Τεχνολογία

Γιατί παρουσιάζουν διαφορές σε επίπεδο τιμής τα PS4 και Xbox One games στην Ελλάδα;

Η ελληνική αγορά των video games έχει αρκετές ιδιομορφίες και σίγουρα δεν μπορεί να αναλυθεί σωστά, αν δεν υπάρχουν όλα τα σχετικά δεδομένα.

Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορες ενέργειες που στο μυαλό των περισσότερων φαίνονται ανεξήγητες, ενώ πολλές φορές και τα καταστήματα αποφασίζουν να κινηθούν σε ένα πλαίσιο που δεν είναι ξεκάθαρο. Μέσα στην όλη αυτή κατάσταση, ο Παναγιώτης Τριάντης (που κάνει συχνά πυκνά βόλτες στις διάφορες αλυσίδες), εντόπισε διαφορές ανάμεσα στις τιμές των video games που κυκλοφορούν στη χώρα μας σε PS4 και Xbox One.

Μιλάμε δε για διαφορές που υπάρχουν τόσο σε πρόσφατες κυκλοφορίες, αλλά ισχύουν και από την έναρξη της διαδικασίας προ-παραγγελιών. Πάρτε παράδειγμα υπάρχοντος προϊόντος το Battlefield Hardline. Στα περισσότερα ελληνικά καταστήματα η έκδοση του Xbox One φτάνει να είναι από €2 έως και 6€ ακριβότερη, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος αγοράς (π.χ. Battlefield Hardline PS4 €62,90 στα Public και Battlefield Hardlone Xbox One €67,90 στο ίδιο μαγαζί). Πηγαίνοντας στα του Mortal Kombat X, μπορείτε να δείτε κι εκεί διαφορά στην τιμή, με την έκδοση του PS4 να πωλείται (π.χ. στο ΠΛΑΙΣΙΟ) στα €59,90 και αυτήν του Xbox One στα €61,90. Βάλτε όλα αυτά σαν βάση της όποιας σκέψης μπορείτε να κάνετε, μαζί με το γεγονός ότι τα PlayStation formats είναι πιο πετυχημένα εμπορικά στην Ελλάδα, αφού τόσο το PS3, όσο και το PS4 δείχνουν να έχουν μεγάλο προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού (Xbox 360 και Xbox One αντίστοιχα). Σκεφτείτε επίσης, ότι οι διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις δεν είναι αντίστοιχες στα καταστήματα του εξωτερικού. Με το τελευταίο δεδομένο και μόνο, είναι εμφανές ότι η διαφορά της τιμής δεν ξεκινάει από την εκδότρια εταιρεία ή την ομάδα ανάπτυξης.

Επειδή λοιπόν το θέμα είχε ενδιαφέρον, άρχισα να το ψάχνω και αυτά που έμαθα έχουν “ζουμί”. Σε πρώτη φάση, οι εισαγωγείς έρχονται σε ελάχιστες περιπτώσεις απέναντι σε διαφορές τιμής. Όπως μας αναφέρθηκε, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η διαφορά της τιμής είναι της τάξης του μισού ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη εξήγηση. Η τιμή αγοράς λοιπόν από τον distributor εξαρτάται σε κάθε χώρα από τα κομμάτια που θα αγοράσει: όσο περισσότερα, τόσο πιο φθηνά θα του κοστίσει κάθε αντίτυπο. Πάνω στη διαπραγμάτευση λοιπόν, έρχεται να κολλήσει το που μπορεί να πιέσει ο εισαγωγέας.

Διαβάστε τη συνέχεια του θέματος εδώ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x