Δραστηριότητες

Η Hellenic Seaplanes σαρώνει την Ελλάδα για την ανάπτυξη υδατοδρομίων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνέδριου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Νησιωτική Ελλάδα, ιδανικός προορισμός για την ανάπτυξη των υδροπλάνων» στη Σύρο.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνέδριου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Νησιωτική Ελλάδα, ιδανικός προορισμός για την ανάπτυξη των υδροπλάνων» στη Σύρο. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα εφ’ όλης της ύλης και σε θετικό κλίμα μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ο φυσικός χώρος του υδροπλάνου.

Η Hellenic Seaplanes παρευρέθηκε με αρκετά από τα στελέχη της στο συνέδριο όπου ενημέρωσαν τους σύνεδρους για την μέχρι σήμερα δραστηριότητα της εταιρείας. Ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλας Χαραλάμπους στην ομιλία του παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα και τον στόχο της εταιρείας τα 100 υδατοδρόμια με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν του 2014 και άλλα τόσα το επόμενο έτος. Διαφοροποίησε τη θέση του σχετικά με τον φορέα που θα κατείχε την άδεια λειτουργίας από άλλους ομιλητές και δήλωσε ότι «ο κάθε επενδυτής πρέπει να νιώσει εμπιστοσύνη στην επένδυση που θα κάνει στην Ελλάδα και να πιστέψει ότι η πολιτεία θα στηρίξει την προσπάθεια του…»

Καταλήγοντας επισήμανε πως «η παραχώρηση με νόμιμες διαδικασίες του χώρου όπου θα προσδένει το υδροπλάνο είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης του Υδατοδρομίου και ότι πρέπει να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς οι φορείς που διαχειρίζονται τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Είναι σημαντικό να έχουν ολοκληρωθεί τα υδατοδρόμια πριν την νέα τουριστική περίοδο του 2014.

Στις εργασίες του συνεδρίου παρέστησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο Καναδός πρέσβης στην Ελλάδα Rober Peck, ο Έλληνας πρέσβης στον Καναδά Ελευθέριος Αγγελόπουλος. η γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Σπιλάνης, o βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο υποδιοικητής της ΥΠΑ Γρηγόρης Νανίδης και εκπρόσωποι φορέων.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν με μηνύματά τους η Υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο γ.γ. Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιώργος Τελώνης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ενώ παρέμβαση μέσω SKYPE έκανε ο Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Οσον αφορά την Hellenic Seaplanes, ήδη έχει κάνει επαφές με τοπικούς φορείς σε πολλά μέρη της χώρας, για τις προϋποθέσεις φιλοξενίας υδατοδρομίων. Συγκεκριμένα έχουν μεταβεί στις Σποράδες (Αλόνηησο, Σκόπελο, Σκιάθο), στα Δεδεκάνησα (Ρόδο, Πάτμο, Κάλυμνο, Λέρο), Κυκλάδες (Σύρο, Μύκονο κ.α.), Κατάκολο και Κυλλήνη στον Πύργο, Αλμυρό, Ερέτρια, Αταλάντη, Βόλο, Μάνη, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία, Πάχη, Κιάτο, Λουτράκι, Σαλαμίνα, Χανιά, Αγκίστρι, Καλαμάτα κ.α.

Η "Hellenic Seaplanes SA / Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε." έχει ως στόχο τα 100 υδατοδρόμια με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν του 2014 και άλλα τόσα το επόμενο έτος. Οι προσδοκίες από τις Tοπικές Aυτοδιοικήσεις, αλλά ακόμη και από τις εταιρίες κρουαζιέρας είναι μεγάλες, με το βάρος να πέφτει στο Υπουργείο για το κατά πόσον γρήγορα θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των παραπάνω, προκειμένου αυτή τη φορά η προσπάθεια να τελεσφορήσει και τα υδροπλάνα να καθιερωθούν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o Νικόλας Χαραλάμπους, ο οποίος έχει μιλήσει στην εκπομπή τουρισμού, πολιτισμού και ανάπτυξης "DRIVE & TRAVEL" (μεταδίδεται κάθε Σάββατο 12.00 - 14.00 από το Nova ΣΠΟΡ FM 94,6 - από περιφερειακούς σταθμούς και μέσω Διαδικτύου) επισήμανε στους εκπροσώπους των δήμων ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο χάρτη των μέσων μεταφοράς, όπως η ανάπτυξη των υδροπλάνων θα γίνει διά της συμμετοχής και των δύο πλευρών. Συγχρόνως, τους ενημέρωσε για τα κριτήρια που τίθενται για την δημιουργία υδατοδρομίου τα οποία θα είναι ανάλογα με το μέγεθος κάθε δήμου, τον αριθμό επιβατών και την αναλογία της δυναμικής που μπορεί να αναπτυχτεί.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν εξαρχής ότι είναι απαραίτητο να κινηθούν γρήγορα, διότι πρέπει να αδειοδοτηθούν τα υδατοδρόμια και να κατασκευαστούν πριν την νέα τουριστική σεζόν του 2014. Ωστόσο, για να προχωρήσουν τα υδατοδρόμια είναι απαραίτητο να παρθούν αποφάσεις από τα Δ.Σ. των δήμων και των Λιμενικών Ταμείων, να ανακοινωθούν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος και να προχωρήσουν με τις συμβάσεις παραχώρησης για τα σημεία πρόσδεσης των υδροπλάνων όπου θα γίνεται η επιβίβαση & αποβίβαση των επιβατών.

Σκοπός της HELLENIC SEAPLANES S.A., είναι η σύνδεση της κεντρικής Ελλάδας με την νησιωτική, πετώντας από λιμάνι σε λιμάνι και αναπτύσσοντας συνεχώς νέους προορισμούς. Καταλήγοντας επισήμανε πως «είναι αναγκαίο να εξετάσουμε σε ποιες κατευθύνσεις μπορεί να βοηθήσει η Αυτοδιοίκηση.»

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x