Κώστας Μιαούλης

Γιατί δεν τρομάζουν οι απώλειες των Αλμέιδα-Βάργκας

Ο Κώστας Μιαούλης εξηγεί τους λόγους που πιστεύει γιατί στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η απουσία του Πορτογάλου φορ και του Βενεζουελάνου, μάλλον κάνουν πιο ξεκάθαρες τις επιλογές του Κετσπάγια.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω, για μην παρεξηγηθώ πως σαφέστατα θα ήθελα τους πάντες διαθέσιμους γι’ αυτό το παιχνίδι. Όμως όσοι τα έχουν βάψει μαύρα με δεδομένη την απουσία των δύο παικτών, θεωρώ πως είναι τουλάχιστον υπερβολικοί. Τα χαρακτηριστικά των παικτών που θα κληθούν να παίξουν στο Φάληρο, θα πρέπει να είναι το ακατάπαυστο τρέξιμο, η γρήγορη μεταφορά της μπάλας, η αντοχή στο πρέσινγκ και η γρηγοράδα.

Σύμφωνα με την κατάσταση που βρίσκονται οι δύο ποδοσφαιριστές, δεν θα μπορούσαν να είναι 100% σε φυσικές δυνάμεις. Για να ακριβολογώ δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται ούτε καν κοντά στο μισό απ’ αυτό που μπορούν. Οπότε για να μην έχουμε υποχρεωτικές αλλαγές πλάνων, το γεγονός πως δεν υπάρχει περιθώριο συμμετοχής τους, ίσως διευκολύνει τον σχεδιασμό του Κετσπάγια.

Για να συμβούν τα όσα κατέγραφα χθες στο κείμενο μου, δηλαδή την πίεση από ψηλά, το 4-2-3-1 με τον Αλμέιδα θα ήταν σχεδόν μονόδρομος. Βέβαια ίσως το πιο ωραίο διάστημα της ΑΕΚ στα φιλικά του καλοκαιριού να ήταν το τελευταίο ημίωρο με την Ανόρθωση, όταν έπαιξε η Ένωση 4-3-3 με τον Αλμέιδα μέσα και τον Λάζαρο αριστερά, αλλά με τον Πορτογάλο μέσα, αυτή η επιλογή θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιλεγεί.

Άποψη μου είναι πως ο προσανατολισμός στις δοκιμές στο 4-3-3 αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλο που είναι και το ζητούμενο και πως με αυτόν τον σχηματισμό η ΑΕΚ πέτυχε και σπουδαίες νίκες στα περσινά ντέρμπι. Η Ένωση θα μπορεί ν’ ασκήσει πίεση ψηλά στον αντίπαλο και να διαθέτει περισσότερες επιθετικές επιλογές από τη μέση και μπροστά, δηλαδή να βγάζει αυτόματα πιο καλές αντεπιθέσεις. Αυτό το σύστημα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο αν η ΑΕΚ θα είχε ν’ αντιμετωπίσει μια ομάδα γρήγορη μπροστά, πράγμα, που τουλάχιστον μέχρι τώρα φέτος δεν θα μας έχει πείσει πως είναι ο Ολυμπιακός.

Eπιπλέον σκεφτείτε κάτι ακόμα. Με δεδομένο πως ο Κετσπάγια έχει δείξει πως τον Μπακασέτα δεν τον βγάζει εκτός ενδεκάδας, ένας από τους Λάζαρο ή Πατίτο δεν θα αγωνιζόταν βασικός στο Φάληρο. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, η ΑΕΚ έχει ανάγκη από την αρχή όλους τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να μεταφέρουν γρήγορα την μπάλα.

Η επιλογή του 4-3-3 μπορεί να δείχνει πως αποτελεί ένα ρίσκο, αλλά στην πραγματικότητα θεωρώ πως, αν τελικά επιλεγεί αυξάνει τις πιθανότητες της ΑΕΚ να πάρει κάτι καλό απ’ αυτό το ματς. Βέβαια τα συστήματα και το κατά πόσο λειτουργούν το καθορίζουν οι ποδοσφαιριστές και από τη δική τους καλή ή κακή μέρα θα καθοριστεί το αποτέλεσμα. Αυτό στο οποίο επιμένω πάντως είναι πως η απώλεια του Αλμέιδα και του Βάργκας αποτελεί έναν περιορισμό στις επιλογές του Κετσπάγια, δίχως όμως αυτοί να είναι καταδικαστικοί για τις ελπίδες της Ένωσης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x