm.gr θυμάται τις περιπτώσεις που κάποιος παίκτης, τάραξε τις σχέσεις Νέας Φιλαφέλφειας και Πλατείας.

«Εμένα η καρδιά μου ανήκει στην προσφυγιά. Στην ΑΕΚ θα πάω»

inner

Ο σπουδαίος Κώστας Νεστορίδης ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που τίμησε όσο κανείς την φανέλα με τον δικέφαλο αετό.

Το 1947, ο «Νέστορας» του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα υπογράψει συμβόλαιο με τον Πανιώνιο και θα ξεκινήσει να γράφει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τη σεζόν 1950-1951 θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην ΕΠΣ Αθηνών, χρονιά που οι «κυανέρυθροι» κατέκτησαν τον τίτλο.

Εκείνη τη χρονιά, ο «ιστορικός» θέλησε να «δέσει» στην ομάδα τον Νεστορίδη προσφέροντας του μεγαλύτερες αποδοχές, αλλά εκείνος είχε ήδη αποφασίσει να φύγει για εκεί που του έλεγε η καρδιά του. «Εμένα η καρδιά μου ανήκει στην προσφυγιά. Στην ΑΕΚ θα πάω» θα πει ο Νεστορίδης τον Ιούλιο του 1955, όταν τον είχε πλησιάσει ο Βασίλης Σεβαστάκης, κάνοντας του πρόταση να πάει στην «Ένωση».

Ο Πανιώνιος μάλιστα ήθελε να τον δώσει ή στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό, κάτι που οδήγησε την ΑΕΚ ακόμα και να τον φυγαδεύσει για μεγάλο διάστημα, ώστε να μην τον εντοπίσουν οι «μνηστήρες». Ο Πανιώνιος δε, αρνήθηκε να δώσει την συγκατάθεσή του στη μεταγραφή, έκανε καταγγελία για τον παίκτη και την Ένωση και κατάφερε με τους υπάρχοντες νόμους περί μεταγραφών διεθνών ποδοσφαιριστώνμ να επιβληθεί στο Νεστορίδη ποινή αποκλεισμού δύο ετών από κάθε διοργάνωση.

Ο αποκλεισμός του Νεστορίδη τελείωσε το Σεπτέμβριο του 1957, όταν και έκανε το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ.

Ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός…

inner

Το καλοκαίρι του 1975, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος θα βάλει στο μάτι το αστέρι εκείνης της εποχής. Ο Θωμάς Μαύρος αποτελεί διακαή πόθο της Ένωσης, που θέλει να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή.

Οι φήμες λένε ότι ο τότε πρόεδρος του Πανιωνίου, Τσολακάκης, είχε συμφωνήσει να πουλήσει τον Μαύρο στον Ολυμπιακό, με την ΑΕΚ να παρακάμπτει τον Πανιώνιο και να μιλάει απευθείας με τον παίκτη.

Λέγεται ότι ο αδερφός του Μαύρου είχε πάει στον Μπάρλο και είχε εισηγηθεί ότι μπορεί να κανονίσει την μεταγραφή του αδερφού του, με το επιχείρημα ότι δεν είχε τίποτα στα χέρια του ο παίκτης, παρά ένα δελτίο που είχε υπογράψει σε ηλικία 13 χρονών.

Η ιστορία οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με τον Μαύρο να μένει όπως και ο Νεστορίδης για ένα περίπου χρόνο εκτός δράσης. Χρειάστηκε να περάσει μια σεζόν και φυσικά να βγάλει ο Μπάρλος από την τσέπη 17 εκατ. δραχμές για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή το επόμενο καλοκαίρι.

Η κόντρα δεν σταματάει εκεί

inner

Εκτός από τις κραυγαλέες περιπτώσεις των Νεστορίδη και Μαύρου, υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις κόντρας ανάμεσα σε Πανιώνιο και ΑΕΚ με αφορμή μετακινήσεις.

Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των Δέδε και Σκρέκη επίσης από την εποχή του Λουκά Μπάρλου, αλλά και οι μετέπειτα των Τζεμπούρ και Μάκου, στις οποίες η ΑΕΚ δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Μάλιστα ο Πανιώνιος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη κι έσπευσε να σφραγίσει επιταγή 500 χιλ. ευρώ για τον Τζεμπούρ, ενώ για στην περίπτωση του Μάκου, η οφειλή έφτανε στις 180 χιλ. ευρώ, αλλά σφραγίστηκε επίσης η επιταγή από τον Πανιώνιο, που κατέθεσε επίσης αίτημα πτώχευσης της ΑΕΚ στο Πρωτοδικείο, αφού είχε περάσει η σχετική ημερομηνία χωρίς να αποπληρωθεί το χρέος.

Γιώργος Σπανομανώλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x