Επικαιρότητα

Η 17χρονη περιπέτεια ενός επιχειρηματία - Ξανά στο Εφετείο μετά την δικαίωσή του

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία επιχειρηματία, ο οποίος σέρνεται στα δικαστήρια 17 ολόκληρα χρόνια και μόλις πήγε στην πηγή να πιει...νερό, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στο Διοικητικό Εφετείο.

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία επιχειρηματία, ο οποίος σέρνεται στα δικαστήρια 17 ολόκληρα χρόνια και μόλις πήγε στην πηγή να πιει...νερό, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στο Διοικητικό Εφετείο.

Kαι αυτό για να κρίνει «τις πταίει» για την ζημία που υπέστη, δηλαδή ποιο όργανο του ελληνικού δημοσίου έχει την ευθύνη...

Η δικαστική διένεξη φθάνει πολύ πίσω στο χρόνο, και συγκεκριμένα στο 1997, όταν ο επιχειρηματίας άρχισε να εισάγει στη χώρα μας διάφορα είδη ένδυσης αλλά και ατομικών χρήσεων, όπως μπλουζάκι, κάλτσες, τσάντες, καλλυντικά κλπ, τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία κλωστικής κάνναβης και είχαν τυπωμένη απεικόνιση πεντάφυλλου ή επτάφυλλου μίσχου κάνναβης. Τα προϊόντα μπήκαν στην ελληνική αγορά στα καταστήματα «Κannabishop» σε όλη την Ελλάδα.

Τότε, και με παρέμβαση του Γενικού Χημείου του Κράτους πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, με θέμα τον συντονισμό όλων των αρμοδίων φορέων για «την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισαγωγής και κυκλοφορίας στην Ελλάδα προϊόντων που περιέχουν συστατικά από κάνναβη και φέρουν ενδείξεις (π.χ. φύλλο κάνναβης) με τις οποίες προβάλλεται η κάνναβη κατά έντονο τρόπο για διαφημιστικούς σκοπούς». Στη σύσκεψη, αν και κρίθηκε ότι τα προιόντα αυτά περιέχουν αμελητέο ποσό τετραϋδροκανναβινόλης (THC), εντούτοις αποτελούν διαφήμιση της ινδικής κάνναβης, κάτι που απαγορεύει ο νόμος.... Ετσι, με έγγραφο που εστάλη στο τμήμα ναρκωτικών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ζητήθηκε να γίνουν έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν τέτοια καταστήματα, τα οποία πωλούσαν αυτά τα προιόντα, και να εφαρμοστεί ο νόμος (1729/87).

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ για περισσότερο από 6 μήνες «ξεκίνησε μια πρωτοφανής δίωξη κατά επιχειρηματιών», οι οποίοι «απολύτως νόμιμα είχαν εισαγάγει και διακινούσαν τα επίμαχα προϊόντα».

Αρχισαν οι διώξεις, και οι κατασχέσεις εμπορευμάτων αλλά και οι συλλήψεις με τους επιχειρηματίες να οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα. Ωστόσο, λίγο αργότερα, το Γενικό Χημείο του Κράτους, είπε επίσημα ότι τα προιόντα αυτά «δεν περιείχαν καθόλου THC και το κανναβέλαιο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών κρεμών περιέχει μικρή ποσότητα της εν λόγω ουσίας». Τα ποινικά δικαστήρια με τη σειρά τους ξεκίνησαν και απήλλασσαν τους επιχειρηματίες από το αδίκημα της διάδοσης και διαφήμισης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ενώ οι δικαστές έκριναν ότι παράνομα θεωρήθηκε ότι «η αποτύπωση του μίσχου κάνναβης και του διακριτικού τίτλου “Κannabishop” συνιστά διαφήμιση της ίδιας της κάνναβης». Σειρά είχαν οι αγωγές αποζημίωσης, για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, οι οποίες στράφηκαν σε βάρος του Δημοσίου. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τον εισαγωγέα κρίνοντας ότι ήταν παράνομη η απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης, καθώς «ελήφθη κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου περί ναρκωτικών, όπως και τα σήματα του τμήματος ναρκωτικών του υπουργείου Δημοσίας Τάξης για κατασχέσεις των επίμαχων προϊόντων και συλλήψεις επιχειρηματικών», ενώ κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου προς αποζημίωση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 1330/2016 απόφασή του, έκρινε ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που επέρριψε τις ευθύνες στην απόφαση της Διυπουργικής και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γιατί δεν εξετάστηκε εάν η ζημία προκλήθηκε από «πρόδηλο σφάλμα» δικαστών ή εισαγγελέων, όταν μάλιστα οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις προϊόντων έγιναν από αστυνομικούς, αλλά κατόπιν εισαγγελικών εντολών. Ετσι, η υπόθεση θα “γυρίσει” και πάλι στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο είναι αρμόδιο να κρίνει ποιος δημόσιος φορέας είναι αρμόδιος για την ζημία των επιχειρηματιών....

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x