sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η Serie A επιστρέφει στην κανονικότητά της!

Μετά την τελευταία αγωνιστική στην Ιταλία, οι ιστορικές δυνάμεις επέστρεψαν στην κορυφή της βαθμολογίας. Τα δύσκολα χρόνια ανήκουν στο παρελθόν και το επόμενο βήμα είναι η κατάκτηση της Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια και μέχρι την εμφάνιση της Γιουβέντους στους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2015 και 2017, το ιταλικό πρωτάθλημα βρισκόταν σε μία εσωστρέφεια που το εμπόδιζε να προοδεύσει. Υπό τη σκιά του σοκ που έφερε το σκάνδαλο «Καλτσιόπολι», οι ισορροπίες διαταράχθηκαν και κάθε κύκλος της αλυσίδας έφτασε στο όριο.

Ομοσπονδία, σύλλογοι, εθνική και οι μεταξύ τους σχέσεις βρέθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο εχθρικό σημείο που «μπλόκαρε» τα βήματα εμπρός που έκαναν Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία. Η «γηραιά κυρία» επέστρεψε στα σαλόνια μετά το σκάνδαλο με τα στημένια παιχνίδια και την περιπλάνηση της στις κατώτερες κατηγορίες, κατακτώντας εδώ και 8 σερί σεζόν το σκουντέτο (μαζί με το φετινό).

Αν, μάλιστα, κάνει κάποιος μία πιο ενδελεχή έρευνα στις βαθμολογίες, θα διαπιστώσει ότι μόνο σε μία-δύο από αυτές βρέθηκε κάποιος να διεκδικήσει στα ίσια το πρωτάθλημα και να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα τη διαφορά. Ρόμα και Νάπολι βρέθηκαν να κυνηγάνε τους «μπιανκονέρι», όμως όσο οι αγωνιστικές πλησίαζαν στο τέλος τους, αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην πίεση υποπίπτοντας σε γκέλες που έδιναν την δυνατότητα στο δημιούργημα του Ανιέλι να ξεφύγει.

Οι «παρτενοπέι» δυνάμωσαν αρκετά και πέρσι δοκίμασαν τις αντοχές τους προσπαθώντας μέχρι το τέλος να σπάσουν την κυριαρχία από πλευράς Τορίνο. Ο Κουλιμπαλί σκόραρε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού στο «Allianz Stadium» και έδειξε ότι είχε φτάσει πλέον η ώρα να αλλάξει χέρια η κούπα.

Η πίεση, όμως, που δημιουργήθηκε, λειτούργησε αρνητικά για το club, αφού στραβοπάτησε στις δύο από τις τρεις εναπομείναντες αγωνιστικές και έδωσε τη δυνατότητα στον Μπουφόν να αποχωρήσει από την ομάδα της καρδιάς του με έναν ακόμη τίτλο. Μία σεζόν πίσω, αυτή του 2016-17, Ρόμα και Νάπολι τερμάτισαν μόλις τρεις και τέσσερις βαθμούς αντιστοίχως πίσω από την Γιουβέντους. Η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων είχε κλείσει, όμως το πρωτάθλημα έμενε στο Τορίνο, κυρίως λόγω της ικανότητας της ομάδας του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να παίρνει τα ντέρμπι και τα παιχνίδια στα οποία δεν ήταν καλή.

Φέτος η διαφορά έχει εκτοξευθεί στους 17 βαθμούς. Αυτό οφείλεται στο εντυπωσιακό ξεκίνημα των «μπιανκονέρι» που μόλις το Σάββατο έχασαν για δεύτερη φορά στο πρωτάθλημα. Η εξήγηση της διαφοράς αυτής κρύβεται στην άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο, που επηρέασε το πρωτάθλημα, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και επικοινωνιακά, καθώς η Γιουβέντους «ξέφυγε» σε επίπεδο αγωνιστικής οργάνωσης και marketing, ενώ οι υπόλοιποι επίδοξοι διεκδικητές του τίτλου δεν έχουν την δυνατότητα να φέρνουν μεγάλα ονόματα.

Προσπαθούν να εντοπίζουν παίκτες που θα ταιριάξουν καλύτερα στο σύστημα του προπονητή, παρά να δώσουν υπέρογκα ποσά σε κάποιον που θα κάνει σίγουρα τη διαφορά. Μπορεί αυτό να δείχνει μία βάση οργάνωσης, όμως σίγουρα μειώνει τη δυνατότητά τους να «χτυπήσουν» όλα τα πρωταθληματικά παιχνίδια.

Εκείνο που ενδεχομένως να επηρεάσει θετικά τον ανταγωνισμό στην Ιταλία, είναι η επάνοδος των ομάδων από το Μιλάνο. Η Ίντερ μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010, ανανεώθηκε ριζικά σε παίκτες και διοίκηση κάτι που την πήγε πίσω αγωνιστικά. Σιγά σιγά βρίσκει το δρόμο της και εάν δεν είχε τα φετινά προβλήματα στα αποδυτήρια με τον Μάουρο Ικάρντι θα ήταν σε ακόμη καλύτερη θέση απο την τρίτη.

Από την πλευρά της, η Μίλαν είχε διοικητικά προβλήματα και τα πρόσωπα που την είχαν φτάσει στην κορυφή, δεν την στήριξαν μετά την απόσυρσή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, με τους Κινέζους να έχουν τα ηνία, έχει σουλουπωθεί η κατάσταση και η τέταρτη θέση στη βαθμολογία το αποδεικνύει (υπήρξαν χρονιές που δεν έμπαινε καν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Ο Γκατούζο κοουτσάρει, ο Μαλντίνι «δένει» διοίκηση και παίκτες, ενώ ο Λεονάρντο οικοδομεί το ρόστερ. Εάν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, η επόμενη πενταετία θα τους βρει σε επίπεδο Γιουβέντους, η οποία πρώτα οργανώθηκε διοικητικά και μετά σχεδίασε το αγωνιστικό πλάνο.

Από εκεί και πέρα, Σαμπντόρια, Αταλάντα και Λάτσιο έχουν βάλει τις βάσεις για να διεκδικήσουν μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ των επόμενων ετών. Έχουν αναμείξει το νέο, ταλαντούχο με το παλιό, έμπειρο στοιχείο. Έχουν πιάσει την σύγχρονη νοοτροπία της Σέριε Α και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πρόοδο του πρωταθλήματος. Τα παιχνίδια δυσκολεύουν και από του χρόνου το Σκουντέτο θα κριθεί στους 70-80 βαθμούς, με τους διεκδιτητές να είναι περισσότεροι από δύο. Η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία των ιταλικών ομάδων στην Ευρώπη, η οποία τις έχει ανάγκη, σε αυτό το πλάνο δυνατών ομάδων που θέλει να έχει στις διοργνώσεις της η UEFA.

Η αίγλη του Καμπιονάτο βγάζει αγωνία, μαγεύει πάλι το ποδοσφαιρικό κοινό και αναμένεται να προσφέρει θέαμα και στιγμές που έχουν λείψει από αυτό.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x