Επικαιρότητα

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει 427.000 ψήφους

Πόσο δημοκρατικό και δίκαιο είναι να μην ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές οι τουλάχιστον 427.000 Ελληνες που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, λόγω κρίσης;

Πόσο δημοκρατικό και δίκαιο είναι να μην ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές οι τουλάχιστον 427.000 Ελληνες που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, λόγω κρίσης; Ναι, σωστά διαβάσατε τον αριθμό και θεωρείται μάλλον ο πιο έγκυρος που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, καθώς προέρχεται από μια νέα –υπό δημοσίευση– έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορά στοιχεία από το 2008 μέχρι το 2013. Με αφορμή δε το εξωπραγματικό αυτό δεδομένο, είναι βέβαιον ότι θα επανέλθει επιτακτικά η ανάγκη χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδος. Πόσο μάλλον όταν η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το άρθρο 51 του Συντάγματος, το οποίο, ωστόσο, καμία κυβέρνηση, από το 2001 που θεσπίστηκε, δεν αποτόλμησε να ενεργοποιήσει.

Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να δούμε σήμερα τι γράφει αυτό το άρθρο: «Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 200) μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς, η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται, όποτε αυτό γίνεται, και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Με απλά λόγια το Σύνταγμα δεν υποχρεώνει καν τη Βουλή να εντάξει τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο νέο εκλογικό σύστημα, αλλά την παροτρύνει να ψηφίσει ξεχωριστό νόμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ν.Δ. ήδη από τον Απρίλιο έχει καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που ρυθμίζει το ζήτημα όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα. Τι προτείνει με απλά λόγια η Ν.Δ.; Να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι διαμένοντες Ελληνες στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση, όμως, να είναι ήδη γραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας. Η Ν.Δ. δεν εισηγείται καν την επιστολική ψήφο. Απλά προτείνει όσοι Ελληνες του εξωτερικού επιθυμούν να μετάσχουν στις εκλογές, να το δηλώνουν τουλάχιστον 60 μέρες προ της διεξαγωγής τους στις πρεσβείες και στα προξενεία τα οποία και θα αναλάβουν την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Εσωτερικών. Στην ίδια πρόταση υπάρχει και η πρόβλεψη οι διαμένοντες στο εξωτερικό να ψηφίζουν μόνον το κόμμα της αρεσκείας τους (και όχι να σταυρώνουν βουλευτές, αφού δεν ανήκουν σε κάποια περιφέρεια), ενώ εξυπακούεται ότι τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινώνονται πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα, ακόμη και αν οι εκλογές εκεί έχουν προηγηθεί λόγω διαφοράς ώρας.

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη πρόταση έχει κάνει και το Ποτάμι. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχει επιπλέον εισηγηθεί οι Ελληνες του εξωτερικού να αποκτήσουν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Προτείνει οι Ελληνες του εξωτερικού να εκλέγουν πέντε δικούς τους βουλευτές, αφού υπάρξει χαρτογράφηση των ενδιαφερομένων να ψηφίσουν, την οποία θεωρεί και εθνικά ωφέλιμη για προφανείς λόγους.

Θα αναρωτιέστε, ίσως, πόσοι είναι οι μετανάστες που δυνάμει θα μετείχαν σε μια τέτοια διαδικασία, πέραν των περίπου 500.000 Ελλήνων που έφυγαν προσφάτως από τη χώρα. Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι δεν θα είναι περισσότεροι από 100.000-150.000. Σε αυτόν τον αριθμό συμφώνησαν οι κ. Δημ. Δόλλης και Απ. Σκανδαλάκης, δύο εκ των πολιτικών που γνωρίζουν όσο λίγοι τα της ομογένειας.

Θεωρούν ότι μία τέτοια πρόβλεψη είναι ρεαλιστική αν ισχύσει μία λύση σαν αυτήν που προτείνει η Ν.Δ. Δηλαδή να μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας, χωρίς να εκλέγουν δικούς τους εκπροσώπους. Αμφότεροι, ωστόσο, καίτοι είναι υπέρμαχοι της χορήγησης ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, υπογράμμισαν μία μάλλον αυτονόητη ανάγκη: Να γίνει κατανοητό στην Ελλάδα ότι αυτή η ψήφος μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Kαι με αυτήν την επισήμανση μάλλον φτάνουμε στην ουσία του ζητήματος. Αλήθεια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί σιγήν ιχθύος έναντι της πρότασης της Ν.Δ. και του Ποταμιού; Εκτιμά άραγε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είναι ψηφοφόροι του; Το ερώτημα είναι αμείλικτο και είναι βέβαιον ότι θα κληθεί σύντομα να το απαντήσει ο πρωθυπουργός. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι από όσους έφυγαν, λόγω κρίσης, δηλώνουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν. Δεν θα πρέπει να έχουν λόγο για τη νέα Ελλάδα την οποία, κατά τα άλλα, όλα τα κόμματα υπόσχονται;

inner

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x